دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

رئیس جمهوری از تبار هیوندا


رئیس جمهوری از تبار هیوندا
همه چیز دست به دست هم داده تا کارزار انتخابات در کره جنوبی به رویدادی مهم در نظر ناظران داخل و خارج این کشور مبدل شود. در کشوری که عنوان یکی از غول های آسیا را یدک می کشد برای نخستین بار است که سیاست و رقابت انتخاباتی این اندازه هیجان آفریده است. براساس آنچه محافل سئول گفته اند در این دور از انتخابات کره جنوبی، مردم ناراضی از سیاست های غلط اقتصادی روموهیون رئیس جمهور لیبرال که مدت ۱۰ سال سکان رهبری این کشور را به دست داشتند، در پی ایجاد تغییراتی تازه در کشور هستند. برهمین اساس پیش بینی به این سمت رفته که برنده این دور از انتخابات، لی میونگ باک، شهردار سابق سئول خواهد بود. مؤسسه گالوپ در نظرسنجی خود بر این پیش بینی مهر تأیید زد که بیش از ۴۰ درصد مردم امروز آرای خود را به حساب او که امروز روز تولد و همچنین سالگرد ازدواج اش است، سرازیر خواهند کرد. با در نظر گرفتن مختصات فضای سیاسی امروز کره و نیز مطالبات مردم، برای انتخاب شدن یا نشدن لی میونگ باک و یا هر کاندیدای دیگری سه عامل تعیین کننده ترسیم شده است و باید دید کدامیک از سه مدعی اصلی این منصب گوی رقابت را در کسب این شاخص ها می رباید. سه شاخصی که صلاحیت لی میونگ باک، بیش از دیگران در آنها به محک گذارده می شود، رعایت استانداردهای اخلاقی، توانایی در مدیریت امور اقتصادی و سیاست های اتخاذ شده در رابطه با کره شمالی است.
● استانداردهای اخلاقی
تا روز یکشنبه اغلب مفسران سیاسی کره جنوبی لی میونگ باک را برنده بلامنازع انتخابات می دانستند. اما در گرماگرم این مبارزه که میونگ باک رؤیای رهبری کره را در ذهن می پروراند، «رو موهیون» رئیس جمهوری کنونی کره جنوبی از وزیر دادگستری خود خواستار بازگشایی پرونده فساد مالی لی میونگ باک شد. این تصمیم در واقع یک شوک بزرگ به مدعی اصلی انتخابات بود. ماجرای این پرونده به سال ۲۰۰۰ بر می گردد، زمانی که «لی» مدیر کمپانی BBK بود. درخواست روموهیون در پی افشای یک نوار ویدیویی از لی مطرح شد. میونگ باک در برابر این «تک سیاسی» غافلگیرانه چاره ای جز توجیه و تکذیب نداشت. پس از طرح این مسأله سخنگوی «لی» ابراز داشت: حرکت روموهیون حرکتی کاملاً سیاسی بوده است، نه در جهت احقاق حق و رعایت قانون. ضمن آن که وی مدعی شد؛ نوار ویدیویی یادشده می تواند مونتاژ شده باشد. اما با وجود این ادعاها ۱۶۰ قانونگذار کره جنوبی در مجمع ملی این کشور لایحه بررسی اتهام های «لی» را امضا کردند. ترفند روموهیون بدون شک در فضای حساس مبارزه کارگر افتاد اما روشن نیست که چه میزان آرای کره ای ها را از سمت لی میونگ باک دور کرده باشد.
● توانایی مدیریت اقتصادی
در کشوری که اقتصاد و تجارت شاهرگ آن است بی گمان تفکر اقتصادی دولتمردان نقش اول را ایفا می کند. به نظر می رسد «لی» حرف اول را در میدان مدیریت اقتصادی می زند. جامعه پیشرفته اقتصادی کره جنوبی مشکلات خاص خود را دارد اما اکثر رأی دهندگان امروز روموهیون را بابت سیاست های اشتباه اقتصادی خود که بیش از هر چیز باعث گرانی مسکن شده است، سرزنش می کنند. روموهیون به خاطر این مسأله حتی قوی ترین حامیان خود را نیز که جوانان بودند، از دست داده است. بیشترین اعتراض آنها به محقق نشدن وعده های روموهیون است که قول ایجاد شغل و اصلاحات اقتصادی داده بود. در مقابل این میراث ناکارآمد اقتصادی دولت سابق سئول سرلوحه تبلیغات «لی میونگ باک» رساندن رشد اقتصادی کره جنوبی به ۷ درصد است. او با وعده ایجاد فرصت های شغلی نگاه لشکر جوانان را ربوده است و گفته است جهانی سرشار از «کار» به وجود خواهد آورد. اما تاکتیک دیگری که این معمار اقتصادی در کارزار انتخابات به کار انداخته است پروژه هایی است که برای تحول روابط خارجی سئول طرح کرده است.از جمله طرح آبراهه شهر شمالی کره جنوبی که قرار است بوسان را به مرزهای چین و همچنین سئول را به پیونگ یانگ متصل کند. با این مانیفست دلفریب لی میونگ باک حریف را منفعل نموده و به سمت کرسی ریاست جمهوری اقتصادی کره جنوبی خیز برداشته است.
● انتخاباتی در سایه رؤیای وحدت دو کره
«روموهیون» رئیس جمهور کنونی کره جنوبی، در قبال کره شمالی، سیاست هایی کند و ملایم داشت. این سیاست های ملایم او ناشی از اختلاف نظرش با توکیو که از حمایت آمریکا برخوردار است بوده و سعی کرد به ارتباط دوستی محتاطانه با کره شمالی که هنوز هم پرونده هسته ای آن با سیاست های معارضانه آمریکا روبه رو است، بپردازد. اما لی میونگ باک نشان داده که در اتخاذ یک تصمیم تاریخی برای وحدت از قاطعیت برخوردار است. اگرچه او برای توسعه اقتصادی کشور خود سعی دارد به ژاپن نیز نزدیک تر شود اما ارتباط با کره شمالی را در صورت کنار گذارده شدن انرژی اتمی یک تصمیم بی بازگشت خوانده است. در کارزار امروز نامزدان دیگری مانند چانگ دونگ یانگ ۵۴ ساله و چپگرا و لی هون چانگ ۷۲ ساله کاندیدای مستقل حضور دارند. به جز پیونگ یانگ و توکیو که لحظه به لحظه در انتظار شنیدن نتایج کارزار امروز انتخابات کره جنوبی هستند، دو قدرت دیگر یعنی پکن و واشنگتن نیز نگاه ویژه خویش را به سئول معطوف کرده اند. گویی ماجرای انتخابات پائیز ژاپن که به پیروزی منتقدان آمریکا منجر شد، جهان غرب را نیز دلواپس صندوق های رأی در خاور دور کرده است.
بنفشه غلامی
منبع : روزنامه ایران