یکشنبه, ۳۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 19 May, 2024
مجله ویستا

معرفی مادربرد بحث‌برانگیز Intel DG۴۵ID


معرفی مادربرد بحث‌برانگیز Intel DG۴۵ID
شرکت Intel که علاوه بر طراحی چیپ‌ست برای مادربردها، به طراحی و تولید مادربرد نیز می‌پردازد، ‌چند صباحی است که سعی دارد برخی از رابط‌های مورد استفاده بیشتر کاربران کامپیوتر را از رده خارج کند و به سوی استفاده از موارد جدید سوق دهد. برای مثال، پشتیبانی از رابط ذخیره‌سازی IDE‌ یا همان ATA-۱۳۳ را از یکی دو سال پیش متوقف کرد. به دنبال این اقدام سازندگان مادربرد نیز در طراحی محصولات خود مجبور شدند از چیپ‌های کمکی مانند ITE و JMicron‌ استفاده کنند تا امکان حضور حداقل یک رابط IDE و یک رابط برای فلاپی‌درایوها را روی بدنه مادربردها فراهم سازند. در نقطه مقابل شرکت Intel بر حذف این رابط‌های ذخیره‌سازی اصرار دارد و به‌هیچ عنوان از آن‌ها روی مادربردهای جدید خود پشتیبانی نمی‌کند. شاید پاسخ به این پرسش، دلیل اصرار Intel را روشن سازد.
▪ اول؛ تهیه هارددیسک‌های SATA سهل‌تر است یا مدل‌های IDE آن؟
▪ دوم؛ تهیه درایو نوری SATA سهل‌تر است یا مدل های IDE آن؟
▪ سوم؛ طی دو سه سال اخیر چند مرتبه از درایو فلاپی خود استفاده کرده‌اید؟
پاسخ صریح به ‌همین سه پرسش مشخص می‌کند که زمان خداحافظی با رابط IDE و فلاپی فرا رسیده است. از این رو حتم دارم که به Intel در این‌باره حق می‌دهید.
● اندکی بیشتر!
این نکته را می‌خواستم در ادامه نوشتار مطرح کنم، اما گفتم خیال خودم و شما را در همین ابتدای بحث روشن سازم. اگر به بدنه مادربرد DG۴۵ID کمی بیشتر دقت کنید جای چند چیز دیگر علاوه بر رابط IDE و فلاپی را خالی می‌بینید. بله، طراحان شرکت Intel اعتقاد خود را در استفاده از رابط‌های PS/۲ نیز از دست داده‌اند و چند وقتی است که پشتیبانی از آن‌ها را نیز متوقف کرده‌اند. به‌ همین دلیل است که در پانل پشتی این مادربرد خبری از رابط‌های صفحه‌کلید و ماوس PS/۲ نیست. البته دیگر سازندگان مادربرد، با استفاده از چیپ‌های کمکی، همچنان به پشتیبانی از این رابط‌های قدیمی ادامه می‌دهند، اما اگر از من می‌شنوید پشتیبانی از رابط‌های قدیمی IDE و PS/۲ چندی دیگر به پایان خواهد رسید. این‌ها را که گفتم، اجازه بدهید این را نیز بگویم که اگر از نمایشگرهایی استفاده می‌کنید که از رابط آنالوگ ۱۵ پینی D-SUB پشتیبانی می‌کنند، این مادربرد برای شما مناسب نیست،‌ زیرا هیچ خروجی ۱۵ پینی در آن تعبیه نشده است. به ‌بیان دیگر این مادربرد فقط از تجهیزات دیجیتال پشتیبانی می‌کند و برای خاطر دیجیتال‌دوستان عزیز،‌ دو رابط DVI-I و HDMI به صورت پیش‌فرض در پانل پشتی مادربرد تعبیه شده‌اند. از این‌رو کاربر این محصول ملزم به استفاده از نمایشگرهای LCD با ورودی دیجیتال DVI-I یا HDMI است. البته امکان اتصال تلویزیون‌های Full HD به این مادربرد با رابط HDMI نیز فراهم شده است. به خاطر داشته باشید پیش نیز پشتیبانی از رابط LPT -که برای اتصال چاپگرها استفاده می‌شد- متوقف شد. به‌طور کلی این‌گونه می‌توان عنوان کرد که شرکت Intel از رابط‌هایی مانند USB، SATA، HDMI، eSATA و DVI پشتیبانی و امکان قطع ارتباط و اتصال مجدد دستگاه را در همه حالات به مادربرد (کامپیوتر) ممکن می‌کند. این رابط‌ها را در اصطلاح Hot Swap می‌گویند!
به‌ همین دلیل طراحان مادربرد شرکت Intel به ‌شیوه مرسوم مورد استفاده دیگر طراحان مادربرد کاری ندارند و آن‌گونه که صلاح می‌دانند رفتار می‌کند که به‌ زعم نگارنده قابل تقدیر است!
