دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
نقش کلیدی عنصر سلنیوم در کار غده تیرویید
![نقش کلیدی عنصر سلنیوم در کار غده تیرویید](/mag/i/2/bvkmf.jpg)
مشکلات ناشی از اختلال در کار غده تیرویید به دو دسته تقسیم میشوند: دسته اول مشکلاتی که در اثر پرکاری تیرویید به وجود میآیند و دسته دوم مشکلاتی که کمکاری تیرویید موجب بروز آنها میشود. این دو حالت با نشانههای متفاوتی همراه هستند.
پر کاری تیرویید منجر به تولید بیش از نیاز هورمونهای تیروییدی در بدن میشود. از آنجا كه هورمونهای تیروییدی سوخت و ساز درونی بدن را كنترل میكنند افزایش میزان آنها در خون سبب بالا رفتن سوخت و ساز درونی بدن و لاغری میشود. افزایش ضربان قلب، بیخوابی و بیقراری نیز از نشانههای پر كاری تیرویید هستند. در حالیکه کمكاری تیرویید ”به علت کاهش تولید هورمونهای تیروییدی“ تمامی فعالیتهای درونی بدن را دچار خمودگی و كرختی میكند. بیحالی یا شل بودن، کندی ضربان قلب، کاهش سوخت و ساز درونی بدن و افزایش وزن همگی از پیامدهای كم كاری تیرویید هستند.
پر کار شدن غده تیرویید میتواند علل مختلفی داشته باشد. یكی از شناخته شدهترین این علتها نقص سیستم ایمنی بدن است. وظیفه سیستم ایمنی بدن از بین بردن ذرات خارجی و بیگانهای است که وارد بدن شدهاند. نقص و اشکال در کار این سیستم موجب میشود كه سیستم ایمنی نتواند هدف را به درستی تشخیص بدهد و گاه به یکی از اندامهای درونی بدن حمله کند. این حالت سبب بروز بیماری خودایمنی میشود. حمله سیستم ایمنی به غده تیرویید موجب پركاری این غده میشود. عللی مانند استرس و فشار روحی–روانی زیاد نیز سبب پركاری تیرویید میشوند. پرکاری تیرویید اگر به موقع تشخیص داده شود به خوبی به دارو پاسخ میدهد و میتواند به سرعت بهبود یابد.
حالت دوم كم كاری تیرویید است. متخصصین غدد داخلی هنوز دلیل روشن و واضحی برای علت کمکاری تیرویید نمیشناسند. کمکاری غده تیرویید مشکلی است که متاسفانه دیر تشخیص داده میشود و عواقب وخیمتری به دنبال دارد.
پژوهشكده بینالمللی دانشگاه برلین در آلمان، مدتی است كه مشغول تحقیق بر روی عوامل موثر در بروز كمكاری غده تیرویید است. این گروه در آخرین مقاله خود در سال ۲۰۰۵ میلادی عنوان میکند که کم کاری غده تیرویید پیامد یک اختلال ژنتیکی است. در این تحقیق چهار کودک از دو خانواده متفاوت و از دو نقطه مختلف دنیا بررسی شدهاند. دو كودك از خانوادهای درعربستان سعودی و دو كودك از خانودهای در ایرلند. این کودکان همگی مبتلا به کم کاری تیرویید بودهاند. بررسی و تحقیق ژنتیکی که روی این کودکان انجام گرفته است نشان میدهد یك اشكال ژنتیكی میان این كودكان مشترک است. این اشكال كوچك ژنتیكی سبب میشود كه میزان عنصر سلنیوم در خون كاهش یابد و این كمبود با كم كار شدن غده تیرویید ارتباط مستقیم دارد.
سلنیوم عنصر مهمی است كه میزان آن در بدن هر فرد تنها در حدود ده تا پانزده میلیگرم است. اما همین مقدار بسیار ناچیز نقش موثری در كنترل مهمترین فعالیتهای بدنی برعهده دارد. كمبود سلنیوم قدرت دفاعی بدن را كاهش میدهد و موجب ضعف كار عضلات قلبی میشود كه خطر ابتلا به سكته را افزایش میدهد. ریزش شدید و یكباره موها نیز از پیامدهای كمبود این عنصر است. سلنیوم در حبوبات، خشكبار، فرآوردههای لبنی بخصوص پنیر، ماهی و گوشت به وفور یافت میشود.
كمبود سلنیوم مشكلی است كه در ارتباط با اختلالات تیروییدی اغلب نادیده گرفته میشود، در حالیكه نقش این عنصر در كنترل فعالیتهای تیروییدی به اندازه عنصر ید مهم است. ید از مواد اولیهای است كه در تركیب هورمونهای تیروییدی شركت میكند.
پیش از این متخصصان متوجه شده بودند که کم کاری غده تیرویید تا حد زیادی ریشه ژنتیکی دارد . از اینرو پزشکان توصیه میكنند چنانچه یکی از اعضای فامیل دچار کمکاری تیرویید است، بستگان نزدیک او به طور مرتب با آزمایش خون، فاکتورهای هورمونی مربوط به فعالیت غده تیرویید خود را کنترل کنند.
منبع : خبرگزاری آفتاب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست