شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آینده سیاسی مبهم فوکودا


آینده سیاسی مبهم فوکودا
بـا گـذشـت کـمـتـر از هشت ماه از دوره نخست وزیری یاسوفوکودا، محبوبیت وی بــه ســرعــت در حــال کــاهــش اسـت . اکـنـون سوالا‌تی در ژاپن مطرح است مبنی بر اینکه آیـــا فـــوکــودا حـتــی بــه انــدازه مـیــانـگـیــن عـمــر نخست وزیران پیشین این کشور که مدت آن ۲ سال است ، در پست خود باقی خواهد ماند یـا خـیـر ؟ شینزوآبه نخست وزیر سابق ژاپن پـیــش از تـکـمـیــل اولـیــن ســال ریــاسـت خـود اسـتـعفا داد . اما جونیچیرو کوایزومی سلف وی به مدت حدود پنج سال در این مقام باقی ماند . ۲ هفته پیش ، روزنامه آساهی چاپ ژاپن گزارش داد که محبوبیت فوکودا ۲۵ درصد کـاهـش پـیـدا کـرده اسـت کـه ایـن مـیـزان از سطح محبوبیت شینزوآبه پیش از استعفا نیز کمتر است . زمانی که فوکودا در سپتامبر سال گذشته پست نخست وزیری را بر عهده گرفت، بـا مـوانـع سـیـاسـی روبـرو بـود کـه بـه طـور قابل ملا‌حظه ای جایگاه وی را چه در حزب خود و چه در میان مردم عادی ژاپن تضعیف کرد . آینده سیاسی فوکودا با شکست حزب لـیـبــرال دمــوکـرات وی در انـتـخـابـاتـی بـرای کـسـب کـرسـی مـجـلـــس ســفــلـــی ژاپـــن کـــه در جــنـــوب غـــرب ایــن کـشــور بـرگـزارشـد ، وارد دور خـطرناکی شد . این خلاء‌ با حزب اپـوزیـسـیـون دمـوکـراتـیـک ژاپـن و هـیـدئـوهـیـراکـا نـامـزد ایـن حزب که توانست شیگتارو یاماموتو رقیب خود را شکست دهد ، پر شد . اگرچه این امر، توازن سیاسی در مجلس سفلی ژاپن را تغییر نداد ، اما نشان از افزایش نارضایتی از رهبری فوکودا حتی در نواحی منطقه ای و حومه از جمله منطقه " یاماگوچی" که حزب لیبرال دموکرات از قدرت برخوردار بود ، دارد . مشکلا‌ت فوکودا از این حقیقت نشات می گیرد که از جولا‌ی سال گذشته مجلس علیای ژاپن تحت کنترل احزاب اپوزیسیون به رهبری حزب دموکراتیک و رهبر آن یـعـنــی ایـچـیــرو اوزاوا درآمــد .
حــزب لـیـبــرال دمــوکـرات از سال ۱۹۹۵ از یک اکثریت کارگر در ۲ مجلس ژاپن برخوردار بود و قادر به تصویب لوایح بدون حضور اپوزیسیون هم بود . اولین مانع اصلی که فوکودا مجبور به برخورد با آن بود، احیای لا‌یحه منقضی قادر ساختن نیروهای دفاع خودی ژاپن به عملیات در اقیانوس هند بود که وظیفه این نیروها ارائــه حـمــایــت از مــامــوریــت بــه رهـبــری آمــریـکــایــی‌هـا در افغانستان و مناطق اطراف آن بود. پس از تصویب این لا‌یحه درمجلس سفلی در نوامبر سال ۲۰۰۷، لا‌یحه فوق از سوی مجلس علیا تحت کنترل اپوزیسیون رد شد. فوکودا برای مقابله با این بن بست اواخر سال گذشته حتی تلا‌ش کرد تا یک ائتلا‌ف بزرگ با حزب دموکراتیک تشکیل دهد که این ایـده از سـوی اوزاوا پذیرفته شد اما به دلیل مخالفت ها در درون حـزب دمـوکـراتـیـک ایـن طـرح بـه سـرانـجـام نـرسـید. فوکودا به رغم آنکه هیچ گزینه دیگری نداشت ، مجبور شد به ماده ۵۹ قانون اساسی ژاپن متوسل شود. براساس قانون اساسی ژاپن،‌درصورتی که لا‌یحه‌ای توسط مجلس علیا رد می‌شود و یا هیچ اقدامی ظرف ۶۰ روز از تصویب لا‌یحه در مـجـلـس سـفـلـی اتخاذ نمی‌شود، قانون این اجازه را به مجلس سفلی می‌دهد تا لا‌یحه مذکور را با تصویب دوباره توسط دو سوم اکثریت اعضای خود به تصویب برساند. این برای اولین بار از اوایل دهه ۱۹۵۰ بود که لا‌یحه‌ای برای دومین بار در مجلس سفلی و پس از رد آن در مجلس علیابه تصویب رسید. در حالی که اپوزیسیون از اقدام دولت در تصویب لا‌یحه مذکور ازطریق اکثریت آراء انتقاد کرد،‌اما اقدام انتقادی را علیه فوکودا در مجلس علیا که می‌توانست آبروی او را به مخاطره بیندازد لحاظ نکرد. فوکودا همچنین درمورد لا‌یحه مربوط به مالیات سوخت هم با چنین وضع مشابهی روبه روشد .