● مقصود از طراحی!
بیشتر ما ایرانی‌ها بین مادربردهای ATX و Micro ATX تفاوتی قایل نیستیم و بیشتر مواقع به آن توجه نمی‌کنیم، اما اندازه مادربرد برای طراحان آن اهمیت دارد و به‌ نوعی کاربری آن را مشخص می‌کند. این مادربرد برای استفاده در کامپیوترهایی طراحی شده است که بیشتر برای گوش دادن موسیقی، دیدن فیلم و گشت و گذار در اینترنت به کار می‌روند. البته با توجه به ‌نوع قطعات اصلی دیگر مانند پردازنده و حافظه اصلی می‌توان توانمندی آن را ارتقا داد. تعبیه یک شکاف گرافیکی نسخه دوم PCIe x۱۶ شرایط را برای نصب کارت‌های گرافیکی جدید مهیا ساخته است. به ‌بیان دیگر می‌توان از این مادربرد در کاربری‌های نیمه‌حرفه‌ای نیز استفاده کرد. واقعیت اینکه مادربرد مذکور برای کاربردهای عمومی نیز به‌ خوبی قابل استفاده است و علاوه بر مواردی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، به‌خوبی می‌تواند شما را در انجام امورگرافیکی مختصر و تولید محتوا با نرم‌افزارهای Office و موارد مشابه یاری کند. این‌ها را گفتم تا بدانید که به کدام دلیل باید برای این مادربرد هزینه کنید!
این قبیل مادربردها بیشتر به این دلیل با فرمت Micro ATX تولید می‌شوند که امکان نصب آن‌ها در کابینت‌های (Case) کوچک فراهم باشد. از آنجا که میزان مصرف انرژی این قبیل کامپیوترها قدری از مقدار معمول کمتر است و فشار زیادی به پردازنده و قطعات پردازشی دیگر وارد نمی‌شود، می‌توان از فن استفاده نکرد. اگر به مادربرد توجه کنید خواهید دید که طراحان Intel نیز از سیستم خنک‌سازی غیرفعال (Passive) برای خنک نگه ‌داشتن چیپ‌ست‌ها استفاده کرده‌اند.
● چیپ‌ست اصلی Intel G۴۵
این چیپ‌ست را می‌توان نزدیک‌ترین عضو خاندان Eaglelake به چیپ‌ست فاخر Intel P۴۵ Express معرفی کرد که در بسیاری از مشخصه‌های فنی مشابهت دارند. خاندان Eaglelake شامل چهار زیرخاندان X برای مادربردهای اشرافی، P برای کاربردهای حرفه‌ای است. همچنین G و Q که موتور گرافیکی دارند و تفاوت اصلی آن در کاربرد چیپ‌ست جنوبی آن‌هاست.
چیپ‌ست Intel G۴۵ با معماری ساخت ۶۵ نانومتری تولید شده است و از پردازنده‌های ۴۵ نانومتری خانواده Core ۲ Duo، Core ۲ Quad، Core ۲ Extreme، Dual Core Pentium و شبه‌پردازنده‌های خاندان Celeron ۴۰۰ پشتیبانی می‌کند.
چیپ‌ست G۴۵ از موتور گرافیکی پیشرفته GMA X۴۵۰HD بهره می‌برد و در بطن برادران کوچک‌تر این چیپ‌ست (G۴۳ و G۴۱) نیز یک فقره موتور گرافیکی GMA X۴۵۰۰ تعبیه شده است. تفاوت اصلی این دو موتور گرافیکی در پشتیبانی X۴۵۰۰HD‌ از قابلیت‌های سیستم‌های تصویری تمام دیجیتال (Full HD) و فرمت Blueray است. راستش کاربر ایرانی نباید تفاوتی بین این دو نوع قایل شود، مگر اینکه استفاده خاصی را دنبال می‌کند.
دیگر اینکه، پایداری مادربردهای مبتنی بر چیپ‌ست G۴۵ از پردازنده‌های چهارهسته‌ای ۴۵ نانومتری Core ۲ Quad Q۹xxx بهتر از مادربردهای مبتنی بر چیپ‌ست G۴۳ و G۴۱ است.
چیپ‌ست G۴۵ قادر به پشتیبانی از ۱۶ گیگابایت حافظه است، اما روی این مادربرد فقط از ۸ گیگابایت پشتیبانی می‌کند. این موضوع را به این منظور گفتم تا بدانید که در طراحی مادربرد قرار نیست از همه قابلیت‌های چیپ‌ست استفاده شود و اگر مادربردی را به‌ دلیل قوت چیپ‌ست آن خریداری می‌کنید،‌ به مشخصات دقیق مادربرد توجه داشته باشید تا بعد از خرید، حالتان در قوطی کبریت محبوس نشود!
● یاددآوری چیپ‌ست ICH۱۰R
درباره چیپ‌ست ICH۱۰ که همراه با چیپ‌ست اصلی Intel P۴۵ معرفی شده است پیش از این گفته بودم و به‌ همین اکتفا می‌کنم که این موجود از تکنولوژی Intel Matrix پشتیبانی می‌کند و حیف است که از قابلیت تکنولوژی RAID آن استفاده نشود. چیپ‌ست G۴۵ به‌طور پیش‌فرض از RAID ۵ و RAID ۱۰ پشتیبانی می‌کند،‌ هرچند RAID ۰ و RAID ۱ نیز کلی کارآمد هستند. به‌طور ویژه توجه شما را به تکنولوژی RAID ۵ جلب می‌کنم که که خیر دنیا و آخرت در استفاده از آن نهفته است. این را هم گفته باشم که چیپ‌ست‌های Intel Q۴x علاوه بر ICH۱۰ و ICH۱۰R از چیپ‌ست همکار ICH۱۰D و ICH۱۰-DO نیز پشتیبانی می‌کنند.
این نکته را هم ماه‌هاست می‌خواهم مطرح کنم که نصب هارددیسک‌ها تحت تکنولوژی RAID همچون قدیم سخت و طاقت‌فرسا نیست و توصیه می‌کنم اگر فرصتی دست داد،‌ در جهت استفاده از آن اقدام کند.
● و اما بعد!
محصول Intel DG۴۵ID بر اساس چیپ‌ستی ساخته شده است که در آنسوی کارزار،‌ رقیب قدرتمندی با نام AMD ۷۸۰G دارد. هرچند برخی کارشناسان چیپ‌ست،
nVIDIA Geforce ۹۳۰۰ را نیز در این رده ارزیابی می‌کنند. کارایی موتور گرافیکی نقشی بی‌بدیل در سنجش کارایی کل چیپ‌ست‌های یکپارچه (IGP) دارد و از این‌رو بیشتر وب‌سایت‌ها و نشریات تخصصی به این جنبه توجه خاصی مبذول می‌دارند. موتور گرافیکی X۴۵۰۰HD چیپ‌ست Intel G۴۵‌ را با کمی اغماض معادل چیپ‌ست‌های AMD ۷۸۰G می‌دانند و این‌چنین عنوان می‌کنند که کارایی آن ۷۰ تا ۸۰ درصد بالاتر از موتور گرافیکی Intel X۳۵۰۰ و ۱۰۰ درصد بیشتر از X۳۱۰۰ است.
مادربرد Intel DG۴۵ID محصول فوق‌العاده‌ای نیست، اما پایداری قابل قبول و قابل اطمینانی دارد و برای افرادی که جویای مادربردی بدون رابط‌های IDE، LPT، PS/۲ و D-SUB هستند گزینه مناسبی محسوب می شود.
● مشخصات
▪ سازنده: Intel
▪ مدل: DG۴۵ID
▪ خانواده: مادربرد میان‌قیمت
▪ چیپ‌ست اصلی: Intel G۴۵
▪ چیپ‌ست همکار: Intel ICH۱۰R
▪ سوکت سازگار: LGA۷۷۵ (۷۷۵ پینی)
▪ سازگاری حافظه: DDR۲-۸۰۰ دو کاناله
▪ محدودیت حافظه: حداکثر ۸ گیگابایت، چهار شکاف
▪ شکاف گرافیک: یک شکاف PCIe۲.۰ x۱۶
▪ موتور گرافیکی: Intel GMA X۴۵۰۰HD
▪ خروجی تصویر: یک رابط DVI-I و یک رابط HDMI
▪ چیپ صدا: IDT ۹۸HD۷۳ هشت کاناله و پشتیبانی از Dolby
▪ چیپ شبکه: Intel ۸۲۵۶۷LF (یک گیگابیت در ثانیه)
▪ شکاف‌های توسعه: یک PCI و دو PCIe x۱
▪ رابط ذخیره‌سازی: پنج عدد SATA۲ و یک عدد eSATA
▪ تکنولوژی پشتیبان: RAID ۰, ۱, ۵ ,۱۰
▪ رابط USB: شش عدد USB۲ مستقیم و شش عدد غیرمستقیم
▪ رابط Firewire: یک رابط Firewire ۴۰۰ مستقیم
▪ نوع مادربرد: Micro ATX (۲۴۴ × ۲۴۴ میلی‌متر)
▪ گارانتی ایران: دو ساله HST و کاوش‌صنعت
▪ قیمت: ۱۴۰ هزار تومان
● ارزیابی فنی
▪ طراحی و امکانات: خیلی‌خوب (۸ از ۱۰)
منبع : هفته‌نامه بزرگراه فناوری