سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

بیماری تعطیل‌بردار نیست


بیماری تعطیل‌بردار نیست
تعطیلات رسمی عید اگرچه فقط چهار تا پنج روز است اما شما باید معمولا یک دوره ۲۰ روزه را تعطیل در نظر بگیرید. مسافرت‌های مختلف، زمان تعطیلات، دید و بازدید و اصلا مشغول بودن خود شما ممکن است باعث شود حداقل یک ماه از مراجعه به پزشک باز بمانید. در حالی که بیماری تعطیل‌بردار نیست. ممکن است وسط تعطیلات یک اتفاق کوچک مثل دندان درد، تمام شدن داروها یا عود مجدد یک بیماری قدیمی این تطعیلات را که فقط سالی یک بار اتفاق می‌افتد به کامتان تلخ کند. به همین دلیل بهترین راه برای مقابله با این اتفاق پیشگیری است. همان‌طور که برای مهمانی‌های عید از همان اوایل اسفند آماده می‌شوید، لباس سفارش می‌دهید، خرید می‌کنید و برنامه‌ریزی سفر می‌کنید، باید برای بیماری‌تان هم برنامه‌ریزی کنید. نکات زیر را در نظر داشته باشید...
● دید و بازدید قبل از عید
هر بیماری‌ای که دارید، بهتر است برای درمان آن تحت نظر پزشک باشید. سعی کنید قبل از عید از پزشکتان یک وقت ملاقات بگیرید و برای بررسی و چکاپ به او مراجعه کنید. از پزشکتان راجع به زمان مراجعه بعدی سوال کنید و در صورت لزوم و امکان از وی یک شماره تلفن تماس بگیرید تا در مواقع اورژانس نظر پزشکتان را جویا شوید.
● آجیل بیماری‌تان فراموش نشود
شما که همیشه برای گله از بیماری تان می‌گویید که مثل نقل ونبات قرص می‌خورید، حواستان باشد که در این تعطیلات عید نقل و نباتتان تمام نشود. داروخانه خصوصی کنار خانه‌تان ممکن است در تعطیلات بسته باشد و پزشکی هم برای تجدید نسخه در دسترستان نباشد. از پزشک بخواهید داروها را به مقدار لازم برای تعطیلات برایتان نسخه کند و آنها را همان قبل از عید خریداری و ذخیره کنید. این مساله برای بیماران دیابتی و بیماران قلبی حیاتی است. قرص‌های فشار خون، سرنگ و ویال انسولین، قرص اعصاب و هردارویی که باید منظم بخورید را به اندازه لازم برای تعطیلات کنار بگذارید. پزشک ممکن است تصمیم بگیرد برای راحتی شما در سفر نوع داروی مصرفی‌تان را تغییر دهد. در این مورد هم حتما از او سوال کنید و سرخود دارویتان را تغییر ندهید.
● با برنامه‌ریزی سفر کنید
اگر قصد مسافرت دارید، هم‌زمان که آمار هتل‌های ارزان و مناسب یا جاهای دیدنی شهر مقصدتان را تهیه می‌کنید، اطلاعاتی هم در مورد بیمارستان مرکزی شهر یا پزشک مرتبط با بیماری‌تان تهیه کنید تا در صورت لزوم در شهر مقصد مسافرتتان و هنگام بیماری سرگردان نمانید. قبل از سفر پزشک خودتان را از مقصدتان و روش مسافرتتان آگاه کنید تا به شما اطمینان بدهد مشکلی برایتان پیش نخواهد آمد. شهرهای کوهستانی و یا پرواز با هواپیما ممکن است برای بیماران تنفسی مشکل‌زا باشند. مناطق گرم و مرطوب و پر گردوغبار جنوب، سفرهای پرخطری برای بیماران آسمی خواهند بود و یا رژیم غذایی خاص بعضی از شهرها ممکن است با مزاج بیماران گوارشی سازگار نباشد.
