یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا
سیلوفیسز، به معنای تهی شکل
● آناتومی:
سیلوفیسز(سیلوفیسز تلفظ می شود) دایناسور كوچك و سبك وزنی بود كه روی دوپای بلند راه می رفت. طول این دایناسور درنده، حدود ۹ فوت(۸/۲ متر) بود. سیلوفیسز، استخوانهایی سبك وتوخالی(علت نامگذاری)، سری بلند و تیز با دوازده دندان كوچك و مضرسی، دستان سه انگشتی و گردنی دراز داشت.
دو گونه از فسیلهای سیلوفیسز یافت شده است: روبوست و گراسیل. احتمالا این دو شكل، نر و ماده هستند.
● سیلوفیسز در فضا:
جمجمه سیلوفیسز از موزه تاریخ طبیعی كارنجی، توسط شاتل فضایی اندور، در ۲۲ ژانویه ۱۹۹۸، به فضا برده شد. این فسیل به ایستگاه فضایی میرمسافرت كرد(سیلوفیسز مزورا تقریبا سه سال در فضا باقی ماند).
● زمان زیست، اقلیم:
سیلوفیسز در دوره تریاس پسین، حدود ۲۱۰ میلیون سال قبل می زیست. سیلوفیسزیكی از نخستین دایناسورهای شناخته شده است. سیلوفیسزدر محیطهای خشك و بیابان مانند و اقلیمهای نوع ساوانا می زیست و احتمالادر محیطهایی شبیه كنیای امروزی اما بدون علفزارها زندگی می كرده است(زیرا گیاهان گلدار هنوز تكامل نیافته بودند).
● تغذیه:
سیلوفیسز،گوشتخوار بود و احتمالا لاشخور هم بوده است. بقایای فسیل شده معده سیلوفیسز،حاوی خزندگان كوچك، ماهیها و استخوانهای سیلوفیسزهای دیگر در اندازه های مختلف بوده است و نشان می دهد كه همجنس خوار بوده است.
● رفتار:
احتمالاسیلوفیسزبه صورت گروهی زندگی و شكار می كرده است. این فرضیه به این علت عنوان شده است كه لایه های استخوانی فسیل شده صدها سیلوفیسز(مجموعه ای از تعداد بسیار زیادی فسیل در یك مكان) درگاست رانچ نیومكزیكوی آمریكا یافت شد.
● تولیدمثل:
به احتمال زیاد، سیلوفیسز تخم گذار بوده است. هزاران اسكلت فسیل شده سیلوفیسزدر گاست رانچ نیومكزیكوی آمریكا یافت شد. در شكم بسیاری از آنها، استخوانهای سیلوفیسزهای جوان وجود داشت. این شاهد نشان می دهد كه سیلوفیسزحتی نوزادان خود را هم می خورده است یا بچه زا بوده است. احتمال اینكه سیلوفیسز(مثل بسیاری از خزندگان پیشرفته امروزی) هم جنس خوار بوده بیشتر است زیرا اسكلتهای سیلوفیسزكوچكی كه درون سیلوفیسزهای بالغ یافت شد، جنین نبود بلكه نوزاد سیلوفیسزبود.
● تحرك:
به خاطرسبك وزنی، پاهای بلند و كمی وزن به علت وجود استخوانهای توخالی، سیلوفیسزدونده ای دوپا و بسیار چابك بود. سرعت دایناسورها با استفاده از مورفولوژی(ویژگیهایی مانند طول پا و جرم تقریبی بدن) و ردپای فسیل شده آنها محاسبه می شود. ردپاهای سیلوفیسز یافت شده است. طول ردپا ۴ اینچ و طول گامها ۵/۲ فوت(۷۵/۰ متر) می باشد.
● كشف و نامگذاری فسیلها:
سیلوفیسز، در سال ۱۸۸۱، توسط دیوید بالدوین كشف شد و در سال ۱۸۸۹، توسط دیرینه شناس آمریكایی ادوارد درینكر كوپ نامگذاری شد. گونه نوعی، سیلوفیسزباری است(در سال ۱۹۶۴، توسط كوپ و كولبرت نامگذاری شد). به خاطر تكه تكه بودن این نوع نمونه، نامگذاری این جنس با تردید انجام شد.
هزاران فسیل سیلوفیسز به صورت لایه های استخوانی(مجموعه ای از تعداد زیادی فسیل یك گونه در یك مكان) در گاست رانچ نیومكزیكوی آمریكا یافت شده است(این دایناسورها زمانی ریوآریبازاروس نامیده شدند اما بعدها این نام منسوخ شد). چندصد فسیل اسكلت سیلوفیسزدر آریزونا،نیومكزیكو و احتمالا اوتا كشف شده است. هم فسیل سیلوفیسزهای بالغ و هم فسیل سیلوفیسزهای نوزاد یافت شده است. دو نوع سیلوفیسزبالغ وجود دارد: روبوست و گراسیل- این دو شكل احتمالا نر و ماده هستند.
● طبقه بندی:
سیلوفیسزنوعی دایناسورساریچین(دایناسور جهنده) و یك تروپود بود. در مورد طبقه بندی جزیی تر آن بحثهایی وجود دارد اما احتمالا نوعی سراتوزارین بوده است. سیلوفیسزبسیار نزدیك و شبیه به ریوآریبازاروس می باشد(یا ممكن است همان جنس باشد، نام ریوآریبازاروس منسوخ شده است).
سیلوفیسز، دایناسوری گوشتخوار،كوچك و اولیه بود. سیلوفیسز، دایناسوری تروپود بودكه در دوره تریاس پسین زندگی می كرد. سیلوفیسزیكی از نخستین دایناسورهای شناخته شده است. احتمالااین درنده، به صورت گروهی زندگی و شكار می كرده است. این فرضیه به این علت عنوان شده است كه لایه های استخوانی فسیل شده صدها سیلوفیسز(مجموعه ای از تعداد بسیار زیادی فسیل در یك مكان) درگاست رانچ نیومكزیكوی آمریكا یافت شد.
جمجمه سیلوفیسز، توسط شاتل فضایی اندور، در ۲۲ ژانویه ۱۹۹۸، به فضا برده شد. این فسیل به ایستگاه فضایی میرمسافرت كرد.
منبع : پایگاه داده های علوم زمین کشور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست