چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
سوره قارعه
● نزول سوره قارعه
سوره قارعه با ۱۵۰ حرف و ۳۶ كلمه و ۱۱آیه، سیامین سوره قرآن در نزول و صدویكمینسوره در تدوین قرآن است كه بر وجود مقدسپیامبر (ص) در شهر مكه بهخاطر تاكید بر قیامت ومعاد نازل شده است. توحید و معاد دو اصل ازاصول اسلام بودند كه در ابتدای دعوت پیامبر(ص) در شهر مكه با مخالفت كافران قریش مواجهشده است ولی در مقابل، خداوند آیات شریف رابهویژه درباره توحید خداوند و معاد انسان درشهر مكه نازل فرمودند.
● زمان و آثار قیامت
آن لحظه یا حالت كوبنده و چیست آن لحظهكوبنده و چه چیزی تو را دانا گردانید تا بدانی كهچیست آن لحظه كوبنده.
آن لحظه روزی است كه مردم همانندپروانههای پراكنده منتشر هستند و كوهها همانندكركها و پشمهای وارفته هستند.
زمان دقیق و چگونگی بروز قیامت را كسینمیداند ولی اصل این معنی در ادبیات تمامادیان به چشم میخورد، روزی كه خداوند ازهمه آدمیان، از حاكمان و شهروندان، اغنیا و فقرا،ظالمان و ظلم شدگان میپرسد اصل بودن هرگزمعدود نمیشود و وجود انسان در حركت خودبسوی قیامت و معاد باز نمیایستد و آنچه كه درآن وقت به خواست و قدرت خداوند اتفاقمیافتد آثار مهیب و فوق تصور انسان است كهخداوند جلوهای آن را مانند پودر شدن كوههاتوصیف میكند.
● اوضاع انسانها
انسانها به اعتبار روز قیامت كه روز حساب ووقت بعد از امتحان دنیا است به دو دسته كلیتقسیم میشوند دسته اول كسانیكه با محور قراردادن خداوند در فكرشان گفتار و اعمالشان را برمبنای خرسندی او سامان میبخشند و دسته دومكسانیكه بدون توجه به حضور خداوند به میلخودشان خواه شخصی یا جمعی عمل میكنند وبرای خواست و نظر خالق منان هیچ جایگاه ونقشی در نظم شخصی و اجتماعی رفتار و گفتارانسان قائل نیستند و رفتار و گفتار دسته اول كهمورد پسند خداوند منان است كسانی هستند كهترازوی اعمال آنان سنگین است اما دسته دوم كهخداوند خالق را نادیده انگاشتند اعمال آنانسبك است زیرا میزان و سنجش در سنگینی وپذیرش عمل انسان توسط فرشتگان، رضایخداوند منان است. اگر خداوند عمل انسان رانپذیرد در روز قیامت و معاد هیچ ارزشی برای اونخواهد داشت و چنانچه گفتار یا رفتاری مرضیخداوند منان باشد در روز جزا سنگین و باارزشخواهد بود بنابراین خداوند میفرماید: اما كسیكه ترازوی اعمال او ثقیل و سنگین است «درزندگی خشنود و پسندیده است و هیچ خوف وترسی ندارد زیرا از نتایج الهی رفتار و گفتار دنیویخود در آخرت راضی و خوشحال است، اماكسانی كه ترازوی اعمالشان، خفیفی و سبكی رانشان دهد ماوی و جایگاه آنان هاویه است و چهچیزی شما را دانا و عالم میسازد كه بدانید معنایهاویه چیست؟»
هاویه آتش سوزناك و دایم الحراره است.
شاید تشبیه رسیدگی اعمال انسان در روزقیامت به ترازو كردن و فهمیدن كفه سنگین برایتقریب ذهنی انسان باشد در غیر اینصورت كسینمیتواند تصویر روشنی از فضای قیامت ورسیدگی به اعمال دنیای انسان را در دادگاه الهیداشته باشد چگونه انسانها حسابرسی میشوند؟چگونه اعمال خوب و بد آنها سنجیده میشود؟ وچگونه بدكاران به جهنم سوزناك و نیكوكاران بهبهشت فرحناك روانه میشوند؟ فهم درست اینوقایع و تصویر سازی صحیح و مادی از آنها سختو غیرقابل دستیابی است اما اصل این معانیغیرقابل انكار است و بهطور قطع تحقق پیدامیكند چنانچه بسیاری از مفاهیم و مقولهها درهمین جهان مادی قابل تصور نبود ولی اكنونبراحتی قابل قبول است.
● ثواب خواندن سوره قارعه
«ابیبن كعب» از پیامبر (ص) روایت كردهاست هركس این سوره را بخواند حق تعالی درروز قیامت ترازوی اعمال او را گران میسازد.همچنین «عمروبن ثابت» از امام صادق روایتكرده است هر كس سوره قارعه را تلاوت كندخداوند او را از فتنه دجال (فتنهگر) مصون بداردو در روز قیامت او را از جهنم ایمن بدارد.
منبع : خانواده سبز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست