سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا

جهان در هفته ای که گذشت


جهان در هفته ای که گذشت
● سفر هیات پارلمانی اروپا به کرانه‌ باختری و نوار غزه
یک مقام اتحادیه‌ اروپا اعلام کرد: هیاتی رسمی از پارلمان اروپا در اواخر ماه جاری میلادی به کرانه‌ باختری و نوار غزه سفر خواهد کرد تا از نزدیک از درد و رنج مردم فلسطین آگاه شود.
این تصمیم طی نشست هیات اروپایی موسوم به "تلاش جهت لغو تحریم نوار غزه" اتخاذ شد که با هدف بررسی اوضاع نوار غزه و ضرورت ادامه‌ تلاش‌ها در داخل پارلمان اروپا و خارج آن جهت شکستن محاصره‌ نوار غزه انجام شد.
عرفات ماضی رییس هیات اروپایی، گفت: هدف از این سفر، بررسی اوضاع تمام نقاط غزه و تاکید بر ضرورت ایفای نقش مادی اتحادیه اروپا در کنار نقش سیاسی جهت شکستن محاصره‌ غزه و تلاش جهت ایجاد راهکاری عادلانه برای حل‌وفصل مساله‌ فلسطین است.
● دیدار قریب الوقوع مقام های حزب الله و جنبلاط
در ادامه روند آشتی داخلی در لبنان انتظار می رود به زودی ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی خواه با هیئتی از حزب الله به ریاست محمد رعد رئیس فراکسیون پارلمانی وفاداری به مقاومت در منطقه خلده در جنوب بیروت دیدار کند.
پیش از این نیز، دیداری میان هیئتی از حزب الله و ولید جنبلاط برگزار شده بود.
طلال ارسلان از رهبران دروزی ها که در دیدار رهبران حزب الله و حزب سوسیالیست ترقی خواه شرکت خواهد کرد، آن را تکمیل کننده دیداری که در هفتم می انجام شد، دانست.
● مذاکرات سوریه با اسرائیل در مرحله انتقالی قرار دارد
محسن بلال وزیر اطلاع رسانی سوریه خاطرنشان کرد که مذاکرات کنونی سوریه و اسرائیل تا زمان تعیین کابینه جدید رژیم صهیونیستی به رهبری حزب کادیما و روشن شدن نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در مرحله انتقالی قرار دارد.
وی در ادامه گفت: برقراری صلح پایدار و فراگیر در خاورمیانه نیازمند اجرای قطعنامه های بین المللی مرتبط و طرح صلح عربی و اجبار اسرائیل به عقب نشینی به مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ است.
● ولید المعلم به لندن می رود
وزیر امور خارجه سوریه در نظر دارد ۲۷ و ۲۸ ماه جاری میلادی در پاسخ به دعوت همتای انگلیسی خود به لندن سفر کند.
ولید المعلم در حالی ششم و هفتم آبان ماه به لندن سفر خواهد کرد که در پی انجام این سفر وزیر امورخارجه انگلیس نیز سفری مشابه به دمشق خواهد داشت.
جهاد مقدسی سخنگوی سفارت سوریه در لندن اعلام کرد : سفر ولید المعلم به لندن به دعوت رسمی طرف انگلیسی انجام می شود و تکمیل کننده سلسله دیدارهای دو جانبه در دهه های اخیر قلمداد می شود.
● دستور اسد برای آغاز روابط دیپلماتیک با لبنان
بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه فرمان برقراری روابط دیپلماتیک با لبنان و ایجاد سفارت سوریه در بیروت را صادر کرد.
خبرگزاری رسمی سوریه گزارش داد که براساس این فرمان، ضمن برقراری روابط دیپلماتیک میان جمهوری عربی سوریه و لبنان، دفتر نمایندگی دیپلماتیک این کشور در سطح سفارت در بیروت پایتخت لبنان ایجاد می‌شود.
زمان دقیق گشایش این سفارتخانه هنوز اعلام نشده است. در عین حال وزارت خارجه سوریه اعلام کرد پیش از پایان سال‌جاری میلادی، این اقدام صورت خواهد گرفت.
● تا ۸ دسامبر قدرت را در مالزی در دست می‌گیریم
یک روزنامه مالزیایی نوشت: به عقیده انور ابراهیم، رهبر اپوزیسیون مالزی به احتمال زیاد دولت ناسیونال باریسان تا ماه دسامبر سقوط خواهد کرد.
انور ابراهیم رهبر اپوزیسیون مالزی اعلام کرده است که وی برای تشکیل دولت جدید از حمایت کافی افراد مخالف دولت برخوردار است اما ضرب‌الاجل تعیین شده ۱۶ سپتامبر از سوی وی برای دادن رای اعتماد به دولت گذشت.
پس از آنکه احمد بداوی، نخست‌وزیر مالزی اعلام کرد که در انتخابات سال آینده حزب شرکت نخواهد کرد، انور ابراهیم معاون سابق نخست وزیر مالزی ۸ دسامبر(۱۸ آذر) مصادف با عید قربان را به عنوان ضرب‌الاجل جدید تعیین نمود.
● پخش تصاویری از کیم جونگ ایل از تلویزیون کره شمالی
کره شمالی روز شنبه تعدادی از عکس‌های کیم جونگ ایل، رییس جمهور این کشور را برای اولین بار در دو ماهه اخیر منتشر کرد، در این عکس‌ها نشان داده می‌شود که رهبر کره شمالی علی رغم وجود گزارش‌هایی مبنی بر انجام جراحی مغز، در سلامتی بسر می‌برد.
در این عکس‌ها رهبر کره شمالی در کنار سربازان این کشور در سلامتی کامل نشان داده می‌شود. این عکس‌ها در هنگام بازدید وی از یک یگان نظامی گرفته شده و در تلویزیون کره نیز نشان داده شده است.
ایل در این تصاویر سلامت و بدون مشکل به نظر می‌رسد؛ اگر چه تاریخ گرفتن عکس‌ها هنوز مشخص نیست اما براساس گزارش وزارت اتحاد کره جنوبی که مسوول روابط با کره شمالی است این اولین عکس‌های منتشر شده‌ از رهبر کره شمالی از تاریخ ۱۴ اوت محسوب می‌شود.
● هند و آمریکا معاهده همکاری‌های هسته‌ای امضا کردند
وزیر خارجه آ‌مریکا و همتای هندی وی توافقنامه‌ فروش تکنولوژی غیرنظامی هسته‌ای به هند را امضا کردند. این اولین توافقنامه هسته‌ای میان هند و آمریکا در طول سه دهه اخیر محسوب می‌شود.
پس از گذشت یک هفته از لغو مراسم امضای توافقنامه از سوی دو طرف در دهلی نو، کاندولیزا رایس و پراناب موکرجی، همتای هندی وی این توافقنامه را در واشنگتن امضا کردند.
پس از سه سال جریان سیاسی در دو کشور برای امضای این توافقنامه که منجر به لغو ممنوعیت فروش تجهیزات هسته‌یی غیر نظامی آمریکا به هند می‌شود، عاقبت این توافقنامه به امضای طرفین رسید.
● حذف نام کره شمالی از فهرست کشورهای حامی تروریسم
پس از آنکه کره شمالی اطمینان خاطر داد که اجازه بازرسی‌های بین‌المللی برای اثبات روند خلع سلاح هسته‌ای را می‌دهد، آمریکا نام پیونگ یانگ را از لیست کشورهای حامی تروریسم خارج کرد.
این اقدام آمریکا که با انتقاد‌ برخی از محافظه‌کاران این کشور همراه بود، با هدف احیای روند خلع سلاح هسته‌ای کره شمالی و حصول دستاوردهای چشمگیر پیش از پایان دوران ریاست جمهوری جورج بوش، رییس جمهور آمریکا انجام شده است.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: توافقنامه انجام بازرسی از تاسیسات هسته‌ای کره شمالی و اتخاذ تصمیم برای حذف نام پیونگ یانگ از لیست کشورهای حامی تروریسم به نفع منافع ملی - امنیتی واشنگتن است و با اصل "اقدام در مقابل اقدام" هماهنگی کامل دارد.
● مخالفت ژاپن با خروج کره شمالی از لیست تروریسم آمریکا
ژاپن از اقدام آمریکا مبنی بر خارج کردن نام کره شمالی از لیست حامیان تروریسم ابراز تاسف کرد.
شویچی ناکاگاوا وزیر دارایی ژاپن در گفتگو با رسانه های کشورش از این اقدام به عنوان تصمیم بسیار تاسف بار واشنگتن انتقاد کرد.
وی که برای شرکت در گفتگوهای جی هفت (هفت کشور بزرگ صنعتی جهان) در واشنگتن به سر می برد، از این اقدام انتقاد کرد.
ژاپن بر این باور است که کره شمالی باید در این لیست باقی بماند زیرا مسائل مربوط به ربودن شهروندان ژاپنی از سوی این کشور در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ حل نشده است.
● تداوم بمباران مواضع پ.ک.ک از سوی ارتش ترکیه
جنگنده های ترکیه برای ششمین بار در طول هفته گذشته مواضع جدایی طلبان حزب کارگران کردستان این کشور را در شمال عراق هدف قرار دادند.
جنگنده های ترکیه که در هفته گذشته تاکنون شش بار به مواضع جدایی طلبان یورش برده اند در حمله اخیر خود ۳۳ محل استقرار پ.ک.ک در منطقه هاکورک در شمال عراق را بمباران کردند.
در شرایطی که تنش ها بین جدایی طلبان پ.ک.ک و دولت ترکیه شدت یافته، پارلمان ترکیه ۱۷ مهر ماه مجوز حمله به مواضع این گروه را تمدید کرد.
● کره‌شمالی مجوز بازگشت بازرسان آژانس را دا
کره‌شمالی که چندی پیش از فعالیت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در این کشور جلوگیری کرده بود بار دیگر به این بازرسان اجازه داد برای بازرسی تاسیاست هسته‌ای به این کشور بازگردند.
یکی از دیپلمات‌های غربی به خبرگزاری آلمان گفت که کره ‌شمالی مجوز بازگشت بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را صادر کرده است.
● نخست وزیر تایلند: استعفای من راه‌حل بحران کشور نیست
نخست‌وزیر تایلند در یک نطق تلویزیونی با بیان اینکه کناره‌گیری وی مشکلات این کشور را حل نخواهد کرد، اظهار داشت که بنا به خواسته‌ جنبش ضد دولت، استعفا نخواهد داد.
سومچای ونگساوات‌ نخست وزیر تایلند، در گفتگو با شبکه تلویزیونی ملی تایلند (NBT) گفت: بحران پیش روی کشور به راه‌حلی نیاز دارد که مناقشات بین طرف‌های مختلف را حل و صلح را به این کشور بازگرداند.
وی اظهار داشت: مردم باید دوبار در گذشته درباره‌ قضاوت روی شایعه‌هایی مبنی بر استعفای وی و انحلال مجلس نمایندگان‌ فکر می‌کردند.
● امارات استقلال کوزوو را به رسمیت شناخت
خبرگزاری رسمی امارات امروز سه شنبه اعلام کرد امارات به عنوان اولین کشور عرب استقلال کوزوو را از صربستان به رسمیت شناخت.
خبرگزاری رسمی امارات خاطرنشان کرد این تصمیم در راستای حمایت امارات عربی متحده از حقوق مشروع ملتها در تعیین سرنوشت خودشان اتخاذ شده است.
امارات عربی متحده که از متحدان امریکا در منطقه به شمار می‌رود و در نیرویی که سازمان پیمان اتلانتیک شمالی، ناتو، در سال ۱۹۹۹در کوزوو مستقر کرده است عضویت دارد، اولین کشور عرب است که استقلال کوزوو را از صربستان به رسمیت شناخت.
● مبارزه ترکیه با تروریسم نباید حقوق بشر را محدود کند
مسئول توسعه اتحادیه اروپا خطاب به مقامات ترکیه اعلام کرد که اقدامات ضد تروریستی این کشور علیه حزب کارگران کردستان نباید موجب محدود شدن حقوق بشر شود.
