جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
مبانی رباتیک
ربات ها ماشین هایی هستند که به تقلید رفتار انسان ها یا حیوانات می پردازند . انسان ها دارای جسم می باشند و از ماهیچه برای حرکت بدن ، حسگر برای دریافت اطلاعات محیط ، قدرت برای فعال کردن ماهیچه ها ، مغز برای پردازش اطلاعات حسگرها و دستور به ماهیچه ها و ویژگی های نامشهود دیگر مانند هوش و روحیه برخوردارند . به طور مشابه ربات ها نیز از ساختار قابل حرکت ، موتورها ، حسگرهایی برای مشاهده محیط ، فعال ساز برای کنترل حرکت ، منبع تغذیه و پردازنده / کامپیوتر برای کنترل رفتار و اجزای خود برخوردار می باشند . ربات های صنعتی بازوها یا ماشین های خودکار مکانیکی هستند که توسط کامپیوتر کنترل شده و از آنها در خطوط مونتاژ کارخانه ها استفاده می شود . وظایف آنها بازه وسیعی را از اتصال اجزای بدنه اتومبیل تا قرار دادن یک قطعه بسیار کوچک در یک دستگاه الکترونیکی در بر می گیرد .
یک ربات صنعتی که از شش مفصل برخوردار است ، شباهت بسیار زیادی به بازوی انسان دارد . این شش اتصال در واقع معادل شانه ، آرنج و مچ هستند . هر کدام از این اتصالات توسط یک موتور DC/AC کنترل می شوند . خود این موتورها توسط سیگنال هایی که توسط کابل منتقل می شود ، کنترل می گردند .
کامپیوتر کنترلی ربات شامل برنامه هایی است که رفتار هر موتور را کنترل می کند و بدین ترتیب ربات عمل مورد نیاز را انجام می دهد . برای حرکت ربات ، این رایانه ، موتورها و دریچه های مرتبط را فعال می کند . ربات ها قابل برنامه ریزی جدید بوده و می توان با برنامه ریزی جدید رفتار متفاوتی را از آنها انتظار داشت .
برنامه یک ربات جوشکاری حاوی دستورات لازم در زمینه میزان جریان برق و اعمال جریان برای المان جوشکاری ربات است تا بدین ترتیب بعنوان قطعات فلزی با قطرهای مختلف را به هم جوش داد . حسگرهای موجود ، اطلاعات محیطی را به صورت پسخورد در اختیار کامپیوتر کنترلی قرار می دهند و آنها را قادر می سازند تا عملیات ربات را مطابق با شرایط محیطی تنظیم کنند . کامپیوترها سیگنال های فرمان را به ابزار رباتیک ارسال می نمایند و بدین ترتیب عملیات کارخانه کنترل می گردد .
می توان ماشین های رباتیک را به گونه ای برنامه ریزی کرد که وظایف مختلفی را انجام دهند و در نتیجه ربات ها می توانند به منظور تولید محصولات مختلف ، مورد استفاده قرار گیرند . ربات های فوق در کارخانه هایی مورد استفاده قرار می گیرند که محصولات متنوعی را در دسته های کوچک تولید می کنند و محصولات هر دسته با دسته دیگر فرق می کند . ربات ها با سخت افزار فرآیند تولید ادغام می شوند . پس از اینکه کار جاری خط تولید به پایان رسید ، می توان از این ربات ها برای کار دیگر دوباره استفاده کرد .
خط تولیدی که در آن از ربات استفاده می شود ، ممکن است فقط شش ماه دوام داشته باشد . پس از آن ، کارخانه به دلیل تغییر محصول تولیدی خود باید خط تولید فوق را جمع آوری کند . از آنجایی که می توان ربات ها را برای انجام کارهای مختلف برنامه ریزی کرد ، می توان آنها را به راحتی از یک خط تولید جدا کرده و در جای دیگر مورد استفاده قرار داد.
کارخانه موتورولا از دو ربات به طور همزمان برای مونتاژ قطعات الکترونیکی در دستگاه های رادیویی خود استفاده می کند . این دو ربات دوازده کار پایه ای مانند قرار دادن قطعات الکترونیکی بر روی بوردهای چاپی را بطور مشترک با هم انجام می دهند . این دو ربات به صورت جفت و دقیقا مانند دو بازوی یک انسان در خط مونتاژ کار می کنند و کامپیوتر کنترل کننده با ارسال سیگنال های مناسب مانع از برخورد آنها باهم می شود .
● حواس انسان برای ربات ها :
تمرکز طراحان بر شبیه سازی حواس انسان برای ربات ها است . ربات ها باید بتوانند حسی از محیط پیرامون خود داشته باشند ( مشابه حواس انسان ) . آنها باید بتوانند ببینند ، احساس کنند ، بشنوند ، بو بکشند و با انسان ها به زبان طبیعی صحبت کنند .رادارها ، دستگاههای کاشف ، میکروفن های جهت دار ، اسکنر های بدن و موارد مشابه قادر ند بهتر از اعضا ی بدن انسان عمل کنند ، ببینند و یا اشیاء را شناسایی کنند . مشکل اصلی ، گردآوری اطلاعات نیست ، بلکه تفسیر و درک آنهاست .
