سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا
یاری سبز
![یاری سبز](/mag/i/2/8f5zo.jpg)
تعاون کلمه ای است عربی که سایر اصطلاحات همردیف آن که در فارسی موارد استعمال دارد عبارت است از: عون به معنای یاری و کمک، معین و معاون به معنای همکار و مددکار، معاونت به معنای همکاری و همبستگی اعانه به معنای یاریگری و نیز به معنای گردآوردن وجه نقد برای نیازمند و استعانت به معنای یاری خواستن و یاری گرفتن. بنابراین منظور از کلمه تعاون انجام گرفتن کمک متقابل و یاری یکدیگر است که صورت کامل آن، شرکت های تعاونی است که نزدیک به ۲۰۰ سال است در جهان دیده می شود.
جایگاه تعاون در قانون اساسی:
قانون اساسی به بخش تعاون توجه خاصی دارد و احکام ویژه ای برای آن در نظر گرفته است که می توان آن را به دو شکل موردی بررسی قرار داد.
الف) تعاون به عنوان یک اصل پایه و استوار اسلامی: یکی از ویژگی های اساسی حاکم بر جامعه اسلامی روحیه تعاون وهمکاری برادرانه درامور مسایل خیریه است.
ب) تعاون به عنوان بخشی از بخش های مربوط به فعالیت های اقتصادی جامعه ایران: در اصل ۴۴ قانون اساسی آمده است که نظام اقتصادی بر پایه سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامه ریزی منظم و صحیح استوار است که بخش تعاونی، شامل شرکت ها و موسسات تعاونی تولید و توزیع است که در شهر و روستا بر اساس ضوابط اسلا می تشکیل می شود.
بخش تعاون به اقشار مختلف و از جمله اقشار طبقات پایین جامعه این فرصت را می دهد که سرمایه دار و سهام دار باشند و با جمع آوری پس اندازهای ناچیز راه نوینی برای سرمایه گذاری و مشارکت در جامعه پیش گیرند به گونه ای که با جذب نقدینگی سرگردان جامعه افزون بر اشتغال زایی، راه تولید نیز هموار می گردد. به علا وه تعاونی های تولیدی در بازار اقتصادی با ایجاد زمینه عرصه بیشتر و کاهش تقاضا باعث مهار تورم هم می گردد.
ارزش های معنوی تعاونی ها: اگرچه در نظر اول هدف از فعالیت ها توسعه تشکیلا ت تعاونی و توجه و پیوستن گروه های گوناگون اجتماعی به تعاونی ها توجیهات اقتصادی و رفع نیازهای مادی افراد را باید یادآور شد، لکن تلا ش های تعاونی متکی بر اساس معنوی دقیقی است که موجبات همبستگی عمیق مردم را فراهم می سازد و در دگرگونی روابط اجتماعی و تصحیح امور جامعه به سود اکثریتی است که از طریق خود یاری تشکیل شرکت های تعاونی را بر اقدامات فردی ترجیح داده اند، پذیرش بار مسوولیت ناشی از عضویت در تعاونی ها و تعهد و احساس وظیفه در امور مادی و اخلا قی و اجتماعی سازنده افرادی است که قادرند سازمان ها و موسسات متعلق به خود را با اعتقاد و ایمان کامل اداره و سرپرستی نمایند و با کمک یکدیگر روی پای خود بایستند تا از طریق این اعتقاد و اعتماد به نفس در جامعه متحول و بر کشمکش کنونی به موجودیت و حیات خود در قالب افراد آزاده و سرافراز تحقق بخشند و از مزایای زندگی شرافتمندانه بهره مند گردند.
به همین علت صرف نظر از مزایا و ارزش های اقتصادی که در فلسفه وجودی تعاونی ها نهفته است جنبه های معنوی و اجتماعی و آثار سازنده ای که تعاونی ها در بهبود وضع اخلا قی و تربیتی و تغییر افکار و اندیشه های افراد دارند باید مورد توجه قرار گیرد. مردمی که از طریق پیوستن به تعاونی ها قوای پراکنده خویش را متمرکز و استعدادها و امکانات خویش را صرف بهبود زندگی کنند سازندگان جوامعی هستند که عدالت، تقوا، همکاری و کمک متقابل معیارهای مورد احترام و اتکای آنهاست اگر رشد و توسعه تعاونی ها به اندازه ای باشد که اکثر مردم را دربرگیرد و به تعبیر اوضاع جامعه به گونه ای که از نهضت تعاون مورد نظر است بینجامد تحقق آرمان های اجتماع در زمینه های توزیع عادلانه ثروت، توفیق در ریشه کن ساختن فقر و تهیدستی و اختلا فات فاحش طبقاتی هدفی دور از دسترس نخواهد بود.
نویسنده : حسن وکیلی
منبع : روزنامه مردم سالاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست