جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
تفکر نقادانه و خلاق
ما در جهانی زندگی میکنیم که در آن اطلاعات نقش مهمی دارند. چون بعضی از این اخبار و اطلاعات سالم و صحیح و بعضی دیگر ناسالم و غلط هستند، به همین دلیل بشر در این زمان بیشتر از هر زمان دیگری نیاز به تفکر دارد تا بتواند این اطلاعات را بررسی و براساس اطلاعات سالم عمل کند. امروزه، مهارتهای تفکر، لازمه زندگی در جهانی است که همیشه در حال تغییر و تحول است. منظور از مهارتهای تفکر، مجموعه مهارتهایی است که بر فرآیندهای ذهنی فرد تسلط دارند.
در گذشته این گونه تصور میشد که مهارتهای تفکر، استعدادی ژنتیکی و خدادادی است، امروزه کاملاً این نظریه رد شده است. دو مهارت مهم تفکر که قابل آموزش و یادگیری هستند، مهارت تفکر نقادانه و خلاقاند.
● تفکر نقادانه
تفکر نقادانه، تفکری است که در جستجوی شواهد، دلایل و مدارک برای یک قضاوت و نتیجهگیری است. این مهارت افراد را قادر میسازد تا در برخورد با ارزشها، فشار گروه و رسانههای گروهی مقاومت کنند و از آسیبهای ناشی از آن در امان بمانند. منظور از نقد یا نقاد بودن یعنی ارزیابی، بررسی، سنجیدن و مطالعه کردن، نه انتقاد و عیبجویی کردن، یعنی هر حرف و صحبتی را بدون فکر قبول نکنیم بلکه آن گفته را ارزیابی و بررسی کنیم که آیا درست است یا نه. نکته مهم در این تفکر آن است که فرد باید بتواند واقعیتها را از فکر، حدسیات و ذهنیات جدا کند. ضعف در این مهارتها میتواند افراد را به بیماریهای مختلف جسمانی و روانی دچار کند. برای انجام بهتر تفکر نقادانه اصولی را باید رعایت کرد:
۱) به پیشنهادها و درخواستهایی که به شما میشود، خوب توجه و دقت کنید. به خود فرصت اندیشیدن بدهید و فوری عمل نکنید.
۲) در مورد آن چه که برای شما مشخص نیست، بپرسید.
۳) افکار، عقاید، تفاسیر و فرضیههای دیگران را نیز در نظر بگیرید و به حقایق پنهان توجه زیادی داشته باشید.
۴) افکار و اهداف دیگر را ارزیابی کنید (چرا این پیشنهاد را به من میدهد).
۵ ) در جستجوی دلایل و مدارکی باشید که تأیید کننده یا تکذیب کننده حرف طرف مقابل باشد.
۶ ) سعی کنید انعطافپذیر باشید و به یک فکر یا ایده چسبندگی پیدا نکنید.
۷) از تفکر اگر ..... آن گاه..... استفاده کنید (اگر دزدی کنم، آنگاه آبرویم میرود).
۸ ) براساس نتیجه تفکر خود عمل کنید و تصمیم بگیرید.
● تفکر خلاق
منظور از تفکر خلاق، توانایی تولید و خلق افکار، راهحلها و اهداف جدید است. هدف اصلی در این تفکر آن است که برای مشکل یا موقعیت موردنظر راهحلهای متعدد و فراوان انتخاب کنید و اگر یک راهحل مؤثر و مفید نبود، به سراغ راهحل بعدی بروید و اگر آن هم مفید نبود، به سراغ راهحل دیگر. در حالی که اگر فرد دو یا سه راهحل داشته باشد و آنها مؤثر نباشند، فرد به سرعت به بنبست و درماندگی میرسد (دیدگاه تونلی) و ناامیدی و افسردگی نیز به نوبه خود به راحتی میتوانند به بزهکاری، اعتیاد و... ختم شوند.
برای انجام بهتر تفکر خلاق اصولی را باید رعایت کرد:
۱) هر نوع تصمیمگیری و اقدامی را عقب بیندازید تا به خوبی فکر کنید.
۲) ذهن خود را آزاد بگذارید. هر نوع سانسور و کنترلی را از ذهنتان بردارید. در این صورت افکار جدید و تازهای به ذهن میآیند که در شرایط موجود و معمولی اصلاً به ذهن خطور نمیکنند (روش بارش ذهنی).
۳) تا آن جا که میتوانید، سعی کنید راهحلهای بیشتری به ذهن بیاورید. هرچه تعداد راهحلها بیشتر باشد، قدرت انتخاب و احتمال موفقیت شما بیشتر خواهد شد.
۴) تعداد راهحلها مهمتر از کیفیت آنهاست (حدود ۵۰ راهحل). مهم نیست که راهحلهای شما مثبت و سالم باشند، راهحلهای منفی را هم مطرح کنید؛ چون به کاهش سانسورهای ذهن شما کمک میکند. در تفکر معمولی از افراد خواسته میشود که فقط به راهحلهای مفید و مثبت بیندیشند و آنها را مطرح کنند ولی در تفکر خلاق عقیده بر آن است که حتی در راهحلهای منفی هم میتوان نکات مثبت و مفیدی یافت.
در واقع در ابتدا با استفاده از تفکر خلاق، راهحلهای فراوانی را به دست میآوریم و در مرحله بعد با استفاده از تفکر نقادانه، همه راهحلها را ارزیابی میکنیم. هر یک از راهحلها در صورت مضر بودن، به راحتی حذف خواهند شد.
راههای افزایش خلاقیت
۱) سعی کنید به دنیای اطراف توجه و دقت داشته باشید.
۲) با نظرات و دیدگاههای مختلف آشنا شوید.
۳) دیدگاههای مثبتی به جهان و محیط داشته باشید.
۴) بدانید مردم خودشان، سرنوشت خود را میسازند، اعتقاد به بدشانسی شما را به این نتیجه میرساند که تأثیری بر سرنوشتتان ندارید و باعث ناامیدی، افسردگی، بیفعالیتی، انزوا و... میشود.
۵ ) سعی کنید شیوه چالش با مشکلات را بیاموزید، چالش، یعنی مبارزه و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات. اگر از مقابله با مشکلات فرار کنید و یا آن را انکار کنید، مشکلات شما سنگینتر و پیچیدهتر میشود و مشکل اول باعث ایجاد مشکلات بعدی خواهد شد.
۶ ) بدانید آن چه که میتوانید در چالش با مشکلات زندگی به انسان کمک کند، قدرت تفکر انسان است.
۷) سعی کنید در برابر مشکلات زندگی، ذهن خود را باز گذاشته و راهحلهای متعدد و فراوانی به دست آورید.
۸ ) بیاموزید که زندگی یک مبارزه است و کسی در این میدان پیروز میشود که سعی کند با مشکلات بجنگد
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست