جمعه, ۱۶ آذر, ۱۴۰۳ / 6 December, 2024
مجله ویستا
استحکام سوری و تروریسم کور
انفجار روز شنبه در بزرگراه منتهی به فرودگاه دمشق، واکنشهای متفاوتی را در پی داشت. انفجاری به این بزرگی که در ۲۵ سال گذشته در سوریه سابقه نداشته است، با محکومیت و ابراز همدردی بسیاری از کشورها، به خصوص کشورهای اروپایی و حتی آمریکا که رابطهای چندان مثبت با سوریه ندارند، مواجه شد. در این میان تمام این کشورهای اروپایی و آمریکا بر آن بودهاند تا در ابراز همدردی خود این نکته را هم بگنجانند که اسراییل نه تنها در این انفجار دست نداشته، بلکه در بعد دیگر ماجرا رژیمی نیست که بخواهد از این اقدامات انجام دهد.
سوریه پیش از این هم شاهد بسیاری از ترورها و عملیاتهای خرابکارانه رژیم صهیونیستی بوده اما هیچگاه این کشورها قصد نداشتهاند تا با مقامات دمشق ابراز همدردی کرده و این گونه اقدامات را محکوم کنند. ترور افراد برجسته و تاثیر گذاری چون حاج عماد مغنیه از فرماندهان ارشد حزبالله لبنان در دمشق و ترور سرهنگ محمد سلیمان از افراد بسیار نزدیک به رئیس جمهور سوریه که میگویند در برنامه هستهای این کشور دست داشته است، حمله به پایگاههای هستهای البکر در منطقه دیرالزور در عمق خاک سوریه و همچنین بمباران پایگاه عینالصاحب در نزدیکی دمشق به همراه پرواز گاه و بیگاه جنگندههای اسراییلی بر فراز شهرهای سوریه، از مهمترین اقداماتی است که در طول چند سال گذشته دولت عبری علیه سوریه و منافع این کشور راه انداخته است و جالب اینجاست که سوریه تاکنون واکنشی در این مورد هم نداشته و راه خود را به سمت ثبات داخلی پیش گرفته و مهمتر از همه اینکه سوریه تاکنون هیچ آسیبی از این اقدامات ندیده است.
اما شاید مهمترین نکتهای که در این میان مطرح است، توضیح همیشگی دولت سوریه در مورد این اقدامات است. در مورد حمله تروریستی اخیر نیز روال بر همین منوال بوده است، در حالی که بیشتر شبکههای خبری عرب در حال تحلیل و تفسیر این خبر هستند که چگونه و چه کسانی در پشت این حمله قرار داشتهاند، مقامات سوری از ادامه تحقیقات در این مورد صحبت میکنند ولی مانند گذشته هیچ توضیحی نمیدهند که چه کسی مسولیت این انفجار را بر عهده داشته است. در ماجرای ترور حاج عماد مغنیه علیرغم آنکه دولت دمشق توانسه بود به سر نخهای مهمی هم دست یافته و به عبارت بهتر عوامل این ترور را شناسایی کند، اما هیچگاه نخواست در این مورد سخنی بر زبان رانده و عامل یا عاملان آن را معرفی کند، در حالی که همان زمان مشخص بود که حزبالله رژیم اسراییل را محکوم کرده و در صدد انتقام از این رژیم برخواهد آمد. در مورد ترور فرد برجستهای مانند سرهنگ سلیمان هم ماجرا بر همین منوال است، وی که در ساحل شهر طرطوس ترور شد، اطلاعات گرانبهایی داشت که تمام این مسایل را با خود برد.
بحث دیگری که در این میان مطرح است، میزان پاسخگویی دولت سوریه است، در حالی که با بمباران پایگاه هستهای البکر عملا صدهها میلیون دلار سرمایه این کشور بر باد رفت، در دو بعد سوریه از این امر متضرر شد، یکی آنکه سیادت هوایی این کشور زیر سوال رفت و دیگر آنکه با عدم پاسخگویی سوریها در مورد این حمله، مردم این کشور به تواناییهای کشورشان شک میکنند. اگر هنگامی که جنگندههای اسراییلی پادگان عینالصاحب را در حومه دمشق بمباران کرده بودند، از سوریه پاسخی مناسب دریافت میکردند، هیچگاه دیر الزور مورد هدف قرار نمیگرفت و تلاشهای چندین ساله این کشور برای دستیابی به انرژی هستهای هم نابود نمیشد.
در ادامه تلاشها برای شناختن عامل و یا عاملان حمله روز شنبه، خبرگزاری سوری سانا به نقل از مقامات امنیتی گزارش داد که خودروی بمبگذاری شده توسط یک گروه تکفیری و از مرز یکی از کشورهای عربی وارد سوریه شده و این فرد خود نیز در این انفجار کشته شده است.
سوریه سالهاست که به دلیل سیاست نزدیکی به ایران و همکاری با حزبالله لبنان مورد خشم برخی از کشورهای عربی است و این کشورها تا مرز ترور رئیس جمهور سوریه هم پیش رفتند و حتی نشست سران کشورهای عضو اتحادیه عرب را هم که فروردین امسال در دمشق برگزار شد، در همین راستا تحریم کردند. این کشورها در اقدام زشت خود حتی با اسراییل در ترور حاج عماد مغنیه هم همکاری داشتند و برای نابود کردن نظام سوریه از هیچگونه تلاشی دریغ نمیکنند و نکته مهم همینجاست که مقامات سوری باید دست بکار شده و دستگاه امنیتی و اطلاعاتی قوی خود را بیش از پیش به کار انداخته و مانع از این گونه اقدامات شوند.
سوریه در حال حاضر در موقعیت ویژهای قرار دارد، از یک طرف این کشور در حال مذاکرات غیر مستیم با رژیم عبری است و از جانب دیگر هم روابط بسیار نزدیکی با ایران و حزبالله دارد، در هر دو مورد به نظر میرسد کشورهای عرب رقیب این کشور نمیخواهند سوریه موفق شود. چرا که اگر سوریه با اسراییل اختلافات را حل و فصل کند و بلندیهای جولان را علیرغم داشتن رابطه خوب با ایران و حزبالله به دست آورد و در همین زمینه بتواند با کشورهای اروپایی هم روابط خود را بهبود بخشد، آن وقت است که کشورهای عرب بیشترین ضرر را کرده و سوریه را به عنوان مهمترین کشور عرب خواهند دید که با قدرت برتر منطقه یعنی ایران بهترین روابط را دارد و از جانب دیگر هم کشورهای اروپایی و آمریکا به دلیل حل و فصل شدن اختلافات با اسراییل نگاه دیگری به این کشور خواهند داشت و از این رو به نظر میرسد که کشورهای عرب رقیب سوریه در صدد هستند تا امنیت داخلی این کشور را به هم ریخته و مانع از موفقیت آن شوند. به همین دلیل دستگاه اطلاعاتی سوریه باید مراقب باشد و با هشیاری مانع از هرگونه فعالیت کشورهای عربی در این راستا شوند. امروز تروریستها آلت دست برخی از کشورهای عربی شده و آنها با پولهای سرشار خود دست به هر اقدامی میزنند.
نویسنده : کریم جعفری
منبع : دیپلماسی ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست