چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


۱۰ فرمان برای رانندگی در نوروز


۱۰ فرمان برای رانندگی در نوروز
آخرهای سال که می‌شود، هرکس برای عید، برنامه‌ای می ریزد. خیلی‌ها اتومبیل‌شان را روبه‌راه می‌کنند که راهی سفر شوند و این روزها را در جاده‌ها و شهرهای دیگر ایران بگذرانند.
اگر شما قصد دارید با اتومبیل خودتان راهی تعطیلات نوروزی شوید، این ۱۰ فرمان را به‌خاطر بسپارید تا سفری سالم داشته باشید؛
۱) چند ساعت در راهید؟
قبل از شروع سفر با اتومبیل خودتان باید ببینید خود شما و کودکانتان چقدر توانایی نشستن در اتومبیل را دارید. مسلما اگر بخواهید از شمالی‌ترین نقطه کشور راهی سواحل جنوبی کشور شوید و عید را در آنجا بگذرانید، باید خودتان را برای یک سفر ۱۶ـ۱۵ ساعته آماده کنید. باید ببینید بچه‌ها طاقت این همه در ماشین نشستن را دارند یا نه؟ معمولا کودکان بزرگ‌تر تا ۱۰ ساعت می‌توانند مسافرت را تحمل کنند ولی کودکان کوچک‌تر ۵ـ۴ ساله شاید فقط ۴ ساعت در ماشین دوام بیاورند و بعد از آن، شما و همسرتان را کلافه خواهند کرد.
۲) باروبندتان را ببندید
تمام خوشی سفر به شور و شوق قبل از آن است، بنابراین از چند روز قبل همراه سایر اعضای خانواده‌تان برای سفر برنامه‌ریزی کنید و سوروسات آن را مهیا کنید. اگر بچه‌ها به اندازه کافی بزرگ هستند، از آنها بخواهید خودشان ساکشان را ببندند، البته قبل از آن با در نظر گرفتن فضایی که در اتومبیل‌تان دارید، یک ساک کوچک به بچه‌ها بدهید تا وسایل و لباس‌هایشان را در آن بگذارند.
۳) کی می‌رسیم؟
بزرگ‌ترها معمولا وقتی تابلوهای کیلومترشمار کنار جاده را می‌بینند، دیگر می‌دانند تا مقصد حدودا چقدر راه باقی مانده است ولی برای اینکه از شر این سوالات پی‌درپی کودکان «مامان، بابا، رسیدیم؟» خلاص شوید، چه باید بکنید؟
بهترین راه این است که یک نقشه از مسیر راه به آنها بدهید و یا حتی بامزه‌تر قبل از سفر با کمک همدیگر یک نقشه از مسیر درست کنید، به‌عنوان کاردستی. شما می‌توانید شهرهای مهم و نقاط دیدنی آن، مثل میدان آزادی تهران و یا مثلا مسجد امام اصفهان و یا غار علی‌صدر را روی آن با کمک بچه‌ها نقاشی کنید و برایشان درباره این مکان‌ها توضیح دهید. به این ترتیب هم در طول سفر سرشان به این مکان‌ها و نقشه‌ گرم می‌شود، هم شما مسافرتتان را به یک آموزش نقاط دیدنی ایران برای کودکانتان تبدیل کرده‌اید.
۴) اتومبیل ایمن
فکر می‌کنید اتومبیل شما برای سفر در جاده‌های ایران ایمنی کافی را دارد. قبل از سفر اگر کودکان خردسال دارید حتماً یک صندلی مخصوص کودک بخرید و آن را در اتومبیلتان بگذارید تا طی سفر کودک شما در آن صندلی از سقوط و آسیب در امان باشد.
برای خودتان و کودکان بزرگ‌تر حتماً کمربند ایمنی اتومبیل را کنترل کنید و آن را ببندید حتی اگر پس از چند ساعت در اتومبیل نشستن حسابی کلافه شده باشید و دوست نداشته باشید یک کمربند دور بدنتان باشد و شما را شق و رق نگه دارد یک جعبه کمک‌های اولیه می‌تواند در طول یک سفر با اتومبیل و یا پیک‌نیک خیلی به کارتان بیاید.
بیماری به اسم مسافرت
۵) چه بخوریم؟
بعضی‌ها دچار «بیماری مسافرت» هستند یعنی وقتی که داخل اتومبیل می‌نشینند دچار سرگیجه و حالت تهوع می‌شوند اگر شما هم این بیماری را دارید قبل از سفر به پزشک مراجعه کنید. یک قرص مخصوص است که با تجویز پزشک قبل از سفر آن را میل می‌کنید تا از عوارض سفر با اتومبیل در امان باشید. برای یک سفر با اتومبیل شما تلاش کنید میان وعده‌های سبک بردارید مطمئن باشید با سبک غذا خوردن در مسافرت، اتفاق خاصی نخواهد افتاد در عوض راحت‌تر و سالم‌تر سفر می‌کنید.
