چهارشنبه, ۲۱ آذر, ۱۴۰۳ / 11 December, 2024
مجله ویستا


آتش‌ بازی‌ لذت‌ بخش‌


آتش‌ بازی‌ لذت‌ بخش‌
روشن‌ كردن‌ آتش‌ بسیار مفرح‌ است‌ و خستگی‌ هر كسی‌ را از تن‌ او به‌ در می‌كند. شیفتگی‌ به‌ آتش‌ از آغاز تمدن‌ با انسان‌ همراه‌ بوده‌ است‌، و عصر شوفاژ و بخاری‌ برقی‌ هم‌ نتوانسته‌ این‌ غریزه‌ را در انسان‌ سركوب‌ كند. آتش‌ روشن‌ كردن‌ یك‌ تفریح‌ خلاقانه‌ است‌ كه‌ نیاز به‌ دقت‌ و حوصله‌ بسیاری‌ دارد. شاید برای‌ همین‌ باشد كه‌ آدم‌ها در هر سنی‌ از این‌ كار لذت‌ می‌برند.
آتش‌ در طول‌ قرن‌های‌ به‌ انسان‌ها كمك‌ كرده‌ تا گرم‌ بمانند، غذای‌ خود را بپزند و از آسیب‌ حیوانات‌ وحشی‌ در امان‌ بمانند. اما امروز آتش‌ نقش‌ زیستی‌ خود را تقریبا از دست‌ داده‌ و به‌ نوعی‌ تفریح‌ بدل‌ شده‌ است‌. البته‌ مطابق‌ آمار سازمان‌ ملل‌ متحد آشپزی‌ با آتش‌ در خانه‌ها سالانه‌ دو و نیم‌ میلیون‌ زن‌ و كودك‌ را دچار خفگی‌ می‌كند، اما دوران‌ این‌ آشپزخانه‌های‌ چوبی‌ هم‌ مدت‌هاست‌ به‌ سر آمده‌ است‌. اسباب‌ گرمای‌ فقیران‌ حالا اسباب‌ لذت‌ طبقه‌ مرفه‌ شده‌ است‌. در انگلیس‌ شومینه‌ یك‌ تزیین‌ لوكس‌ به‌ حساب‌ می‌آید.
یكی‌ از اصلی‌ترین‌ لذت‌های‌ مردم‌ در مسافرت‌ها و در ویلاهای‌ اجاره‌یی‌ روشن‌ كردن‌ آتش‌ و زنده‌ كردن‌ شومینه‌ است‌. اما برای‌ آنكه‌ از آسیب‌های‌ جانبی‌ آتش‌ در امان‌ بمانید، باید اصولی‌ چند را مد نظر داشته‌ باشید.
امروز با چند ابزار ساده‌ می‌توان‌ آتشی‌ برافروخت‌. الكل‌های‌ فشرده‌ كار بسیاری‌ از ما را آسان‌ كرده‌اند، اما یك‌ آتش‌ واقعی‌ باید بدون‌ اینها روشن‌ شود و پا بگیرد. توصیه‌ اول‌ ایمنی‌ ما این‌ است‌ كه‌ برای‌ روشن‌ كردن‌ آتش‌ از نفت‌ و بنزین‌ استفاده‌ نكنید. الكل‌های‌ فشرده‌ خطری‌ ندارد و هوا را آلوده‌ نمی‌كنند، اما قیمت‌ زیادی‌ دارند. شاید با چند روزنامه‌ و به‌ كمك‌ چوب‌های‌ خشك‌ و ریز بتوانید نبود آنها را جبران‌ كنید. روشن‌ كردن‌ آتش‌ با دست‌ لذت‌ بیشتری‌ دارد.
آدم‌ها وقتی‌ آتشی‌ روشن‌ می‌كنند وسوسه‌ می‌شوند هر چه‌ دم‌ دست‌شان‌ هست‌ را در آن‌ بریزند. این‌ امر كاملا طبیعی‌ است‌ و اتفاقا لذت‌بخش‌ترین‌ بخش‌ آتش‌بازی‌ است‌. آتش‌ با هر چیز جدیدی‌ كه‌ در آن‌ می‌اندازید رنگ‌ می‌بازد و تغییر می‌كند. مس‌ رنگ‌ آتش‌ را آبی‌ می‌كند و برگ‌ درختان‌ دود آن‌ را بیشتر می‌كنند. توصیه‌ دوم‌ ما این‌ است‌ كه‌ زباله‌های‌ خود را در آتش‌ نسوزانید. نایلون‌ و شیشه‌های‌ نوشابه‌ خوب‌ می‌سوزند و در آتش‌ زیبا می‌شوند، اما دودزایی‌ این‌ مواد و آثار آنها در خاكستر به‌ جا مانده‌، بشدت‌ به‌ محیط‌ زیست‌ آسیب‌ می‌رساند. از انداختن‌ شیشه‌ یا ظرف‌های‌ سربسته‌ (نظیر اسپری) در آتش‌ بپرهیزید. شكستن‌ و انفجار این‌ چیزها شما را در خطری‌ جدی‌ قرار می‌دهد. آتش‌ افروزان‌ حرفه‌یی‌ حتی‌ سنگ‌های‌ زیر و كنار آتش‌ را به‌ دقت‌ انتخاب‌ می‌كنند تا در گرمای‌ زیاد نتركند و به‌ اطراف‌ پراكنده‌ نشوند.
نكته‌ دیگر این‌ است‌ كه‌ همه‌ چوب‌ها مثل‌ هم‌ نمی‌سوزند. شاید بد نباشد هنگام‌ خرید چوب‌ به‌ خصوصیات‌ آنها نیز دقت‌ كنید. مثلا چوب‌ سیب‌ آرام‌ می‌سوزد و شعله‌ كمی‌ دارد، اما بوی‌ خوبی‌ دارد. برعكس‌ چوب‌ آلبالو زود شعله‌ور می‌شود و گرمای‌ خوبی‌ دارد. اما جرقه‌های‌ زیاد این‌ چوب‌ ممكن‌ است‌ لباس‌های‌ شما را سوراخ‌ سوراخ‌ كند. توصیه‌ سوم‌ ما به‌ شما این‌ است‌ كه‌ مراقب‌ جرقه‌های‌ غیرمنتظره‌ باشید. از بچه‌ها بخواهید از آتش‌ فاصله‌ بگیرند و مراقب‌ باشید لباس‌های‌ آنها نایلونی‌ نباشد. زدن‌ عینك‌ به‌ چشم‌ بسیار مهم‌ است‌. كولی‌ها می‌گویند به‌ عینك‌ نیازی‌ ندارند چون‌ آب‌ دیدگان‌ آنها در برابر دود آتش‌ مقاوم‌ است‌، اما شما لازم‌ نیست‌ به‌ این‌ حرف‌ها اهمیتی‌ بدهید. كمی‌ آب‌ كنار آتش‌ بگذارید تا در صورت‌ حادثه‌ بتوانید اقدام‌ كنید. به‌ كودكان‌ یاد دهید با آتش‌ چگونه‌ باید برخورد كنند. آنها را از آتش‌ نترسانید.
برای‌ روشن‌ كردن‌ یك‌ آتش‌ خوب‌ باید از كیفیت‌ چوب‌ها هم‌ باخبر باشید. چوب‌هایی‌ كه‌ تازه‌ بریده‌ شده‌اند و هنوز پر از جوانه‌ هستند، «چوب‌ سبز» نامیده‌ می‌شوند. آب‌ زیادی‌ كه‌ در سلول‌های‌ این‌ چوب‌ها وجود دارد باعث‌ می‌شوند آنها بد بسوزند. چوب‌ خشك‌ چوبی‌ است‌ كه‌ حداقل‌ باید ۹ ماه‌ از قطع‌ شدن‌ آن‌ گذشته‌ باشد. چنین‌ چوبی‌ تنها ۲۰ درصد در خود آب‌ دارد، خوب‌ می‌سوزد و گرمای‌ بیشتری‌ دارد. از سوی‌ دیگر حمل‌ و نقل‌ چوب‌ خشك‌ به‌ علت‌ سبكی‌ آسانتر است‌.
اگر چوب‌ها را بد بسوزانید، باعث‌ آلودگی‌ هوا می‌شوید و به‌ جای‌ آتش‌ و گرما چیزی‌ جز دود نصیب‌تان‌ نمی‌شود. اگر داخل‌ خانه‌ شومینه‌ روشن‌ كرده‌اید، بیرون‌ بروید و دودكش‌ را نگاه‌ كنید. اگر از دودكش‌ دود زیادی‌ بیرون‌ نمی‌آید به‌ این‌ معناست‌ كه‌ شما آتش‌ خوبی‌ روشن‌ كرده‌اید. وقتی‌ دمای‌ آتش‌ پایین‌ می‌آید، چوب‌ها شروع‌ به‌ دود كردن‌ می‌كنند. مدام‌ مراقب‌ آتش‌ خود باشید.
برای‌ جلوگیری‌ از اتلاف‌ انرژی‌ و گرما آتش‌ كوچك‌تری‌ روشن‌ كنید تا مدت‌ بیشتری‌ بسوزد. خاكسترها را دور بریزید تا اكسیژن‌ به‌ چوب‌ها برسد و چوب‌ها حرام‌ نشوند. اما زغال‌ها را دور نیندازید و آنها را دست‌ كم‌ نگیرید. زغال‌ها بیشتر از چوب‌های‌ شعله‌ور گرما می‌دهند.
در محوطه‌های‌ از پیش‌ تعبیه‌ شده‌ آتش‌ روشن‌ كنید و بعد از پایان‌ كار خود حتما روی‌ بقایای‌ آتش‌ آب‌ بریزید. هیچ‌ وقت‌ نگویید آتش‌ خودبه‌خود خاموش‌ می‌شود. بادهای‌ شبانه‌ ممكن‌ است‌ آتش‌ زیر خاكستر را شعله‌ ور كنند و جنگلی‌ را بسوزانند.
منبع : روزنامه اعتماد