سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا
با اظهارات اخیر مقام های آمریکایی، دامنه تهدیدهای کاخ سفید از سوریه فراتر رفت
![با اظهارات اخیر مقام های آمریکایی، دامنه تهدیدهای کاخ سفید از سوریه فراتر رفت](/mag/i/2/btihg.jpg)
جالب آن که مقامهای ارشد آمریکا همزمان و ظرف ۲۴ ساعت پیامهای مشابهی را به کشورهای خاورمیانه و عمدتا ایران و سوریه فرستادهاند. پیامهایی هشدار آمیز که میتواند، بسیاری از معادلات جاری در خاورمیانه را تغییر داده و مجهولات آن را بیشتر کند.
مهمترین اظهارات را «جورج بوش» رئیس جمهوری آمریکا ایراد کرد. وی با استفاده از جایگاه جنبش حماس بار دیگر با تکرار این ادعا که حماس تلاشها برای برقراری صلح میان اسراییل و فلسطین را تضعیف میکند، گفت: «هنوز نسبت به امضای معاهده صلح خاورمیانه قبل از ترک کاخ سفید امیدوارم.»
جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا در کنفرانس خبری در «رز گاردن» کاخ سفید اذعان داشت که دستیابی به صلح میان اسراییل و فلسطینیان یک امر بسیار دشوار است اما وی هنوز نسبت به ایجاد توافق میان دو طرف تا پایان دوران ریاست جمهوریاش در ژانویه ۲۰۰۹ و تشکیل کشور مستقل فلسطینی امیدوار است.
بوش پس از آن به مسئله سوریه پرداخت و مدعی شد، افشای جزییات فعالیتهای هستهای سوریه در واقع ارسال یک پیام بسیار آشکار برای کره شمالی و ایران بوده که آنها نیز بدانند نمیتوانند فعالیتهای هستهایشان را مخفی کنند.
رییس جمهوری آمریکا در ادامه افزود: «من از ابتدا به کنگره درباره تاسیسات هستهای سوریه چیزی نگفتم اما اطلاع رسانی به کنگره به منظور پیشبرد یک سیاست هدفمند صورت گرفته است. یکی از این اهداف ارسال این پیام به کره شمالی بود مبنی بر اینکه ما خیلی بیشتر از آنچه آنها فکر میکنند، میدانیم! همچنین ما این پیام را برای ایران و جهان فرستادیم که بدانند تا چه اندازه مساله هستهای میتواند خاورمیانه را به بیثباتی بکشاند.»
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه اظهاراتش همچنین گفت: «برقراری صلح مطمئنا کار دشواری است اما این مشکل به دلیل حضور برخی گروهها نظیر حماس که همچنان به پرتاب راکت به سوی اسراییل پافشاری میکند و تلاش دارد با انجام تحریکاتی منطقه را به بیثباتی بکشانند، مشکلتر میشود. آنها کسانی هستند که صلح را تضعیف میکنند.»
بوش حماس را به تخریب اسراییل و تلاش برای ایجاد خشونت با هدف متوقف کردن هر گونه پیشرفت در ایجاد دو کشور مستقل اسراییل و فلسطین متهم کرد.
وی گفت: «آمریکا خواستار مذاکره با گروه حماس نیست چرا که آنها یک مشکل بسیار اساسی و جدی برای صلح خاورمیانه محسوب میشوند.»
وی هم چنین مدعی شد، حماس درصدد متوقف کردن هر گونه تلاش در راستای آزادسازی منطقه با حمایت سوریه و ایران، دشمنان دیرین آمریکا هستند.
رییس جمهوری آمریکا افزود: «متاسفانه آنها از خارج نیز کمکهایی دریافت میکنند. کمکهای سوریه و شایعاتی در مورد کمکهای ایران شنیده میشود.»
وی هم چنین در ادامه ادعاهایش سوریه و حزبالله لبنان را به دخالت در روند سیاسی داخلی لبنان متهم کرد و گفت: «در قلب خاورمیانه جایی که یک مساله داخلی تحت نفوذ سوریه و حزبالله قرار گرفته، یک چالش جدی برای دموکراسی وجود دارد. همه این دخالتها با هدف بیثبات کردن این کشور انجام میشود.»
بوش همچنین اظهار داشت: «در ماموریت خاورمیانهام سعی میکنم یک زمینه مشترک برای تفاهم میان اسراییل و فلسطینیان در خصوص دستیابی به راهحل دو کشور مستقل ایجاد کنم.»
در این میان «کاندولیزا رایس» وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا نیز اظهارات تندی علیه ایران و سوریه انجام داد تا به نوعی به سیاستهای رئیس خود جورج بوش تداوم داده باشد.
«کاندولیزا رایس» در سخنانی در نشست کمیته یهودیان با جبههگیری علیه برنامههای هستهای صلح آمیز ایران که آژانس بین المللی انرژی اتمی و حتی سازمانهای جاسوسی آمریکا بر صلح آمیز بودن آن صحه گذاشته اند، ادعا کرد، ایران در اندیشه دستیابی به سلاح هستهای و از میان برداشتن اسرائیل است و حماس نیز جنگی را آغاز کرده که ادامه آن به نفع ایران خواهد بود.
وزیر امور خارجه آمریکا با اعتراف به ایستادگی حماس در برابر موج فشارهای آمریکا و متحدانش مدعی شد، آمریکا به سیاستهای خود برای منزوی کردن حماس شدت بیشتری می دهد، زیرا حماس هرگز خواهان کاهش سطح خشونتها و به رسمیت شناختن اسرائیل نیست.
در همین راستا همزمان با اعزام دومین ناو هواپیمابر آمریکا به خلیج فارس «رابرت گیتس» وزیر دفاع آمریکا مدعی شد، اعزام این ناو برای یادآوری قدرت نظامی آمریکا در منطقه به ایران است.
رابرت گیتس در گفت و گوی مطبوعاتی با روزنامهنگاران در «مکزیکوسیتی» در مکزیک گفت: «گمان نمیکنم این دو ناو هواپیمابر برای مدت طولانی در خلیج فارس باقی بمانند.»
گیتس در پاسخ به ارتباط اعزام این ناو با افزایش لفاظیهای آمریکا گفت: «من آن را نشانه وخامت اوضاع نمیدانم. به نظر من این تنها یک تذکر است.»
وی همچنین تاکید کرد، افزایش انتقادها علیه نقش ایران در حمایت از شبهنظامیان عراقی نشانه مقدمهچینی برای حمله به ایران نیست.
● پیشبینیها
اگر نگاهی به تحولات گذشته خاورمیانه بیاندازیم، شاید بتهر بتوانیم آنچه در خاورمیانه رخ میدهد را بررسی کنیم. روز سه شنبه اعلام میشود، تلاویو تلاش دارد با وساطت ترکیه بلندیهای جولان را به دمشق بازگردانده و با سوریه به صلح برسد.
روز پنج شنبه هفته گذشته، مقامهای ارشد سیآیای گزارشی را تقدیم نمایندگان کنگره آمریکا کردند که نشان میداد، سوریه در خاک خود به کمک کره شمالی بطور مخفیانه در حال سخات رآکتور هستهای بوده است.
این گزارش پر سر و صدا که با پخش فیلم و ارائه تصاویر از سوی دستگاههای سیآیای همراه بود با موضعگیری سوریه مواجه شد. سوریها روز جمعه ضمن حفظ خونسردی خود تلاش کردند، فضا را احساساتی نکرده و محتاطانه اما قاطع ادعاهای آمریکا را رد کنند.
روز یکشنبه یعنی پس از گذشت سه روز از گزارش سیآیای بشار اسد ظاهرا فرصت را مناسب دید و در گفت و گو با یکی از روزنامههای عرب حاشیه خلیج فارس گزارش سیآیای را تقبیح کرد و آن را بسیار مضحک خواند.
همزمان با آن عکسهای تازهای در سایتهای اینترنتی منتشر شد که رو در روی اظهارات رئیس جمهوری سوریه تعبیر میشد.