تلاش کنید خودتان از منزل غذا همراه ببرید و از رستوران‌های بین راهی غذا تهیه نکنید اگر شما بیماری مسافرت دارید تلاش کنید در طول سفرگاه اتومبیل را متوقف کنید و کمی در هوای آزاد راه بروید و یا در حین حرکت اتومبیل در و پنجره‌های اتومبیل را باز بگذارید. همچنین به‌جای تمرکز و نگاه کردن به نقطه‌ای درون اتومبیل به فضای اطراف جاده نگاه کنید و از دور و برتان لذت ببرید.
۶) زمان سفر را تنظیم کنید
وقتی نشسته‌اید و برنامه سفر را می‌ریزید برنامه خواب کودکانتان (بچه‌ها) را در نظر بگیرید و برنامه و ساعت شروع سفر را با آن تنظیم کنید به‌ویژه اگر بچه‌های شما کم سن و سال هستند و کنترل آنها ساعت‌ها در ماشین دشوار است. بعضی از والدین ساعات آخر روز و یا غروب را برای شروع مسافرت نوروزی برمی‌گزینند تا بچه‌ها درون اتومبیل چندین ساحت خواب باشند.
۷) کودکان را سرگرم کنید
برای اینکه بچه‌ها در طول یک سفر نوروزی دوام بیاورند و ساکت باشند و به شما غر نزنند اجازه بدهید وسایل و اسباب‌بازی‌هایشان را همراهشان بیاورند، کتاب‌هایی را که دوست دارند اسباب‌بازی‌های مورد علاقه‌شان و حتی خوراکی‌هایی را که دوست دارند شما می‌توانید در طول سفر درباره مناظر و مکان‌های دیدنی اطراف جاده با آنها صحبت کنید و سرگرمشان کنید.
توصیه‌های مخصوص آقایان
۸) بازدید اتومبیل قبل از سفر
قبل از سفر ببینید اتومبیلتان برای چندین روز مسافرت در جاده‌ها و شهرهای ایران آماده است قبل از سفر این نکات را در اتومبیلتان کنترل کنید تا شما از خطر تصادف و نقص فنی ماشین در امان باشید و سفر سالمی داشته باشید:
▪ سطح آب رادیاتور، مخزن شیشه‌شور و الکترولیت باتری را بازدید کنید و در صورت لزوم اضافه کنید.
▪ ترمز دستی و ترمزهای اتومبیل را کنترل کنید و در صورت نیاز عیب آنها را برطرف کنید.
▪ تایرها را از نظر فرسودگی، لاستیک‌سایی، فشار باد و صدمات احتمالی بررسی کنید.
▪ فرمان را از نظر روان بودن (نداشتن خلاصی) و اتصالات را از نظر فرسودگی و آسیب‌دیدگی بررسی کنید. در صورت نامیزان بودن فرمان باید کل سیستم فرمان به وسیله یک متخصص بازدید و رفع عیب شود.
▪ تمام چراغ‌ها اعم از چراغ‌های ترمز، دنده عقب، دینام، چراغ‌های کوچک عقب و جلو، نور بالا و پایین و راهنما را از نظر سالم بودن کنترل کنید.
▪ لنت‌های ترمز عقب و جلو را بازدید کنید و در صورت نیاز عوض کنید.
▪ لوله‌های روغن ترمز، سیلندرهای ترمز و اتصالات سیستم ترمز را از نظر خراشیدگی یا ترک، پوسیدگی، هرگونه صدمه‌دیدگی بررسی کنید و در صورت لزوم قطعه معیوب را تعویض کنید.
▪ سیستم سوخت‌رسانی را کنترل و تمیز کنید. کارت بنزین را فراموش نکنید.
▪ قفل درب‌ها، کمربند ایمنی، بوق، برف پاک‌کن، مخزن شیشه‌شور، کیلومتر شمار، درجه بنزین، دورسنج موتور، آب و جک را از نظر سالم بودن کنترل کنید و رفع عیب کنید.
۹) جعبه کمک‌های اولیه
جعبه‌ کمک‌های اولیه اتومبیل شما باید شامل باند زخم، داروهای اولیه و ساده‌ای مثل مسکن تب‌ و درد، آنتی‌بیوتیک و آنتی هیستامین باشد. دماسنج فراموش نکنید و شیشه داروهای مایع را سرخالی بردارید. مایع شست‌وشوی زخم، چسب زخم و محلول‌های ضدعفونی‌کننده را هم باید در جعبه کمک‌های اولیه از قلم نیندازید.
۱۰) دیر برسید ولی برسید
اگر مشکلات بینایی دارید ساعت آخر روز و شب را برای رانندگی انتخاب نکنید از طرف دیگر بعد از چند ساعت رانندگی بایستید و استراحت کنید. این کار باعث می‌شود شما خستگی در کنید. بیشتر تصادفات رانندگی در طول سفرهای نوروزی در اثر خستگی و خواب‌آلودگی و بی‌‌دقتی رخ می‌دهند.
منبع : روزنامه تهران امروز