اولی رن با اعلام این مطلب در ادامه گفت : من حق مشروع ترکیه برای برخورد با پ.ک.ک را که به عنوان یک گروه تروریستی شناخته شده است قبول دارم. اما می خواهم بر این نکته تاکید کنم که آزادی ها نباید به هیچ وجهی به دلیل این گونه اقدامات محدود شوند.
● پیشنهاد دولت خودمختار کردستان عراق به عبدالله گل
وزارت امور خارجه‌ و دفتر ریاست جمهوری ترکیه اخبار منتشر شده در رسانه‌ها در خصوص پیشنهاد دولت خودمختار کردستان عراق به عبدالله گل مبنی بر افتتاح فرودگاه بین‌المللی اربیل را تایید کرد.
روزنامه ملیت ترکیه نوشت: این پیشنهاد در راستای تحکیم روابط بین دولت خود مختار کردستان عراق و ترکیه مطرح شده است.
این روزنامه همچنین نوشت: دولت خودمختار کردستان عراق متعهد شده است در راستای تحکیم روابط با ترکیه حمایت‌های لازم از این کشور را در رویارویی با شورشیان پ.ک.ک انجام دهد.
● دادگاه آلاسکا سوءاستفاده پیلین از قدرت را تائید کرد
بازپرس ویژه دادگاه عالی ایالت آلاسکا با بررسی پرونده‌ و شکایت‌هایی در مورد سارا پیلین یار انتخاباتی جان مک‌کین نامزد جمهوری‌خواهان آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر و فرماندار کنونی این ایالت به نتیجه رسید که وی پس از رسیدن به قدرت در فرمانداری، از آن به نفع مسائل خانوادگی خود سوء‌استفاده کرده است.
پیلین که اولین دوره کاری خود در سمت فرماندار آلاسکار را سپری می‌کند، چندی پیش توسط نامزد ریاست جمهوری حزب جمهوریخواه به عنوان معاون انتخاباتی برگزیده شد که در صورت بروز هر گونه مشکلی برای جان مک‌کین (در صورت پیروزی در انتخابات ماه نوامبر) ریاست جمهوری آمریکا را به دست خواهد گرفت.
استفان برانچفلوور بازپرس این پرونده با ارائه گزارشی به هیئت منصفه دو حزبی مذکور، ثابت کرد که پیلین از قوانین اخلاقی ایالتی که مانع استفاده غیرقانونی مقامات عمومی از ادارات تحت امر آنها برای رسیدن به مطامع شخصی می‌شود، سوء‌استفاده کرده است.
● طرح ۴ ماده‌ای اوباما برای نجات اقتصادی طبقه متوسط
باراک اوباما، نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا طرحی را برای "نجات اقتصادی طبقه متوسط" این کشور عرضه کرد.
این طرح شامل ارائه تخفیف های مالیاتی به کارآفرینان و توقف موقت سلب مالکیت خانه‌هایی است که صاحبان آنها نتوانسته‌اند اقساط وام بانکی خود را بپردازند.
به گزارش بی‌بی‌سی، برنامه اوباما شامل چهار بخش است. او قصد دارد تلاش بعضی از بانک‌های وام دهنده را برای توقیف خانه‌های مشتریان بدحساب را به مدت ۹۰ روز به تعویق بیندازد.
● پل کروگمن جایزه نوبل اقتصادی را برد
روز دوشنبه ۱۳ اکتبر (۲۲ مهر)، آکادمی سطلنتی علوم سوئد اعلام داشت که جایزه یادبود آلفرد نوبل در رشته اقتصاد را به پل کروگمن، اقتصاددان پنجاه و پنج ساله آمریکایی، استاد دانشگاه پرینستون و از نویسندگان اقتصادی نشریه نیویورک تایمز اعطا کرده است.
آکادمی علوم سلطنتی گفته است که این جایزه به دلیل دستاوردهای پروفسور کروگمن در زمینه تاثیر اقتصاد مقیاس بر شکل دهی به انگاره تجارت بین الملل به وی تعلق گرفته است.
