جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

استانداردهای وب از کجا سرچشمه می گیرند


استانداردهای وب از کجا سرچشمه می گیرند
آیا می توانید تصور كنید كه روزی تمام دنیا را در نوك انگشتانتان لمس كنید و از درون كامپیوترتان اطلاعات مربوط به هر چیز قابل تصور و موجود در سراسر دنیا را فقط به وسیله تایپ كردن و یا چند كلیك ساده به دست آورید‚ آیا می دانید كه می توانید بدون نیاز به تهیه بلیط و ویزا و تقبل هزینه های مربوط به اقامت در كشور مورد نظرتان، در آخرین سمینار مربوط به فعالیت شغلی خود شركت كنید، مقاله های آن را بررسی كنید، نظریات خود را ارایه دهید و حتی به بحث و گفتگو بپردازید، بدون اینكه لازم باشد حتی از روی صندلی خود تكان بخورید .
هم اكنون می توانید با مردم هر كشوری در هر گوشه از جهان بدون توجه به موقعیت جغرافیایی، ارتباط داشته باشید، كنفرانسهای چند نفره برگزار كنید، به بزرگترین كتابخانه های دنیا دسترسی یابید، به دنبال موضوع مورد علاقه تان در سراسر دنیا بگردید، به تماشای موزه ها بروید، به موسیقی گوش دهید و یا صحنه هایی از آخرین فیلمهای در حال اكران دنیا را مشاهده كنید .
مجله های الكترونیكی را مطالعه كنید و به راحتی تمامی مایحتاج خود را خریداری كنید .تمامی این اعمال را می توانید فقط به وسیله فشردن دكمه های صفحه كلید كامپیوتری كه به شبكه جهانی اینترنت متصل است، انجام دهید .احتمالا در این وضعیت احساس خواهید كرد تمامی دنیا در نوك انگشتان دست شما است .
اگر تاكنون از اینترنت استفاده كرده اید، یا از خدمات وب بهره مند شده اید و یا حداقل مطلب و مقاله ای در این زمینه خوانده اید، به طور یقین این سوالات به ذهن شما نیز خطور كرده است كه :
ـ چه كسانی اینترنت را اداره می كنند؟
ـ چه كسانی ، استانداردها، قواعد و قوانین مربوط به اینترنت را تعیین می كنند؟
ـ چه سازمانی عهده دار هدایت خدمات گسترده موجود در اینترنت است ؟
در پاسخ به سوالات فوق می توان گفت: واقعیت این است كه هیچ مدیریت مشخصی برای اینترنت وجود ندارد و هیچ نهاد و سازمان منفردی ، مالك اینترنت نیست ، بلكه تامین كننده و اداره كننده این دنیای عظیم اطلاعات و تكنولوژی ، تعداد بسیار زیادی از شركتهای مستقل هستند كه بدون وابستگی به یكدیگر به صورت كاملا مستقل و مجزا، به تدارك و تامین منابع موجود در اینترنت و تنظیم قوانین و قواعد و راهبردهای ممكن ، اقدام می كنند .
تمامی این شركتها برای خود و به صورت مستقل ، فعالیت می كنند .اما این سازمانها با همكاری یكدیگر و با برقراری ارتباط بین شبكه های تحت كنترل خود، اینترنت را به وجود آورده اند .اما در هر صورت ، به منظور قرار گرفتن كامپیوترها و شبكه ها، در این مسیر و ایجاد بزرگترین شبكه جهانی ، لزوما باید قواعد مشترك ، پروتكل ها و استانداردهای كاملا یكسانی ، در سطح جهانی برای آنها، در نظر گرفته شود .
بدین منظور مطمئنا باید سازمانی جهت تعیین و تایید این استانداردها و قواعد و گسترش زبانها وجود داشته باشد، تا با ایجاد و آموزش این استانداردها، اینترنت و خدمات وب را گسترش دهد و آن را برای استفاده همگانی آماده تر كند .در این میان چند سازمان بزرگ ، بیشترین نفوذ را در نظارت ، كنترل و هدایت شبكه جهانی وب (World Wide Web) به عهده دارد.
گروه اول W۳C یا كنسرسیوم شبكه جهانی وب (World Wide Web Consortium)یكی از سازمانهایی است كه توسط MIT یا موسسه فنون ماساچوست Massachusette Institute of Technology :
در ایالت متحده پایه گذاری شده و در اروپا نیز با عنوان INRIA مطرح است .وظیفه این كنسرسیوم ، تعیین استانداردها و نظارت بر پروژه های سازمانها و اشخاصی است كه زبانها (Languages) و قواعد و پروتكل های (Protocols) جدیدی را برای استفاده و آرایش وب ایجاد می كنند.
این سازمان به صورت رایگان ، برای تمامی افراد علاقمند محصولاتی از قبیل مرورگرها، جستجوگرها، سرورها و غیره را تهیه می كند، به طوری كه تمامی استانداردهای مربوط به زبانهای موجود در وب و قواعد مورد استفاده در وب، ارتباط بسیار تنگاتنگی با این كنسرسیوم (W۳C) دارند .
برای به دست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد كنسرسیوم W۳C و همچنین استانداردها و قواعد و زبانهای موجود در وب، به آدرس زیر مراجعه كنید: http://www.w۳.org
دسته دوم از مهمترین گروههای كنترل كننده اینترنت ، كمپانیهای شخصی هستند كه خدمات مربوط به ثبت حوزه ها (Domains) را در اینترنت به عهده دارند .این كمپانیهای خصوصی موظف به همكاری با یكدیگر هستند و باید تمامی فعالیت آنها زیر نظر و سازمان دهی InterNIC ، بزرگترین كمپانی ثبت ، حفظ و نگهداری حوزه های اینترنتی ، انجام گیرد.
InterNIC هنوز هم بزرگترین بانك اطلاعاتی ، جهت نگهداری نام حوزه های اینترنتی است و با اینكه به كمپانیهای دیگر نیز اجازه ثبت حوزه داده شده ، اما آنها كاملا تحت سرپرستی InterNIC فعالیت می كنند .
گروه بعدی ، توسعه دهندگان نرم افزارهای مرورگر وب (Browser) هستند كه در راس آنها، دو شركت مایكروسافت و نت اسكیپ قرار دارند
رقابت سخت و تنگاتنگ میان این دو كمپانی بزرگ ، باعث رشد سریع و روزافزون محصولات آنان و به دنبال آن ، افزایش سرعت رشد وب و خدمات موجود در آن ، شده است .البته با وجود رقابت شدید موجود میان این دو كمپانی ، فعالیتهای آنان ، به طور كامل تحت پوشش و كنترل استانداردها و قوانین W۳C است ، ولی هر كدام به تنهایی و به طور مداوم ، ویژگیهای تازه ای را به محصولات خود، اضافه می كنند كه باعث شكل گیری استانداردها و قواعد جدید در وب می شود .
علاوه بر گروههای فوق ، می توان به سازمانهای خصوصی دیگری ، اشاره كرد كه از طریق اجاره و فروش مسیرهای اصلی و خطوط حجم ترافیك در اینترنت ، (BackBones) را كنترل می كنند .
به طور كلی می توانیم گروههای فوق را صاحب بیشترین نفوذ و تسلط در تهیه و اداره استانداردها و همچنین نگهداری و هدایت دنیای وب به حساب آوریم.
مهندس فرشید رحمانی
منبع : مرکز اسلامی آموزش از راه دور