چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا
نانوتکنولوژی؛ انقلاب صنعتی قرن بیست و یکم
▪ چكیده:
قرار است نانوتكنولوژی یكی از فنآوریهای كلیدی و كارآمد قرن بیست و یكم شود. قابلیت اقتصادی آن حاكی از وجود بازاری بالغ بر چند صد میلیارد یورو برای این فنآوری در دهه آینده است. بنابراین نانوتكنولوژی موجب جهتدهی بسیاری از فعالیتهای شركتها برای آماده سازی در این رقابت جدید شده است. در همین حال دولتمردان در سراسر دنیا در حال اجرای برنامه های تحقیقاتی خاص در زمینه نانوتكنولوژی هستند تا آیندهی كشورهای خود را به وضعیت مطلوبی برسانند.
بیش از ۴۰ سال پیش بود كه ریچارد فینمن، تكنولوژیای را تجسم كرد كه با استفاده از جعبه ابزار طبیعت، اجسام را اتم به اتم یا مولكول به مولكول می توان ساخت. نانو یك پیشوند علمی است كه به معنی "یك میلیاردم" است و حوزهی نانوتكنولوژی در حدود میلیاردم متر است. ابعادی كه در آن اتم ها با هم تركیب شده و مولكولها روی هم اثر متقابل دارند. فرآیندهای تولید، كاركرد و كاربرد این مواد را نانوتكنولوژی گویند. نانوتكنولوژی مجموعهای از شیمی و مهندسی است. شیمیدانان میخواهند از پایین به بالا، با كنار هم قرار دادن ملكولها و اتمها، سازههای بزرگ بسازند. مهندسان از بالا به پایین با كوچك كردن دائمی سازهها مایلند به اندازههایی در حد نانو دست یابند. توجه داشته باشید كه نانوتكنولوژیستهای امروز جهان معتقد هستند كه هر مادهای از نوع چوب، فلز، غذا وDNA را میتوانند بسازند. در واقع سوال اساسی امروز توانستن نیست؛ بلكه چه موقع ساختن است.
در آغاز قرن بیستم تصور كامپیوتر، درمان بیماریهایی همچون سل، وباو مالاریا، خودروها و هواپیماهای فعلی، سفر به فضا، مكانهای بسیار دوردست و زیر دریاها برای مردم عادی بسیار سخت بود. عبور از دیوار صوتی غیرممكن و بهرهگیری از انرژی اتمی، فقط در تئوری وجود داشت. در قرن بیست و یكم هم برای عدهای این مطلب كه انسان روبوتهای میكروسكپی را برای از بین بردن بیماریها كاهش مرگ ومیر و افزایش طول عمر بشر خواهد ساخت، غیر قابل باور به نظر میرسد. شاید نتوان تصور كرد كه فولاد و مواد دیگر در كارخانجات امروزی تولید نخواهد شد. حتی نمیتوان تصویری را در ذهن ساخت كه در یك خط مونتاژ میكروسكپی، مكعبهایی از DNA بر روی یك تسمه نقاله از جنس سیلیكون به اندازه ضخامت یك موی انسان، در حال حركت است و در كنار تسمه، روبوتها ، ملكولهای جداگانهای را بر روی مكعبها، مونتاژ مینمایند و سازههای بزرگ میسازند . در دو دههی اخیر شاهد اولین جرقههای این تجسّم بودهایم و برخی نوآوریها و كشفیات كلیدی در این مدّت مشاهده شدهاند، مثلاً میكروسكوپ تونلی روبشی (Scanning Tunneling Microscope) كه میتواند تصویری از یك اتم واحد به ما دهد و با مهارت آن را كنترل كند، و یا خانوادهای از مولكولها نظیر باكیبالها و نانوتیوب های كربنی را كه خواص منحصر به فردی كه در مواد بالك یافت نمیشود را دارند تصویرسازی كند و خواصشان را كنترل نماید.