ساخت رباتی که بتواند به سطح یک چاه نفت در دریا برود یا رباتی که بتواند به یک راکتور هسته ای وارد شود ، بسیار متفاوت از رباتی است که در آن لوله است . تصویر لوله تنها نشان دهنده جلبک هایی است که به دور اتصالات جمع شده اند . اگر قرار است ربات تشخیص دهد که می تواند مشکل را حل کند یا نه ، باید از هوش لازم برای رفع ابهام از تصویر و ایجاد یک تصویر واضح و روشن برخوردار باشد . ربات ها باید اطلاعات مورد نیاز را برای پاسخگویی به مسائل پیش آمده در جهان واقعی فراهم سازند . ربات ها باید قادر به درک حوادث پیرامون خود باشند تا بتوانند بر آنها کنترل داشته باشند و گرنه ، داشتن حواس صرف برای گردآوری اطلاعات ، ارزشی نخواهد داشت . حواس آنها باید پسخوری از اثرات رفتار انها بر جهان ، به آنها بدهد .
● ربات های بیولوژیکی :
محققان به دنبال هوش هستند ، گرچه این هوش لزوما به پیچیدگی مغز انسان که از میلیارها نورون و تریلیون ها اتصال برخوردار است نخواهد بود . گرچه بسیاری از مناطق مغز انسان از ساختار یکنواختی برخوردارند ، ولی صدها منطقه در مغز وجود دارد که از نظر معماری متمایز هستند . این مساله سبب پیچیدگی شبیه سازی مغز انسان در ربات ها می شود .
در مقایسه ، حشرات و موجودات دریایی از نورون های کمتری برخوردارند . مهندسان با استفاده از داده های رفتاری می دانند که چگونه بخش های مغز این موجودات با هم در ارتباط هستند و همچنین از نحوه تعامل نورون های آنها به منظور انجام یک کار خاص مطلع هستند .
هوش مغز سوسک برای توسعه ربات های بیولوژیکی بکار گرفته شده است . حشرات در زمان حرکت بالا ، زیر با پیرامون موانع شش بازوی خود را کنترل می کنند . ربات های شش بازویی مانند Lemur (مخففLimbed Excursion Mobile Utility Robot ) " ربات با قدرت حرکت عضوی " از خصوصیات سیستم عصبی حشرات برای حرکت در سطوح سخت و ناهموار به منظور گردآوری ، نمونه برداری و تحلیل داده ها استفاده می کنند .
ماهیچه ها مسبب حرکت و دستکاری در مخلوقات هستند . فعال سازی های ربات ها در واقع شبیه ساز ماهیچه ها به شمار می روند . فعال سازی هایی که از پلیمرهای فعال شونده با جریان برق (EAP) استفاده می کنند ، بیشترین شباهت را به ماهیچه های بیولوژیکی دارند . EAP ها در پاسخ به تحریک های الکتریکی تغییر شکل می دهند .در صورتی که به سیال های الکترورئولوژیک (ERF) مبتنی بر EAP تحریک الکتریکی وارد شود ، چسبناک می شوند . از ERF ها برای توسعه فعال سازی های مینیاتوری کنترل شونده توسط جریان برق استفاده می شود . نیروهایی که در محیط های دور اعمال می شوند ، سبب تغییر در ویسکوزیته ERF شده و بدین شکل خود را در اجزای مکانیکی ربات نشان می دهند .
از ربات های مبتنی بر EAP در کاربردهای پزشکی و فضایی استفاده می شود . ربات ماهی اولین محصول تجاری است که در آن از EAP استفاده شده است . این ربات می تواند بدون استفاده از موتور یا باتری و با استفاده القاء گرهای موجود شنا کند .
EAP ها را میتوان به شکل های مختلفی ساخت . از ترکیب آنها با حسگرهای MEMS ( سیستم میکروالکترومکانیکی ) می توان به فعال سازهای هوشمند دست یافت . EAP واسطی است بین انسان و ماشین در واقع جایگزینی است برای حواس انسان . بعنوان مثال ، می توان از EAP بعنوان واسط بین ربات و مغز انسان استفاده کرد . کلاوس پیترزانر از دانشگاه ساوت همپتون در انگلستان رباتی ساخته است که توسط یک نمونه پرورش یافته و خاص از موجودات زنده " کپک مانند" کنترل میشود . این سلول ها از نور دوری می کنند .
یک نمونه ستاره ای شکل از این سلول ها به یک ربات شش بازویی ربات متصل گردیده اند . تابش نور سفید بر بخشی از ارگانیسم سلول سبب مرتعش شدن آن می گردد . این ارتعاشات به رایانه منتقل شده و بر اساس آن سیگنال های کنترلی برای حرکت بازوها ارسال می گردد . با تابش نور برروی بخش های مختلف ستاره ، بازوهای متفاوتی را میتوان حرکت داد . با انجام این کار به صورتی منظم و با قاعده ، میتوان ربات را به راه انداخت .
منبع : میکرو رایانه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست