جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

همه چیز درباره مرورگر فایرفاکس ۳


همه چیز درباره مرورگر فایرفاکس ۳
این روزها تب فایرفاکس بالا گرفته و عرضه نسخه جدید آن توجه فعالان دنیای فناوری را به خود جلب کرده است.
قبل از هر چیز باید متذکر شویم که در صورت نصب فایرفاکس ۳ تمامی اطلاعات شخصی شما در نسخه قدیمی تر فایرفاکس به طور خودکار به نسخه جدید منتقل می شود و از این جهت جای هیچ نگرانی نیست.
بنابراین می توانید با خیال راحت این مرورگر که حجم فایل آن برای بارگذاری کمی بیش از ۷ مگابایت است را بر روی رایانه خود نصب کنید. در ادامه مشخصات کلی و ویژگی های مهم این مرورگر را با هم مرور می کنیم. مرورگری که فعلا به ۴۶ زبان دنیا عرضه شده و تنها در ایران بیش از ۴۰۰ هزار بار بارگذاری شده است.
● تغییر در ظاهر و سیستم bookmark
جدیدترین نسخه مرورگر فایرفاکس یا همان فایرفاکس ۳ از نظر ظاهر تفاوت مهمی با فایرفاکس ۲ ندارد. هر چند در همان ابتدای به کارگیری این مرورگر چند تفاوت ظاهری مهم جلب توجه می کند. یکی طراحی جدید و سبزرنگ دو دکمه Back و Forward که البته دکمه Back به علت کاربرد بیشترش بزرگتر از دکمه Forward طراحی شده است. نکته دوم حدس زدن خودکار ادامه آدرس URL توسط مرورگر است. در واقع مرورگر پس از تایپ چند حرف توسط شما با توجه به آدرس های ذخیره شده در حافظه دستگاه ادامه آدرس را حدس می زند. علاوه بر این درانتهای سمت راست نوار تایپ آدرس ستاره کوچکی قرار گرفته که اگر بر روی ان کلیک کنید آدرس صفحه در حال مشاهده در بخش bookmark ها ذخیره می شود. اگر دو بار بر روی این ستاره کلیک کنید صفحه مذکور به پوشه های بخش bookmark اضافه می شود و شما می توانید شرحی نیز برای آن بنویسید.
● امکان جستجوی سابقه فعالیت شما در مرورگر
یکی دیگر از ویژگی های جالب این مرورگر امکان جستجوی کل اطلاعات ذخیره شده در مرورگر از فعالیت های شما در وب است. بدین معنا که این مرورگر اطلاعات تمامی صفحه هایی که با استفاده از فایرفاکس ۳ مشاهده کرده اید را به خاطر می سپرد و شما می توانید تعداد بازدید از یک صفحه، پربازدیدترین صفحه توسط خودتان و غیره را مشاهده کرده و این اطلاعات را در قالب نموداری که بر حسب نام، برچسب ها (tags)، تاریخ بازدید، محل، کلیدواژه ها و .. در کنار صفحه مرورگر فهرست می شود، مشاهده کنید. برای این کار باید در منوی فایرفاکس، به قسمت History بروید و روی Show All History کلیک کنید. سپس در صفحه‌ای که باز می‌شود، باید visit count را تیک بزنید. به این ترتیب تعداد دفعات بازدید نشان داده می‌شود. برای جستجو در سابقه گشت و گذارتان در وب با استفاده از فایرفاکس ۳ همچنین می توانید در محل تایپ آدرس سایت ها، کلمه کلیدی مورد نظر خود را وارد کرده و Enter را فشار دهید. بعد از این کار مرورگر تمام صفحات، عناوین، برچسبها و آدرس ها را بررسی کرده و نتایج را نمایش می دهد.
● تغییر در download manager و شیوه زوم کردن بر صفحات
تغییر مثبت دیگر فایرفاکس ۳ به جعبه download manager آن برمی گردد که برای نمایش آخرین وضعیت فایل های در حال دانلود وذخیره شده به کار می رود. در نسخه جدید بارگذاری و دانلود فایل های ناقص مانده، حتی در صورت بسته شدن ناگهانی و غیرمنتظره مرورگر، به طور خودکار پس از آغاز به کار دوباره مرورگر (restart) انجام می شود. همچنین هر فایل پس از بارگذاری به طور خودکار اسکن می شود تا از ویروسی نبودن آن اطمینان حاصل شود. اما در این مرورگر همچنین می توانید به دلخواه خود عکس ها و نیز نوشته ها را بزرگ و کوچک کنید یا اندازه کل اجزای صفحه را تغییر بدهید. این در حالی است که در نسخه های قبلی فایرفاکس تنها می شد فونت و نوشته های یک صفحه را بزرگ و کوچک کرد.
● تغییرات امنیتی
در فایرفاکس جدید شیوه ذخیره سازی اطلاعات مربوط به کلمه عبور هم عوض شده و به جای اینکه پس از وارد کردن کلمه عبور در مورد ذخیره یا عدم ذخیره آن در حافظه مرورگر سوال شود، این کار به بعد از log in موفقیت آمیز کاربر موکول شده است. در نتیجه از ذخیره سازی اطلاعات نادرست وغیرضروری جلوگیری شده است.
فایرفاکس ۳ امکانات امنیتی دیگری هم دارد و از جمله مانع دسترسی کاربر به سایت هایی می شود که حاوی بدافزار هستند یا برای فریب کاربر وسرقت اطلاعات شخصی او طراحی شده اند. این کار بر مبنای اطلاعات موجود در فهرست سیاه موتور جستجوی گوگل از سایت های مخرب انجام می شود.
● اشغال اندک حافظه رایانه
از جمله برتری ها و ویژگی های مهم این مرورگر اشغال اندک حافظه رایانه در مقایسه با دیگر مرورگرهاست. به گونه ای که آزمایشات نشان می دهد این مرورگر تنها ۸۵ مگابایت از فضای حافظه را در حین فعالیت اشغال می کند، این در حالی است که مرورگر IE ۷ شرکت مایکروسافت ۱۰۶ مگابایت فضای دستگاه را در حین اجرا اشغال می کند.
● افزونه ها
نکته قابل ذکر دیگر در مورد مرورگر سازگاری آن با اکثر افزونه هایی (add-ons) است که برای نسخه های قدیمی تر فایرفاکس طراحی شده اند. گفتنی است که افزونه ها نرم افزارهای بسیارکم حجمی هستند که با نصب آنها بر روی فایرفاکس قابلیت های مختلفی بنا بر نیاز کاربر به آن اضافه می شود. هر چند که تست تعدادی از افزونه های فارسی بر روی این مرورگر جدید توسط نگارنده نشان داد آنها با فایرفاکس ۳ سازگاری ندارند.
منبع : سافتستان