دوشنبه, ۲۶ شهریور, ۱۴۰۳ / 16 September, 2024
مجله ویستا

بررسی تغییرات همودینامیک در اهداءکنندگان خون


بررسی تغییرات همودینامیک در اهداءکنندگان خون
● مقدمه:
روزانه میلیونها نفر در سرتاسر جهان مورد فلبوتومی قرار می گیرند که دو هدف اصلی اهداء خون به نیازمندان و دیگر مقاصد درمانی مورد توجه هستند. مهمترین دلواپسی در مورد فلبوتومی تغییرات همودینامیکی می باشد. در این مطالعه تغییرات همودینامیکی در اثر اهدای خون افراد سالم بررسی گردید تا مبنایی برای تحقیقات بعدی باشد.
● روش بررسی:
این مطالعه از نوع توصیفی و به روش آینده نگر بر روی ۳۰۰ نفر از کارگران کارخانجات یزد که داوطلبانه خون اهداء می کردند در سال ۱۳۷۹ انجام گرفت و در مجموع ۲۴۲ نفر قبل از اهداء خون, فشار خون طبیعی داشتند و ۵۸ نفر فشار خون بالاتر از حدطبیعی نشان دادند. فشار خون و نبض ۱۰ دقیقه بعد از فلبوتومی و یک هفته بعد از آن اندازه گیری شد. همچنین Hb و Hct یک هفته بعد از اهداء خون با قبل مقایسه گردید.
● نتایج:
متوسط فشار سیستولیک قبل از اهداء خون ده دقیقه و یک هفته بعد به ترتیب: ۱۲۰, ۱۱۷, ۱۲۲ میلی متر جیوه و متوسط فشار دیاستولیک در همان موقعیت ها به ترتیب: ۷۷, ۷۸ و ۷۸ میلی متر جیوه محاسبه گردید.
تعداد ضربان قلب در همان موقعیت ها به طور متوسط به ترتیب: ۸۰, ۸۲ و ۷۶ ضربه در دقیقه بود میزان Hb بطور متوسط ۰.۳ گرم درصد و میزان هماتوکریت به طور متوسط ۱.۷ کاهش نشان داد. در ۴۶ نفر از اهداءکنندگان که فشار دیاستولیک بالاتر از طبیعی داشتند بعد از یک هفته کاهشی در حدود mmHg ۷ در فشار دیاستولیک آنها دیده شد.
● نتیجه گیری:
تغییرات همودینامیکی در افراد سالم اهداءکننده خون, از نظر کلینیکی ناچیز بوده و مشکلی ایجاد نمی کند. به نظر می رسد در افراد هیپرتنسیو کاهش فشار خون دیاستولیک بطور مطلوب اتفاق می افتد کیفیت این موضوع نیاز به مطالعه دیگری دارد.
سیدمحمود صدربافقی
محمود امامی میبدی
منیره مدرس مصدق
منصوره رفیعی
محمدحسین احمدیه
منبع : پایگاه اطلاعات علمی