این لا‌یحه در ۲۹ فوریه در مجلس سفلی تصویب شد، اما مجلس علیا هیچ اقدامی را در خصوص آن اجرا نکرد. دولت فوکودا مجددا با استفاده از <بند ۶۰ روز> بـا اکـثـریت دو سوم آراء توانست این لا‌یحه را در مجلس سـفـلــی در تــاریــخ ۳۰ آوریــل تـصــویــب کـنــد. ایــن دومـیـن لا‌یـحـه‌ای بـود کـه ظـرف چـنـد مـاه و تحت ماده ۵۹ قانون اساسی ژاپن تصویب می‌شد. در حالی که مجلس علیای ژاپن تحت کنترل اپوزیسیون، حیات سیاسی فوکودا را دشوار ساخت اما این دشواری ممکن است از جهاتی به اعضای حزب خودش مربوط باشد. به طوری که هرگاه وی در جهت انجام اصلا‌حات فوری برمیآمد، اعضای حزب وی ، او را تحت حملا‌ت شدید قرار می‌دادند این امر بــرای فـوکـودا بـسـیـار دشـوار اسـت کـه مـانـنـد کـوایـزومـی نخست وزیر پیشین ژاپن که به انجام اصلا‌حات معروف بود، اقدام کند. فوکودا نه مانند کوایزومی روحیه مبارزه‌ای دارد و نه از حمایت عمومی بـــرخـــوردار اســـت.
فـــوکـــودا شــدت بـحــران سیاسی داخلی کشورش را درک می کند و این امر از لغو سفرهای خارجی او در جریان هـــفــتــــه مــقــــدس <گــــولــــدن ویــــک> در ژاپــــن مـشـخص است. فوکودا سفرهای خارجی خـود را کـه شـامـل دیـدار با رهبران انگلیس، آلمان و فرانسه بود لغو کرده است و پس از دیدار با ولا‌دیمیر پوتین و دیمیتری مدودف جانشین وی در مسکو به خانه بازگشت. این نشست هم به این دلیل بود که توکیو و مسکو به مدت طولا‌نی بر سر منطقه مورد مناقشه شمال هوکایدو که در برگیرنده منابع انرژی است، اختلا‌ف دارنـد. ایـن احـتمال وجود دارد که نیروها در حزب لیبرال دموکرات گرد هم آیند و بلا‌فاصله پس از اجلا‌س گروه ۸ کشور صنعتی در ژاپن طی ماه جولا‌ی، فوکودا را از منصب نخست وزیری برکنار کنند. احتمال تکرار الگوی شینزوآبه هــم بـسـیــار زیــاد اســت.
آبـه پـس از شـکـسـت در انـتـخـابـات ماه جولا‌ی مجلس علیای ژاپن، همچنان به نخست وزیری ادامه داد. او حتی پس از تحقیر و اهانت‌های سیاسی هم کنار نرفت و در اجلا‌س همکاری اقتصادی آسیا- اقیانوسیه در سیدنی شرکت کرد. اما بلا‌فاصله پس از بازگشت به توکیو، وی تـحـت فـشـار قـرار گرفت و استعفای خود را به عنوان نـخـســت وزیــر اعــلا‌م کــرد. سـنـاریـوی احـتـمـالـی دیـگـر کـه احتمال آن کم است، تاکید فوکودا به تداوم و اعلا‌م انتخابات زودهنگام در یک فرصت مناسب است. احتمال برگزاری انـتـخـابـات عـمـومـی تـا سـپتامبر سال ۲۰۰۹ وجود ندارد، اما نـخـسـت وزیـر ژاپـن حـق انـحـلا‌ل مـجـلـس سـفـلی و اعلا‌م انتخابات عمومی را در هر زمانی قبل از تاریخ تعیین شده آن دارد. اوزاوا رهـبر حزب دموکراتیک تلا‌ش کرده است تا فـوکـودا را بـرای بـرگـزاری انـتـخـابـات زودهـنـگـام بـه عنوان رفراندومی در خصوص ریاست وی تحت فشار بگذارد. فـــوکـــودا هــیـــچ اظــهــارنـظــری در مــورد احـتـمــال بــرگــزاری انتخابات زودهنگام نکرده است، زیرا این به نفع حزب وی و شـریـک ائـتلا‌فی وی یعنی <نیوکومیتو> که از اکثریت در مـجـلــس سـفـلــی بــرخــوردارنــد، نـیـســت. بــا وجـود کـاهـش محبوبیت فوکودا و عقب نشینی رای دهندگان از حمایت خود از حزب لیبرال دموکرات ، این احتمال وجود دارد که این حزب کرسی های خود را در مجلس سفلی از دست دهـد و مـوقعیت سیاسی آن در مجلس علیا نیز شکننده تر شود.
منبع:آسیا تایمز
منبع : روزنامه آفتاب یزد


همچنین مشاهده کنید