پزشک ممکن است راجع به مدت سفر و فعالیت‌های حین آن هم به شما توصیه‌هایی بکند. سفرهای طولانی و خسته‌کننده برای بعضی بیماران به خصوص آنها که در دوران نقاهت قرار دارند، مناسب نیست.
● میزبان‌تان را با توجه به بیماری‌تان انتخاب کنید
فقط راحتی شما در سفر مهم نیست. شما باید راحتی میزبانتان را هم در نظر بگیرید. اگر فرزندکوچک بیمار دارید، بهتر است مراعات میزبان را هم بکنید. آگاهی او از وضعیت بیماری شما می‌تواند بسیاری از مشکلات را برطرف کند. برای بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر که احتیاج به دفعات زیاد قضای حاجت دارند، آشنا بودن و راحتی با میزبان خیلی مهم است چون استرس و شرایط بد اقامت مشکلشان را شدیدتر می‌کند.
اگر بیماری تنفسی دارید از میزبانان سیگاری اجتناب کنید و رودربایستی نکنید.
● برای تغییر شرایط آماده باشید
حتی اگر قصد سفر ندارید، تعطیلات می‌تواند سبک زندگی‌تان را عوض کند. تغییر رژیم غذایی در تعطیلات یک اتفاق شایع است که ممکن است برای بعضی بیماری‌ها مضر باشد. مصرف آجیل و غذاهای پرنمک برای بیماران فشارخونی، خطرناک است. میوه‌ها و شیرینی‌های مختلف دید و بازدیدهای عید با آن رسم عجیب «اگه نخوری ناراحت می‌شم» هم می‌تواند قند خون دیابتی‌ها را از حاشیه امنیت به منطقه پرخطر براند.
● بخیه یادتان نرود
اگر چند روز مانده به عید تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اید، حتما از پزشک راجع به زمان کشیدن بخیه‌ها و مکان مناسب برای مراجعه در صورت غیبت ایشان سوال کنید. باقی ماندن بخیه‌ها ممکن است باعث عفونت شود و آشنا نبودن پزشک جدید برای کشیدن بخیه یا تعویض پانسمان زخمی که خود او جراحی‌اش نکرده است، می‌تواند مشکل‌ساز باشد. در درمان جراحی پروستات بهترین فرد برای تصمیم‌گیری در مورد زمان و روش خارج کردن سوند ادراری خود جراح است و ممکن است تعطیلات عید و سپردن کار به دست یک فرد ناوارد باعث شود تمام زحمات شما و جراح به باد رود.
● دندان‌ها فراموش‌تان نشود
بیماری فقط مشکلات قلبی و کلیوی، دیابت و فشار خون، عفونت مزمن و یا شیمی‌درمانی نیست. نباید تنها در تعطیلات عید به فکر مرکز دیالیز باشید. همه اینها مهم است اما یک دندان درد ساده هم می‌تواند تعطیلات را کاملا خراب کند. داشتن دندان‌های سالم و زیبا به غیر از آشتی با تنقلات ظاهر بهتر و لبخند زیباتری را هم همراه دارد. قبل از عید حتما به دندانپزشکتان سر بزنید و معاینه و در صورت لزوم تعمیر دندان‌های خراب را پیشاپیش انجام دهید.
● حتی اگر قصد سفر ندارید و بیمار هم نیستید،‌ یادتان باشد که...
بهتر است خودتان را برای نگهداری از یک بیمار یا مقابله با شرایط اورژانس آماده کنید. با یک بیمار قلبی که به خانه شما آمده و نصف شب ناگهان قلبش گرفته است، چه می‌کنید؟ در میانه تعطیلات عید او را به کدام بیمارستان می‌برید؟ اگر خدای نکرده سر کودکتان شکست، چه می‌کنید؟ لیستی از بیمارستان‌ها و کلینیک‌های مهم شهرتان که در تعطیلات فعال‌اند، تهیه کنید و شماره تماس آنها را هم جایی در دسترس بگذارید.
دکتر سیداحسان بیکایی
منبع : روزنامه سلامت