جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

بیماران سرطانی باید برنامه غذایی داشته باشند


بیماران سرطانی باید برنامه غذایی داشته باشند
فعالیت بدن و سوخت و ساز سلول به برنامه غذایی سالم نیاز دارد. این برنامه غذایی و تغذیه سالم برای بیماران سرطانی بسیار مهم و حیاتی است.
اگر بیماران سرطانی از برنامه غذایی سالمی برخوردار باشند، ضمن جلوگیری از انهدام بافت‌های بدن، توان بیشتری در برابر درمان خواهند داشت. غذای سالم‌ می‌تواند به بازسازی بافت‌های بدن یاری برساند و سیستم ایمنی را تقویت كند. بیمارانی كه تغذیه خوبی دارند به راحتی عوارض بیماری را تحمل می‌كنند. تامین كالری كافی و پروتئین لازم برای بدن، درمان بیماری را سرعت می‌بخشد. بیماران سرطانی نباید از خوردن غذاهای جدید بترسند.
در بعضی موارد غذاهایی كه پیش از این به نظر خوشمزه نمی‌آمدند به هنگام درمان، مزه مطبوعی پیدا می‌كنند. به علا‌وه، بیماران سرطانی باید با كارشناس تغذیه خود مشورت كنند و از پیشنهادهای او برای تهیه برنامه غذایی خود كمك بگیرند. همچنین به هنگام سفر با خودشان غذاهای سرد داشته باشند تا نیازی به خوردن غذای رستوران نباشد و غذا را طوری تهیه كنند كه به راحتی قابل خوردن باشد.
ممكن است حس بویایی یا چشایی بیماران سرطانی به هنگام بیماری یا درمان تغییر كند. به طور مثال، غذاهای پر پروتئین مثل گوشت ممكن است مزه‌ای تلخ پیدا كند اما بیماران باید بدانند كه تغییرات مزه و بوی غذا پس از پایان درمان برطرف خواهد شد. شیمی‌درمانی، پرتودرمانی و مشكلات دندانی نیز به تغییراتی در حس بویایی و چشایی منجر می‌شوند.
بیماران سرطانی باید دقت كنند اگر به زخم دهان، لثه و یا آسیب مخاط حلق دچار شدند با پزشك، پرستار و یا كارشناس تغذیه خود صحبت كنند تا راه‌های مناسبی برای كمك به آنان ارائه شود. روش خاصی برای جلوگیری از تغییرات بویایی یا چشایی وجود ندارد چون هر فردی، تاثیر متفاوتی از بیماری و درمان آن را می‌پذیرد.
● اما چند نكته است كه می‌تواند به حل این مشكلات كمك كند:
▪‌ غذاهایی انتخاب كنید كه دوستشان دارید و مخصوص ذائقه شماست.
▪ به جای گوشت قرمز مثل گوشت گاو كه بو و مزه زیادی دارد، از گوشت مرغ و ماهی یا بوقلمون، تخم مرغ و محصولات لبنی كم مزه استفاده كنید و برای بهتر شدن مزه گوشت، مرغ یا ماهی، آنها را در مخلوط ماست و آبلیمو و یا آب میوه یا رب ترش و شیرین قرار دهید.
▪ از مقادیر كم ادویه مثل ریحان، پونه كوهی یا رزماری در غذا استفاده كنید.
▪ از موادغذایی ترش مزه مثل پرتقال و لیموترش كه مزه بیشتری دارند استفاده كنید. البته اگر زخم دهان یا حلق دارید غذاهای ترش موجب درد و آزار شما خواهد شد.
▪ نهایتا در صورتی كه حس بویایی شما دچار مشكل شده است دستگاه تهویه آشپزخانه را روشن كنید تا بوی غذا در فضای خانه پخش نشود.‌
دكتر مژگان سرافرازی
منبع : روزنامه سلامت