در این میان فضای ملتهب سیاسی لبنان که غربیها معتقدند به شدت تحت تاثیر فضای سوریه و متحدانش است، تا حدودی روی آرامش به خود دید و گروههای سیاسی لبنانی توافق کردند به تقاضای نبیه بری رئیس مجلس لبنان برای گفت و گو برای انتخاب رئیس جمهوری لبنان واکنش مثبت نشان داده و دعوت وی را بپذیرند.
همزمان با آن مذاکرات صلح سوریه و اسرائیل جدی میشود و ترکیه عزم خود را جزم میکند تا نمایندگان سوریه و اسرائیل را پای میز مذاکره بنشاند. در همین حال اسرائیل و سوریه نمایندگان خود را برای پیگیری موضوع صلح تعیین میکنند.
روز سهشنبه «مایکل هایدن» رئیس سیآیای پس از سخنرانی در دانشگاه جورج تاون در یک مصاحبه خبری شرکت میکند و درباره فعالیتهای هستهای سوریه مدعی میشود، دمشق در نیروگاه الکبیر به دنبال دستیابی به بمب هستهای بوده است.
وی در این باره گفت: «راکتور هستهای سوریه که در ماه سپتامبر بر اثر حمله هوایی اسراییل ویران شد، در صورت فعال شدن میتوانست با پلوتونیومی که تولید میکرد، سالانه یک یا دو بمب بسازد.»
وی تاکید میکند، رآکتور هستهای سوریه تنها دو تا سه هفته تا فعال شدن فاصله داشته است.
تا امروز که رئیسجمهوری آمریکا، وزیر امور خارجه آن کشور و وزیر دفاع مواضعی صریح علیه سوریه، متحدان اسلامی آن در خاورمیانه یعنی حماس و حزبالله اتخاذ میکنند و در ادامه ایران را مورد تهدید قرار میدهند.
اگر تحولات فوق را کنار هم قرار دهیم، میتوانیم چند نکته را دریابیم. نخست، ایالات متحده آمریکا و اسرائیل در صدد آن هستند که سوریه را با پیشنهاد صلح ترغیب کنند تا بعدا ضمن کشاندن سوریه به تنگنای سیاسی علیه آن وارد عمل شده و امتیازهای کلانی را از آن بگیرند.
دلیل این ادعا به این گفته اسرائیلیها باز میگردد که هنگامی که گزارش سیآیای به کنگره ارائه شد، اعلام کردند، مواضع تلاویو و واشنگتن در قبال سوریه بسیار به هم نزدیک شده است. در حالی که در طرف دیگر داستان اسرائیلیها پیشنهاد صلح به سوریه دادهاند. یعنی تناقض کامل.
دیگر آن که به نظر میآید، آمریکاییها تلاش دارند با تحت فشار قرار دادن سوریه از حمایت دمشق از حزبالله و سوریه بکاهند تا بتوانند به اهداف دیگر خود برسند. زیرا همزمان با این تحولات آمریکاییها بر میزان اظهار دشمنیشان در برابر حماس و حزبالله افزودهاند.
نکته آخر این که در عین حال قصد دارند دایره جنجالی خود را گسترش داده تا شاید بتوانند به یک هدف مهم برسند. و آن هم ایجاد نفاق میان ایران و سوریه است. بویژه در مورد سوریه که مهمترین متحد آن ایران است و در صورت جداییش از تهران ممکن است در موضع سیاسی بسیار ضعیفی قرار گیرد.
این که سوریه چه سیاستی را باید اتخاذ کند، موضوعی است که نمیتوان اکنون درباره آن اظهار نظر کرد. البته نباید فراموش کرد، اسرائیل حریم هوایی این کشور را نقض کرده و سوریه هر کاری هم کرده باشد، هیچ کشوری حق ندارد به حریم آن تجاوز کند. این بدان معنا است که سوریه در صورت اتخاذ یک سیاست حسابشده میتواند در برابر آمریکا و اسرائیل با قدرت حقطلبی کند. البته باید دید تحولات منطقه که اکنون با قدرت نظامی آمریکا و اسرائیل همراه شده بعدا چه تحولاتی را به خود میبیند.
نویسنده : علی موسوی خلخالی
منبع : دیپلماسی ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست