چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
مجله ویستا
بهرهوری در حمل و نقل جادهای، مسئولیت مبهم بازیگران
![بهرهوری در حمل و نقل جادهای، مسئولیت مبهم بازیگران](/mag/i/2/b31eh.jpg)
اگر راننده و کامیون را در وضعیت عالی تصور کنیم ولی مسیر جاده ها در وضعیت نامطلوب و غیراستاندارد باشد و در ساخت پیچها و گذرگاهها و پلها رعایت اصول مهندسی راه سازی نشده باشد صرفه جوئی راننده و کامیون در وقت و سوخت نتیجه مثبت نخواهد داد و اگر بــا نگرش مثبت راههای کشورمان را نیز در وضعیت آرمانی ببینیم در مسیر راه کامیون به لحاظ نقص فنی و یا راننده به لحاظ ناراحتی جسمی قادر به ادامه مسیر نباشد که به طور مسلم اگردرمکانهای لازم و معین و به لحاظ صرفه جوئی و یا الگوی غلط گذشته مشکلات کامیون و راننده بموقع رفع و بهبود پیدا نکند و کالا و کامیون درآن نقاط متوقف و بلاتکلیف بمانند همه موارد رعایتی درست الگوی مصرف تا آن نقطه و زمان به هدر رفته و ارزش مادی و معنوی خود را از دست میدهد. باز اگر همه عوامل دخیل در فرایند حمل را انسانهای وظیفهشناس فنی و کاردان و مسئول و راهها و سوخت مصرفی و پایانه ها را عالی و کافی و کامل درنظر بگیریم این بار لوازم یدکی مصرفی را شرکت خدمات پس از فروش به لحاظ صرفه جوئی در ذخایر ارزی از جنس نامرغوب و ارزان وارد و یا تولید کرده و تحویل کامیونداران و دارندگان وسیله نقلیه داده باشد خوب مسلم است پس از تعویض لوازم یدکی کارکرد خوبی نداشته و کامیون متوقف و راننده متضررخواهد شد.
همه موارد بالا هلالهای کوچکی بوده اند در چرخه دایره شکل فرایند حمل و مثل جاده ای که جدا جدا مورد شرح و سوال قرارگرفت که این چرخه در شکل بزرگترش به حمل نقل جاده ای بینالمللی برمیگردد. مشکلاتش درصورت بروز صد چندان خواهد بود ولی اگر به دو مهره اساسی گردش در این دایره یعنی بار ( محموله ) و همچنین شرکت باربری توجه جدی بنمائیم دراصلاح الگوی مصرفی درحمل و نقل جاده ای درایران گامهای آشکار بزرگی برخواهیم داشت .
شرکت حمل و نقل باربری وسیله حمل و نقل و راننده مربوطه را از نقطه شمال شرقی کشور به بندربوشهر در نقطه جنوب غربی کشور جهت حمل بار خالی اعزام میکند و پس ازچند روز توقف محموله را به نقطه دیگری رسانده و از آنجا خالی به خانه اش برمیگردد که درشکل دیگر کامیون در نقطه بارگیری حاضر ولی بار جهت حرکت کامیون آماده حمل نیست که کامیون و راننده به اجبار متوقف و یا بصورت معکوس خالی به مبداء اولیه برمیگردد ولی راننده ترانزیت در حمل و نقل بین المللی که بطور طبیعی از ایران بـه اروپا بعلت کم بودن صادرات از ایران یکسره خالی اعزام شده است بعلت محدودیت در گذر مرزها و هزینه بالای سوخت مجبور است در کشور مربوطه اروپائی متوقف و با قیمت پائین بار وارداتی را پائینتر از کامیون ترکیه و بلغاری به ایران حمل نماید این راننده هر صرفه جوئی و اصلاحی هم درسوخت و هزینه های مسیر راهش و نگهداری ازکامیون کرده باشد با طی کردن مسیرهای باطل و بدون کوچکترین عایدی متضرر نهایی خواهد بود و میبینیم که رانندگان ترانزیت کشور پس از سالها کارکرد نتوانسته اند در زندگی خود وکامیون مالکیت اش تغییرات بهتری بدهند. سوخت خوب و کافی برای کامیون به منزله غذای خوب و کافی برای بدن است و کامیونها تحت استاندارد بالا سوخت کمتری مصرف میکنند. در حالیکه کامیونهای موجود در میدان حمل و نقل جادهای کشور از آن بی بهره اند بنابراین نکته اصلی در امر صرفه جوئی و استفاده بهینه و ایجاد الگوی مصرف باید به موارد زیرتوجه نمود: - وسیله باربری در دسترس رانندگان باید به وسائل روز و مدرن کم مصرف تبدیل کرد.
- با شرکتهای باربری که کامیونها را به مبادی بارگیری اعزام میکنند درصورت توقف کامیونها جریمه و زیان رانندگن مربوطه از آن تامین گردد. - ستادی با برنامه ریزی قبلی مدیریت حرکت کامیونها را درمبادی ورودی و خروجی کنترل تا توقف کامیونها به حداقل برسد. - در مـسـیــرهــای بـارخـیـز کـشـور از جـمـلـه مسیربندرعباس و بندرامام خمینی به شهرهای تهران - تبریز- اصفهان - مشهد و مسیربندرانزلی و بندرامیرآباد به نقاط داخلی دیگر و از شهرهای صنعتی مهم کشور به نقاط مصرفی تعمیرگاههای مجهز - نمایندگیهای مجاز و خدمات لوازم یدکی پایانه های بار مجهز به درمانگاه و استراحتگاه وسایل تفریحی و رفاهی مستقر گردد .
- اسـتـقـرار مـوسسات مالی و اعتباری فعال درمسیرهای فوق جهت حمایت ازرانندگان خرده مالک درصورت نیاز و ارائه تسهیلات اعتباری سهل و آسان جهت جلوگیری ازعدم توقف کامیون و راننده .
- گسترش مالکیت کامیونداری تحت مدیریت شرکتهای باربری و به حداقل رساندن خرده مالکیتی جهت جذب رانندگان فعال و زحمتکش و فنی و کمک به رانندگان خسته و ناتوان و یا کم کار
درصورت انجام موارد بالا و برنامه ریزی کلان ازسوی مسئولان ذیربط میتوان انتظار داشت که اقشار درمجموعه حمل و نقل جاده ای کشور به الگوی مصرف صحیح نزدیک خواهند شد به عبارتی در قدم اول باید چهارچوب حداقلهای استقراری الگوی مصرفی خود را مشخص کنیم به عبارتی - راننده حداقل درآمد معشیتی و رفاهی و سلامتی جسمی و روحی خود را بداند و مشخص کند .
- کامیون حداقل سود کارکرد ماهانه خود را با توجه به سرمایه درگردش وسیله معین نماید .
- دولت حداقل سوخت و لوازم یدکی و لاستیک تحویلی به کامیون و راننده را با توجه به طول مسافت و زمان کارکرد ماهانه معین نماید. - شرکت حمل و نقل تعداد حداقل بارتحویلی درماه را جهت حمل به نقاط مشخص و معین را به راننده متعهد و به مسئولیت خود عمل نماید. - شرکتهای خدماتی و تولیدی کامیون وسیله با استاندارد و با کیفیت و لوازم یدکی اصلی و مطمئن تحویل و خدمات خوب و بموقع به دارندگان وسیله نقلیه ارائه نمایند و جوابگوئی و مسئولیت پذیری در برابر خسارات را داشته باشند.
در این صورت شکل اولیه الگوی مصرفی در حمل و نقل جاده ای از کوره بصورت گداخته استخراج و پس از آن اگر از رنگ و بوی گداخته اولیه خوشمان نیامد میتوانیم آنرا اصلاح کنیم.
به بیان دیگر میتوان به ارزش والای وقت نیز همچون کالائی که هرلحظه و هر آن همگان مصرف میکنند توجه داشت. بدون آنکه کسی ارزش به هدر رفتن آن را بداند، همگان وقت گرانبها را بدون سند و مدرک در اختیار داریم و به احترام آن وقت عزیز، همه اعضای مجموعه حمل و نقل جاده ای دراین مسابقه دو ماراتن با همه بزرگی و کوچکی کارشان و عظمت و قدمت به خط کرد تا یک دور دایره مسابقه با خرد جمعی با سرعتی آرام دویده شود و گامها و هیکلها سنجیده و به دیده تماشاگران عیان گردد آنگاه که قالب اولیه شکل گرفت اصلاح مقدور و موثر خواهد بود.
ولایت کمالی وند
منبع : مجله صنعت حمل و نقل
![](/imgs/no-img-200.png)
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست