سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا


فکـر الکترونیکی


فکـر الکترونیکی
تام واتسون سر معتقد بود که «هیچگاه فرصت بر در خانه ی شما نخواهد کوبید، بلکه این شما هستید که باید در خانه فرصت را بکوبید و به خاطر داشته باشید که فرصتها همه و همه در اطراف ما قرار دارند». همچنین معتقد بود: «تا به سن چهل سالگی نرسید نمی توانید موفقیت شایان خود را کسب نمایید». در سرار دنیا تنها چند شرکت انگشت شمار توانستند به عنوان نیروهای کاری بین المللی مطرح گردند. شرکت IBM شصت سال از زمان افتتاح در دهه ی ۱۹۲۰ تا اواسط ۱۹۸۰ استانداردهای مخصوص اثر جدید اتوماسیون الکتریکی را که منجر به رویداد انقلابی عظیم در شرایط کاری شرکتهای سراسر دنیا گردید، تثبیت نمود. IBM که با نام «Big Blue یا آبی عظیم» نیز شناخته شده است در نتیجه عمل به یک شعار کوتاه، یعنی همان «فکر کنید» به شرکتی با چنین عظمت و شکوه تبدیل گردید. این شعار توسط توماس جی. واتسون ارائه گردید. پسرش توماس (jr.) نیز از این نظر با پدر خود برابری می کرد. او در ۱۹۵۲ یعنی زمانی که تکنولوژی الکتریکی خط سیر اولیه ی خود را سپری می کرد، سرپرستی این شرکت را برعهده گرفته و آن را به شرکتی با عظمت بسیار تبدیل نمود. این پدر و پسر ۵۷ سال مدیریت IBM (نام قبلی آن CTR) را به عهده گرفته و در این مدت، کامپیوتر را به عنوان ابزار ضروری عصر جدید مطرح نموده و عملکرد این شرکت قویا مورد تقلید دیگران قرار گرفت.
رد سال ۱۸۹۸ به شرکت ملی کَش رجیستر واقع در دیتون اوهایو ملحق گردیده و تا حد مدیریت فروش پیش رفت. سپس در چهل و یک سالگی ناگهان شغل خود را رها کرد و به سمت مانهاتان واقع در شرق عزیمت نمود. در این شهر در شرکتی به نام «C.T.R کامپیوتینگ- تابولیتینگ- ریکوردینگ» استخدام گردیده و در سال ۱۹۱۱ کار ساخت انواع ساعت و ماشینهای حساب را بر عهده گرفت. بعدها واتسون لاغر و بلند بالا با چهره ای مهربان و زیرک به عنوان یکی از بهترین فروشندگان این شرکت مطرح شد. او سفارشهای متعددی از مشتریان دریافت می نمود و سرانجام پس از سپری شدن یک سال به عنوان رئیس این شرکت انتخاب شد و این گونه در مسیر پیشرفت قرار گرفت. در این سال یعنی ۱۹۱۴ بود که پسرش تام متولد شد. در تمامی ادارات مربوطه، کارمندان خود را به سوی یادگیری و بالاتر از همه تفکر تشویق می کرد. در سال ۱۹۲۴، شعبات این شرکت در آمریکا به سه مورد رسید و شعباتی نیز در فرانسه، بریتانیا،کانادا و آلمان که واتسون آن را اروپای در حال توسعه می نامید،احداث گردید. او نام CTR را به ماشینهای تجاری بین المللی یا همان IBM تغییر داد که امروزه نیز از گستردگی بسیاری برخوردار است. یقه های محکم و بلند واتسون، بیزاری او از مشروب و سیگار و گنجینه حکمت ها و کلماتش به عنوان علامت تجاری شرکت برای دنیای خارج انتخاب گردید. در داخل سازمان مانندی پدری مهربان تمامی کارمندان تا روسای بزرگ و کوچک را همواره به کار و تلاش و تفکر سوق می داد و همواره آنها را تشویق می کرد تا آوراز «درود بر IBM» را سردهند. وی هیچگاه کارکنان خویش را اخراج نکرد و برای آنها امکانات فوق العاده دیگر همچون استفاده رایگان از باشگاهها، بازی بولینگ و فعالیت های دیگر فراهم نمود. در دهه های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ و تا پیش از ۱۹۴۵ ماشینهای جدیدی تحت نام IBM ارئه گردیدند. واتسون در سال۱۹۳۳ شرکت ماشین تایپ الکتونیکی راچستر نیویورک که اولین ماشین تایپ کامل الکترونیکی را ساخته بود، خریداری کرد.
وقتی در سال ۱۹۵۲ واتسون مدیریت شرکت را به دست پسرش توماس سپرد، این شرکت به عنوان برجسته ترین شرکت آمریکا شناخته شده بود. در سال ۱۹۵۵ یکی از سرمایه گذارانی که در سال ۱۹۱۴ صد سهم از CTR را به مبلغ ۲۷۵۰ دلار خریداری کرده بود، ۳۶۱۴ دلار دیگر برای استفاده از تمامی امتیازات در اختیار شرکت قرار داد که با این مالکیت ۳۸۹۳ سهم از IBM به ارزش ۱.۴۹۲.۹۶۵ دلار، در اختیار وی قرار گرفت. تام از زمانی که به یاد داشت در شرکت تحت تعلیم قرار گرفت. او اولین بازرسی دستگاهی خود را در پنج سالگی به انجام رسانید. در دوازده سالگی در مراسم انتخاب بهترین فروشنده سخنرانی کرد. پس از طی دوران کالج به عنوان فروشنده ی تازه کار در قسمت مالی به شرکت ملحق گردیده و موفقیت مبنی بر ۲۳۱% فروش را به ثبت رسانید و این چنین مانند پدرش رشد یافت. پدرش چنین می گفت: «او خود باید شایستگی های خود را اثبات کند، در غیر این صورت همگان هواهند گفت که پدرش به او کمک کرده، در حالی که این چنین نبوده است». پس از دوران جنگ، به سمت معاون فروش مدیر شرکت انتخاب گردیده و پس از پذیرش پست مدیریت از مدیران و متخصصان جوانتر استفاده کرد و در این زمان این شرکت چنان پیشرفتی نمود که سرآمد دیگر شرکت ها مطرح می شد. او همچنین به تبدیل شرکت از تولید کننده ماشین حسابهای الکترونیکی به شرکت فعال کامپیوتری را سرعت بخشید. تام نیز مانند پدر در سال ۱۹۷۱ بازنشستگی را انتخاب نمود. از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۱ به عنوان سفیر آمریکا در شوروی (روسیه) به فعالیت خود ادامه داد. سرانجام واتسون در سال ۱۹۹۳ از دنیا رفت. شرکت IBM در دهه ۱۹۸۰ در صنعت کامپیوتر با نوسانات زیادی روبه رو شد. از آنجایی که نتوانسته بود با انقلاب کامپیوترهای شخصی همگام گردد، شرکتهای جوانتر با ساخت کامپیوترهای پردازنده مرکزی در تحلیل نیروی هسته درونی این شرکت نقش بسیاری را ایفا کردند. بدون قرار گرفتن واتسون ها در پشت سکان، شرکت برای اولین بار نتوانست آواز «درود بر IBM» را بخواند.
منبع : سایر منابع