سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

تیراندازی ؛ ورزشی که از عصر حجر به ما رسیده است! از آرش تا رابین هود


تیراندازی ؛ ورزشی که از عصر حجر به ما رسیده است! از آرش تا رابین هود
تیراندازی ؛ ورزشی كه از عصر حجر به ما رسیده است! از آرش تا رابین هود
تیراندازی یكی از قدیمی ترین ورزشهایی است كه هنوز هم انجام می شود. بسیاری از مورخان انجام آن را به «عصر سنگی» نسبت می دهند (در حدود ۲۰۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح). مردمان اولیه زمانی كه در مصر باستان زندگی می كردند از تیر و كمانهای ابتدایی استفاده می كردند كه قدمت استفاده از این ابزار به چیزی حدود ۵ هزار سال پیش از شروع اولین نشانه های جنگاوری در روی كره زمین بر می گردد.
در طول این تاریخ بلند، چشم بادامی های خاور دور نقش ویژه ای را به خود اختصاص می دهند. در چین قدمت تیراندازی به زمان حكومت سلسله «شانگ» (در حدود سالهای ۱۰۲۷ تا ۱۷۶۶) بر می گردد. آن زمان و در رقابت یا به تعبیر بهتر، جنگهای ارابه ای، هر تیمی از سه مرد تشكیل می شد، یك راننده ارابه، یك نیزه دار، و یك تیرانداز. در زمان حكومت «ژو» از ۲۵۶ تا ۱۰۲۷ قبل از میلاد، خاندان سلطنتی در مسابقات تیراندازی شركت می كردند كه با مراسم جشن و موسیقی و ... همراه بود.
● گسترش در آسیا
هنگامی كه چینی ها در قرن ۶ میلادی، ژاپنیها را با تیر اندازی آشنا كردند، این مسأله تأثیر برجسته و شگرفی روی رسوم و سنن مردم آسیای شرقی گذاشت. یكی از هنرهای رزمی ژاپنیها به نام «Kyujutsu» (كمان و نیزه) كه امروزه در این كشور با نام «كیودو» شناخته می شود، یكی از روشهای كمان داری است و از ورود تیر اندازی در همان دوران سرچشمه گرفته است.
كیودو مدرن و پیشرفته یكی از شیوه های پیشرفت و بهبود فیزیكی، ذهنی و روحی است.
در دوران «Greco-Roman» كمان و نیزه بیشتر برای شكار و كارهایی از این قبیل مورد استفاده قرار می گرفت تا جنگ و ستیز و خونریزی !تیراندازان در مواقع دیگر سال خودشان را به هنرهای دیگری همچون حضور در كارگاهها كوزه گری و سفالگری سرگرم می كردند !البته این شاخه ورزشی به سرعت در آسیای شرقی و كشورهای مجاور آن توسعه یافت. آشوریها و پارتها جزو كسانی بودند كه در توسعه این ورزش رزمی گامهای بلندی برداشتند. از «آتیلا» اسطوره تیر و كمان در سده های پیشین، هنوز به نیكی یاد می شود.
● اساطیر تیراندازی
در قرنهای پیشین محبوبیت تیر اندازی به قدری بود كه حتی تأثیر آن را در ادبیات قومی و شعر سرایی هم می توان دید. حتی در تصویرسازیهایی مانند رابین هود كه از معروف ترین و مطرح ترین چهره های این عرصه به شمار می رفت.
تیراندازی یكی از علایق نویسندگان تمدنهای قدیمی همچون یونان نیز به شمار می رفته است و داستانها و افسانه های گوناگونی در ادبیات كهن این دیار نوشته و به یادگار مانده است. اولیس قهرمان حماسه اودیسه منسوب به هومر شاعر نابینای یونانی در كتاب بیستم یكی از بهترین نمونه های این افسانه هاست.
اولیس به واقع یكی از قهرمانان تیراندازی در اساطیر است. پنه لوپه (همسر او) گمان می كرد كه او بعد از ۲۰ سال غیبت پس از جنگ بزرگ تروا هرگز باز نمی گردد. خواستگاران فراوانی او را احاطه كرده بودند، اما سرانجام اولیس از جنگ تروا بازگشت و در قالب یك چوپان به زندگی اش ادامه داد و با استفاده از تیر و كمان و مهارتش در این رشته توانست به همسرش خبر دهد كه چه كسی است !!ادبیات انگلیس همچنان به اسطوره های خود در این رشته و تأثیر آن در ادبیات كهن كشور افتخار می كند.
● تأسیس فدراسیون جهانی
اولین رقابتهای رسمی و سازماندهی شده تیراندازی در فینسبری انگلستان در سال ۱۵۸۳ برگزار شد كه حدود ۳۰۰۰ شركت كننده داشت. در طول جنگ ۳۰ساله سالهای ۱۶۱۸ تا ۱۶۴۸ كه استفاده از سلاحهای آتش زا باب شده بود، تیر و كمان دیگر كاربرد چندانی نداشت و كم كم به یك ورزش و رقابت هیجان انگیز و سرگرم كننده تبدیل شد.
بدنه اصلی سازمان تیر اندازی بین المللی با نام فدراسیون تیراندازی (FITA) در تاریخ چهارم سپتامبر ۱۹۳۱در لهستان با حضور ۷ كشور (فرانسه، چك، سوئد، لهستان، مجارستان، ایتالیا و ایالات متحده آمریكا) تأسیس شد. پس از آن با انجام مسابقات زیر نظر اتحادیه رسمی، پس از مدتی این رشته به بازیهای المپیك هم راه پیدا كرد؛ به طوری كه به سرعت برایش قوانین جهانی وضع كردند و رقابتهای قهرمانی آن هم شهرت جهانی پیدا كرد.
منبع : روزنامه قدس