● مدیر کل جدید آژانس اتمی تا ژوئن ۲۰۰۹ انتخاب می‌شود
دوره مدیریت محمد البرادعی روز ۳۰ نوامبر به پایان می‌رسد و وی که از سال ۱۹۹۷ تاکنون این سمت را به عهده داشته اعلام کرده است دیگر برای دور چهارم نامزد احراز آن نمی‌شود.
«تائوس فروخی» رئیس جدید شورای حکام آژانس اتمی روز ششم اکتبر اعلام کرد نامزدهای احراز پست مدیر کلی تا ۳۱ دسامبر ۲۰۰۸ فرصت دارند ثبت نام کنند و فهرست نهایی نامزدها پس از این تاریخ اعلام خواهد شد.
مدیر کل جدید باید دو سوم آرای ۳۵ عضو شورای حکام را به دست آورد و اگر اکثریت دو سوم بدست نیامد، بار دیگر از نامزدها ثبت نام به عمل خواهد آمد.
شورای حکام قصد دارد تا ژوئن ۲۰۰۹ مدیر کل جدید را انتخاب کند و وی باید پس از آن در کنفرانس عمومی آژانس در سپتامبر ۲۰۰۹ تایید شود.
● سولانا خروج کامل نیروهای روسیه از گرجستان را تایید کرد
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که نیروهای روسی عقب نشینی خود از گرجستان را کامل کرده اند.
خاویر سولانا طی بیانیه ای اعلام کرد: من خوشحالم که اعلام کنم نیروهای ناظر اتحادیه اروپا تایید کرده اند که نیروهای مسلح روسیه عقب نشینی خود از مناطق نزدیک به آبخازیا و اوستیای جنوبی را تکمیل کرده اند.
وی ابراز امیدواری کرد که حضور ناظران اتحادیه اروپا در این مناطق تنش ها را کاهش دهد .
● تلاش روسیه برای مقابله با بحران مالی
پارلمان روسیه با تصویب دو طرح جهت کمک مالی به بانک‌ها و شرکت‌های در معرض خطر ورشکستگی، به مقابله با بحران مالی پرداخت.
دومای روسیه این طرح‌ها را با هدف ایجاد اعتماد در بانک‌ها و از سرگیری فعالیت بازار سهام تصویب کرد.
اعطای بیش از ۳۶ میلیارد یورو به بانک‌ها و شرکت‌هایی که در پی تامین مالی بدهی‌های خارجی خود هستند و اعطای ۲۶ میلیارد یوروی دیگر به مهمترین بانک‌های روسیه، از تدابیر این دو طرح است.
● رییس‌جمهور پرو استعفای کابینه‌اش را پذیرفت
رییس‌جمهور پرو در تلاش برای اجتناب از قطعنامه انتقاد آمیز حزب مخالف در کنگره درباره‌ رسوایی مالی در صنعت نفت این کشور با استعفای کل کابینه ۱۳ عضوی خود موافقت کرد.
خورخه دل کاستیلو نخست وزیر در حال کناره‌گیری پرو در جمع خبرنگاران در مقر دولت گفت: رییس‌جمهور استعفانامه‌ ما را که روز پنجشنبه تحویل او دادیم پذیرفته و ترمیم کابینه صورت خواهد گرفت.
رسوایی دریافت حق کمیسیون زمانی بروز کرد که در چند نوار صوتی افشا شده به رسانه‌ها مشخص شد که چند مقام دولتی از جمله یک عضو سابق کنگره و یک مقام بلندپایه صنعت نفت این کشور در حال انجام مذاکرات مخفیانه برای پیروزی شرکت اکتشاف نفتی نروژ در پنج قرار داد اکتشاف نفت در پرو هستند.
● فرانسه خواستار پیوستن مصر به گروه هشت شد
برنار کوشنر روز شنبه در یک نشست خبری گفت: ما امیدواریم بتوانیم هرچه سریعتر نام کشور دوست خود مصر را در میان اعضای گروه هشت ببینیم.
وی در این نشست خبری مشترک با احمد ابوالغیط وزیر خارجه مصر اظهار داشت: این خواست ماست و امیدوارم که گروه هشت هرچه سریعتر گسترش یابد.
فرانسه و آلمان بر گسترش گروه هشت و پیوستن کشورهای دیگری همچون چین، هند، آفریقای جنوبی، مکزیک و برزیل به این گروه تاکید می کنند.
● اختلاف نظر در اتحادیه‌ اروپا بر سر ازسرگیری گفتگوها با روسیه
وزرای امور خارجه‌ اتحادیه اروپا روز دوشنبه در خصوص ازسرگیری احتمالی گفتگوهای همکاری با روسیه دچار اختلاف نظر شدند و ابهامات درباره‌ پایبندی کامل روسیه به پیمان آتش بس با گرجستان باقی ماند.
فرانسه رییس دوره‌ای اتحادیه اروپا، تحت حمایت آلمان از ازسرگیری زودهنگام گفتگو‌ها در خصوص یک توافقنامه همکاری فراگیر که پس از حمله روسیه به گرجستان متوقف شد، حمایت کرد.
این دو کشور مایل به حصول تصمیم تا زمان برگزاری نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل هستند ولی انگلیس، سوئد و برخی کشورهای کمونیستی سابق می‌گویند که اتحادیه اروپا نباید در این زمینه عجله کند.
● تلاش آمریکا برای کاهش تنش با روسیه در حوزه قفقاز
معاون وزیر خارجه آمریکا و رئیس مشترک آمریکایی گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا اعلام کرد: ایالات متحده و روسیه رقیبی برای همدیگر در قفقاز به شمار نمی روند.
"متیو برایزا" در گفتگو با بی بی سی گفت : معتقد نیستم که ما رقیب هستیم. ما منافع استراتژیک خود را داریم که در خصوص آنها با همپیمانان خود در قفقاز شریک هستیم. به نظر من روسیه مخالف همه این منافع نیست.
وی منافع مشترک دو کشور در منطقه قفقاز جنوبی را ثبات این منطقه توصیف و اعلام داشت : ما بر این باوریم که رشد دموکراسی آسیبی به روسیه وارد نمی کند چون این کشور قرنهای متمادی بدنبال مسیرهایی برای برقراری ثبات در مرزهای جنوبی خود است. ما می توانیم در این عرصه همکاری داشته باشیم.
● زیباری بر لزوم حفاظت از هیات‌های دیپلماتیک در عراق تاکید کرد
هوشیار زیباری وزیر امور خارجه عراق، با بیل رامیل وزیر دولت انگلیس در امور خارجه دیدار و به بررسی آینده‌ حضور نیروهای انگلیس در عراق پرداخت.
همچنین وزیر امور خارجه عراق بر این مساله که دولت عراق خواستار افزایش حمایت‌های لازم از هیات‌های دیپلماتیک در عراق است تاکید کرد.
زیباری همچنین در تماس تلفنی که با همتاهایش در کشورهای مصر، اردن و کویت برقرار کرد، اظهار داشت: دولت عراق تمام تلاش لازم را برای حفظ امنیت و حمایت از جان هیات‌های دیپلماتیک که در عراق فعالیت می‌کنند به کار خواهد گرفت.
● مالکی تحکیم روابط اقتصادی انگلیس با عراق را خواستار شد
نوری المالکی، نخست وزیر عراق در دیدار با بیل رامل، نماینده وزارت امور خارجه انگلیس در امور خاورمیانه و کریستوفر پرنتیس، سفیر انگلیس در بغداد اظهار داشت: امضای توافقنامه‌ امنیتی با آمریکا ضمن خارج کردن این کشور از منشور هفت سازمان ملل متحد موجب آزادسازی اموال بلوکه شده عراق خواهد شد.
مالکی همچنین خاطرنشان کرد: موافقت نهایی با توافقنامه امنیتی بغداد و واشنگتن برعهده نمایندگان پارلمان عراق است.
وی از دولت انگلیس نیز خواست تا روابط اقتصادی‌اش را با عراق تحکیم و توسعه بخشد.
مالکی با تاکید بر تمایل کشورش جهت تحکیم روابط اقتصادی، تجاری و همکاری‌های نفتی و انرژی با دولت انگلیس مشارکت فعال شرکت‌های انگلیسی را در امر بازسازی عراق خواستار شد.
منبع : دیپلماسی ایرانی