چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

ایران در اندیشه قهرمانی سوم


ایران در اندیشه قهرمانی سوم
تهران برای پنجمین بار میزبان سیزدهمین دوره رقابت های والیبال جوانان آسیا طی روزهای ۲۲ تا ۳۰ شهریورماه است. میزبانی پنجم، از سیزده دوره این شهر بزرگ را بالاتر از سایر پایتخت های آسیایی مثل توكیو، كوالالامپور، ریاض، بانكوك و سئول قرار داده است. سهم ایران از چهار میزبانی قبلی دو عنوان قهرمانی در سال های ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ و یك مقام سومی در سال ۲۰۰۰ بوده است. این بار ایران با داشتن تیمی مستعد در میان تیم های برتر قاره كهن بخت اول قهرمانی به شمار می رود، ضمن آنكه با تلاش پیگیرانه مسئولان والیبال ایران با وصل كردن مسابقات انتخابی جهان به رقابت های قاره ای، استقبال تیم ها برای حضور در این بازی ها به اوج رسیده است. حضور ۱۷ تیم در مسابقات آسیایی تهران را باید از این زاویه دید.
از سال ۱۹۸۰ تا سال ۱۹۹۸ مسابقات والیبال جوانان آسیا تحت تاثیر كامل تیم های شرق آسیا و قطب های سنتی آن (كره جنوبی، ژاپن و چین) و تا حدودی چین تایپه و هند بود. در این سال ها از كشورهای دیگر خبری نبود و این كشورها بودند كه به تناوب عناوین برتر را به خود اختصاص می دادند. تا این سال بهترین نتیجه حاصله طی ۸ دوره برگزاری بازی ها برای ایران مقام چهارمی دوره ششم بود كه تیم جوانان كشورمان در سال ۱۹۹۲ در تهران در سایه میزبانی برای خود رقم زد. قهرمانی تیم ایران در جام نهم به سال،۱۹۹۸ خواب مدعیان سنتی والیبال آسیا را آشفته ساخت و تداوم این موفقیت ها در دوره های بعد همراه با درخشش جرقه وار عربستان، دور را كاملا از شرق آسیایی ها به خصوص ژاپن گرفت. از دوره نهم به بعد با وجود قدرت نسبی چین و كره تمامی معادلات با حضور پرقدرت ایران به هم ریخت. اگر چه تیم ایران پس از قهرمانی نخست خود در دوره نهم بلافاصله در دوره بعد و به سال ۲۰۰۰ قافیه را به عربستان باخت، اما در سال ۲۰۰۲ دوباره با هدایت مصطفی كارخانه به قهرمانی نایل آمد. در دوره دوازدهم نایب قهرمانی ایران در سال ۲۰۰۴ با یك مربی خارجی بنام «ست كوویچ» مهم ترین عنوان خارج از خانه تیم ایران محسوب می شود. تیم ایران اگر چه در این بازی ها در فینال و دور مقدماتی دوبار مغلوب كره جنوبی شد، اما چند ماه در مسابقات جوانان جهان در «ویشا كاپت نام» هند انتقام سختی از حریف چشم بادامی خود گرفت. ایران در آن بازی ها هم سه بر یك كره جنوبی را شكست داد و هم به عنوان برترین تیم آسیا در جهان در رده پنجم ایستاد.
●افزایش مدعیان
هر چه در رده بزرگسالان تعداد مدعیان قهرمانی محدود است، در رده جوانان به خصوص در چند سال اخیر رقابت سختی میان شرق، غرب و مركز آسیا در می گیرد و شمار مدعیان قهرمانی هر ساله رو به تزاید است.
كره جنوبی، چین، چین تایپه و ژاپن از یك سو و پاكستان و هند از سوی دیگر به همراه ایران و قطر از غرب قاره و استرالیا از قاره اقیانوسیه سخت به هم می پیچند و با توجه به نوسانات طبیعی قدرت در این رده هیچ تیمی را نمی توان پیشاپیش قهرمان خواند.
●موقعیت ممتاز آسیایی ها در جهان
برخلاف رده بزرگسالان در دو رده نوجوانان و جوانان تیم های آسیایی از جمله ایران، كره جنوبی و هند در جهان هم صاحب رتبه ای ارزشمندند. در آخرین رده بندی اعلام شده از سوی FIVB تیم ایران با احتساب امتیازات دو رده سنی نوجوانان و جوانان در مكان سوم تیم های برتر جهان قرار دارد. در جمع آسیایی ها كره جنوبی، ژاپن، چین، هند و ایران در اكثر دوره های اخیر مسابقات جهانی در رده های سنی نوجوانان و جوانان درخشش قابل توجهی داشته اند كه این موفقیت ها در رده نوجوانان محسوس تر بود.
●ایران مدعی اول
تیم جوانان ایران كه تا هفته های دیگر در جام سیزدهم به میدان خواهد رفت، همه فاكتورهای قهرمانی را یكجا با خود جمع دارد. این تیم حتی از مزیت های بیشتری نسبت به تیم هایی كه در سال های ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ روی سكوی قهرمانی ظاهر شدند برخوردار است. تیمی كه اكثر نفراتش پیش از این در مسابقات نوجوانان آسیا ۲۰۰۵ تهران قهرمان شدند و با همان تركیب در مسابقات جهانی الجزایر در عین بداقبالی به جای رفتن روی سكو به مقام پنجمی قناعت ورزیدند.
اساس و شالوده تیم كنونی جوانان را اعضای موفق تیم سابق نوجوانان تشكیل می دهند و بازیكنانش مملو از تجربه بین المللی نوید روزهای درخشانی را برای والیبال ایران می دهند. كارشناسان به آینده این تیم امیدواری های بسیاری دارند و اگر تغییر نسل در تیم ملی بزرگسالان با رویه ای اصولی همراه باشد، بسیاری از بازیكنان آن در آینده ای نزدیك پیراهن تیم ملی بزرگسالان را بر تن خواهند كرد. تیم جوانان ایران برای دومین دوره پیاپی با هدایت یك مربی خارجی در این بازی ها ظاهر می شود و این بار به جای «ست كوویچ» اهل صربستان، «گریبوف» روسی در كنار دستیاران ایرانی اش عباس برقی و محمدرضا دامغانی روی نیمكت می نشیند.
●نقاط روشن
از نقاط روشن تیم ایران همانگونه كه در سطور بالا اشاره رفت، باید از وجود بازیكنان كلیدی و با تجربه ای یاد كرد كه قادرند در هر لحظه از بازی شرایط را به سود تیم ایران تغییر دهند. پوریا فتح اللهی، سیدمحمد موسوی و منصور زادون از آن جمله اند. بازیكنانی كه هم اكنون با تجارب كافی از میدان های بین المللی در زمره های بازیكنان موفق باشگاهی هم محسوب می شوند، وجود این دسته از بازیكنان خودباوری و اعتماد به نفس را به كل تیم تسری می دهد. صابر نریمان نژاد، اشكان درخشان، آرش كشاورزی، رحمان داودی، سیدعلی سجادی و عبدالرضا علیزاده هم به نسبت صاحب تجربه لازم در راه رساندن ایران به افتخاری دیگر هستند. علیرضا جدیدی و ولی نورمحمدی هم می توانستند در این عرصه حضوری فعال داشته باشند كه متاسفانه به دلیل دست و پنجه نرم كردن با مصدومیت های جدی، این میدان را از دست دادند.
●۱۴ بازیكن حاضر در اردوی پایانی
پاسورها: صابر نریمان نژاد، اشكان درخشان
قطر پاسور: منصور زادون، پوریا فتح اللهی
قدرتی دریافت كننده: آرش كشاورزی، رحمان داودی، یاشار طاعی حق و سیدعلی سجادی
سرعتی ها: علی نجفی لیلاب، سیدمحمد موسوی، مصطفی شریفان و حسن صنوبر
لیبرو: عبدالرضا علیزاده و عباس همت رفیع
●ابهام در اعلام تركیب نهایی
از این چهارده بازیكن، ۱۲ تن به عضویت تیم جوانان ایران در مسابقات آسیایی تهران در خواهند آمد. اینكه دو بازیكنی كه در مراحل پایانی از جمع اردونشینان جدا خواهند شد، كدامیك خواهند بود، چیزی معلوم نیست و همه چیز بستگی به نشست نهایی كادر فنی دارد. ابهام در اعلام تركیب نهایی باعث خواهد شد تا همه حاضرین در اردو با جدیت به دنبال تثبیت خود باشند. با این اوصاف باید تا آخرین روز برای معرفی تركیب نهایی به انتظار نشست. بازی تداركاتی با عراق قبل از آغاز مسابقات، تنها میدانی است كه مربیان می توانند ارزیابی نهایی را از بازیكنان به عمل آورند.
●رده بندی تیم های برتر ۱۲ دوره
۱۹۸۰ سئول كره جنوبی: ۱ – كره جنوبی ۲ – ژاپن ۳ – هند (ایران غایب بود)
۱۹۸۴ ریاض – عربستان: ۱– كره جنوبی ۲ – چین ۳- ژاپن (ایران دهم شد)
۱۹۸۶ بانكوك تایلند: ۱ – كره جنوبی ۲ – ژاپن ۳ – چین (ایران غایب بود)
۱۹۸۸ جاكارتا اندونزی: ۱ – ژاپن ۲ – كره ۳ – چین (ایران یازدهم شد)
۱۹۹۰ بانكوك تایلند: ۱ – چین ۲ – ژاپن ۳ – كره جنوبی (ایران نهم شد)
۱۹۹۲ تهران ایران: ۱ – كره جنوبی ۲ – ژاپن ۳– چین ۴ – ایران
۱۹۹۴ دوحه قطر: ۱ – كره جنوبی ۲ – هند ۳ – چین (ایران ششم شد)
۱۹۹۶ هوشی مینه ویتنام: ۱– چین ۲ – چین تایپه ۳– ژاپن (ایران ششم شد)
۱۹۹۸ تهران ایران: ۱ – ایران ۲ – كره جنوبی ۳- چین تایپه
۲۰۰۰ تهران ایران: ۱ – چین ۲ – عربستان ۳– ایران
۲۰۰۲ تهران ایران: ۱ – ایران ۲ – هند ۳ – چین
۲۰۰۴ دوحه قطر: ۱ – كره جنوبی ۲ – ایران ۳ – قطر
۲۰۰۶ تهران ایران: ۱ - ؟ ۲ - ؟ ۳ - ؟
علی شاكری
منبع : روزنامه همشهری