بنابراین نانوتكنولوژی، امكان ساخت هر چیز قابل تصور را از كوچكترین جرثقیلها و موتورها گرفته تا لایههای خرد اسمبل پلاستیكی یا فلزی فراهم میكند. نانوتكتولوژی بركلیه شئون زندگی تاثیر گذاشته، به نحوی كه زندگی در سال ۲۰۱۵ از هر منظری كه به آن نگاه كنیم با امروز تفاوت اساسی خواهد داشت و این تفاوت از تأثیر فزایندهی "تكنولوژی چندرشتهای" ناشی میشود. هر چند آهنگ شتابناك توسعه و خط شكنیهای تكنولوژیك، پیشبینی آینده را بینهایت دشوار میسازد، امّا به نظر میرسد كه وقوع انقلاب تكنولوژی در جهان، قطعی است.
مقدمه:
● تاریخچه نانو تكنولوژی
در قرن پنجم پیش از میلاد، فلاسفهی یونان معتقد بودند كه تمام مواد از ذرات بسیار ریز غیر قابل تقسیم به نام اتم تشكیل شده اند. بین اتم ها فضای خالی وجود دارد، اتم ها بسیار سخت و یك پارچه اند، و هیچ گونه ساختمان داخلی ندارند. اتم ها از نظر اندازه، شكل و وزن با هم تفاوت دارند. در سال ۱۸۰۳ جان دالتون عنوان كرد كه عناصر شیمیایی از اتم ساخته شده اند(۱). اتمهای یك عنصر از نظر جرم با یكدیگر مساویند، اما اتمهای عناصر متفاوت جرمهای متفاوتی دارند. اتمها تنها به صورت اعداد طبیعی و كامل یعنی مثلاً به صورت ۱ به یك و یا یك به ۲ و یا یك به ۳ یا دو به ۳ با هم تركیب میشوند. اتمها به وجود نمیآیند و از بین هم نمیروند. در سال ۱۹۰۸ ارنست راترفورد از اشعهی ایكس برای مشاهدهی كریستالها و تعیین ساختمان بلورها استفاده نمود(۶). در سال ۱۹۱۵ مدل اتمی بوهر پیشنهاد گردید. بر اساس این مدل، اتمها خود از اجزا كوچكتر شامل پروتون و نوترون در هستهی اتم و الكترون در مدارهایی به دور هسته تشكیل شدهاند(۲). در اواسط قرن بیستم انیشتین ، بوس، هایزنبرگ و دیگران نظریات متفاوتی در مورد اجزاء تشكیل دهندهی اتم و رفتار و ساختمان آنها ارائه نمودند. در سال ۱۹۳۱ میكروسكوپ الكترونی اختراع گردید(۸).
در سال ۱۹۵۹ ریچارد فین من كه بعدها پدر علم نانوتكنولوژی نامیده شـد در یك سمینار برای اولین بار ایدهی نانوتكنولوژی را مطرح نمود(۳). ریچارد فین من اظهار داشت كه اتاقكهای بسیار زیادی در حد بسیار كوچك وجود دارند. كاركرد و كنترل اشیاء در مقیاس بسیار كوچك قابل انجام است. میتوان دائرهالمعارف انگلستان را در جای بسیار كوچكی به اندازهی نوك یك قلم ذخیره نمود. در سال ۱۹۸۱ دركسلر اظهار داشت كه توسعهی توانایی طراحی ملكولهای پروتئینی راهی برای ساخت ابزار پیچیده را فراهم میسازد (۴). در سال ۱۹۸۵ این دانشمند كتابی تحت عنوان موتورهای آفرینش، ظهور عصر نانوتكنولوژی را به رشته تحریر در آورد. در سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۹۶ كارهای بسیار زیادی روی نانولوله ها و فولرین ها توسط دانشمندان مختلف صورت گرفت. در سال ۱۹۸۵ دانشمندان موفق شدند كلمهIBM رابا اتمهای گزنون برروی طلا حك نمایند (۵). با توجه به این مطالب میتوان دریافت كه نانوتكنولوژی از سابقهی بسیار دیرینهای برخوردار بوده و از بنیان تئوریك محكمی برخوردار است.
این تكنولوژی طی سی سال اخیر دچار تحولات اساسی شده و بنابر پیشبینی دانشمندان به نظر میرسد طی ۳۰ تا ۵۰ سال آینده تحولاتی شگرف و بسیار بیشتر از انقلاب صنعتی، منتهی با دوستی بیشتر با طبیعت در زندگی بشر به وجود آورد.
● تعریف نانو تكنولوژی
نانومتر یك میلیاردم متر است( پهنای معادل با ۳ تا ۴ اتم). برای درك بهتر مقیاس نانو باید دانست كه قطر یك تار مو به اندازه ۱۰۰۰۰ نانومتر میباشد. مواد نانو، مولكولهای صناعی پیچیده ای هستند كه صدها بار كوچكتر از سلولهای بدن ما میباشند? آنها از نظر اندازه شبیه اجزاء ماكروملكولار سلولها هستند. نانوتكنولوژی به فرآیندهای تولید، كاركرد و كاربرد مواد با اندازه های ۱/۰ تا ۱۰۰ نانومتر اطلاق میشود(۶). كار كردن در مقیاس كوچك دارای خواصی است كه در مقیاس های حتی تا هزار برابر بزرگتر وجود ندارد. این خواص منحصر به فرد در اندازه های نانو است كه توجه همه را به خود جلب نموده است.
خداوند نیز در خلقت آسمانها و زمین و موجودات زنده از این تكنولوژی استفاده كرده است. به گونه ای كه برخی این تكنولوژی را تكنولوژی آفرینش مینامند. پیوند علم مواد ، شیمی و علوم مهندسی كه نانوتكنولوژی نامیده میشود عرصه هایی را به وجود میآورد كه ماشینآلات خود تكثیركننده و محصولات خود اسمبل از اتمهای اولیه ارزان ساخته شوند. نانوتكنولوژی تولید مولكولی یا به زبان سادهتر ، ساخت اشیاء اتم به اتم، مولكول به مولكول توسط بازوهای روبات برنامهریزی شده در مقیاس نانومتریك است. نانوتكنولوژی ساخت ابزارهای نوین مولكولی منحصر به فرد با بكارگیری خواص شیمیایی كاملا" شناختهشدهی اتمها و مولكولها ( نحوهی پیوند آنها به یكدیگر) را ارائه میدهد(۷).
▪ چرا نانو تكنولوژی؟
برای پاسخ به اینسؤال، مشكلات اساسی بشرطی پنجاه سالآینده را كه ازطرف سازمان بهداشت جهانی مطرح شده و شامل موارد زیر است مورد بررسی قرارمیدهیم (۸):
آب، غذا، انرژی، محیط زیست، جنگ، بیماری، تحصیل، دمكراسی و جمعیت
بیش از دو سوم سطح كرهی زمین را آب اشغال نموده است . ولی آب مناسب در بیش از دوسوم سطح خشكیهای زمین وجود ندارد و با توجه به آلودگیهای مختلف، بسیاری از آبهای موجود به شكل دست نخورده قابل مصرف نمیباشند. از طرف دیگر هزینه فرآوری آبهای موجود به آب مناسب آنقدر بالاست كه برای بسیاری از دولتها فرآیند بهینه سازی آب مقرون به صرفه نمیباشد. اگر انسان بتواند بدون آنكه آسیبی به اكوسیستم برساند، آب مورد نیاز خود را از آبهای موجود و یا، فاضلابها تهیه نماید قطعاً به موفقیت بزرگی دست یافته است. نانولوله ها و نانوفیلتر ها و یا استفاده از نانوبیو تكنولوژی شاید در این مورد نوید بخش باشد(۹).
در حال حاضر تولید غذا در بسیاری از كشورهای جهان با هزینه های بالا صورت میگیرد و بسیاری از مردم دنیا حتی در كشورهای توسعه یافته، با گرسنگی دست و پنجه نرم میكنند. با افزایش روز افزون جمعیت طبیعتاً یكی از معضلات اساسی طی سالهای آتی تأمین غذا برای مردم دنیا میباشد. تولید سریع و ارزان و همچنین سالم غذا از آرمانهای انسان طی سالهای آینده است كه امید میرود نانوتكنولوژی با در اختیار قرار دادن مواد هوشمند موردنیاز گیاهان و یا تأمین آب و مواد معدنی در موقع نیاز و از بین بردن اختصاصی آفتها و نیز توسعهی مهندسی ژنتیك به حل این معضل، كمك نماید(۱۰).در حال حاضر، بسیاری ،از صنایع در دنیا از انرژی حاصل از سوختهای فسیلی استفاده نموده و برای تأمین ارزان این انرژیها حتّی در كشورهایی كه خود صاحب بزرگترین ذخایر نفتی میباشند، هر ساله شاهد برنامه ریزی و توطئه های مختلف برای راه اندازی جنگ میباشیم. اگر انرژی مورد نیاز صنایع با استفاده از منابع در دسترس همچون انرژی خورشیدی و یا انرژی اتمی صل حآمیزتأمین شود، بسیاری از مشكلات امروزی برطرف میشود و طبیعتاً صنایع با قیمت های بسیار پایینتر موادّ با كیفیت بالاتر تولید مینمایند(۱۱).
هر كشوری برای تأمین امنیّت شهروندان خود، نیاز به برنامه ریزی اصولی برای مبارزه با تجاوز دارد. طبیعی است در آینده نیروی انسانی نقش چندانی در برد و باخت نظامی نداشته وتكنولوژی نظامی حرف اول و آخر را میزند. در آینده با استفاده از ابزار نانو، سلاحهایی طراحی خواهند شد كه با دقّت بسیار بالا، تنها اهداف نظامی را هدف قرار داده و با كمترین تلفات، به بیشترین تصرفات نایل خواهند شد. طبیعی است هر كشوری كه از این قافله عقب باشد، دیگر توان مقابله با این تكنولوژی را نخواهد داشت(۱۲).
امروزه بیماریهایی همچون سرطان و ایدز كابوسهای اصلی بشر در زمینهی سلامتی هستند. با ابزار نانو میتوان بدون اینكه به سلولهای سالم بدن آسیبی برسد سلولهای سرطانی و یا سلولهای آلوده را ازبین برد. بسیاری از بیماریها بدون استفاده از تیغ جراحی، تنها با ارسال جراحان روبوتیك به داخل بدن قابل درمان میباشند(۱۳).
تكنولوژی اطّلاعات و انتقال آن با ابزار نانو، به سرعت گسترش یافته و اطّلاعات بسیار زیاد مثلاً كتابخانه مركزی انگلیس را میتوان در یك نوت بوك جای داد. تكنولوژی آموزشیومخابرات به كمك هم آمده وانسان بدوننیازبه صرف هزینههایزیاد برایتحصیل و رفت و آمد و تأمین لوازم التحریر میتواند به راحتی آموزشهای لازم را دریافت كند.
با توجّه به گسترش روز افزون وسایل ارتباطی همچون ماهواره و اینترنت انسانها با هم به راحتی به تبادل افكار و اطّلاعات پرداخته و طبیعتا برای تفكر انسانی و یا دستیابی به اطلاعات خاص مرزی وجود ندارد و دمكراسی به خودی خود به وجود می آید.
با افزایش سطح آگاهی مردم و آموزشهای لازم، مسلماً روند رشد جمعیت كاهش یافته و مسئلهی كنترل جمعیت با تكنولوژی نانو، حل خواهد شد.
▪ مزایای نانو ساختار ها
شخص ممكن است بپرسد: نانوساختار چه مزایایی برای سیستم دارد؟ در مقیاس نانو چه چیز منحصر به فردی وجود دارد؟ بیایید با ذكر چند مثال به این مسئله بپردازیم.
قابلیت تبدیل انرژی به انواع مختلف آن نظیر: حرارتی، مكانیكی، الكتریكی، نوری و شیمیایی، با راندمان بالا قسمت مهمّی از هر زیر ساختار یك جامعهی مدرن است. اهمیّت مصرف انرژی ایجاب میكند كه حتی بهبودهای ناچیز در راندمان تبدیل و روشهای تبدیل بتواند تأثیر بسیاری بر اقتصاد، ذخایر انرژی و محیط زیست بگذارد.
بدن انسان از ساختارهای مولكولی فعّال و پیچیده ای ساخته شده است و زمانی كه این ساختارها دچار آسیب شوند، سلامتی انسان تهدید میشود. روشهای متفاوتی برای تشخیص بیماریها وجود دارند. به عنوان مثال یك پزشك میتواند از طریق سئوالاتی كه از بیمار می پرسد یا عكس گرفته شده با اشعهی x و یا جراحی ، به علل یك بیماری پی ببرد. پزشكان قادر به تشخیص بیماریهای مختلفی هستند، ولی تاكنون بیماریهای بسیاری نیز ناشناخته و مرموز باقی مانده اند. شناخت یك بیماری به معنای داشتن اطّلاعاتی كامل راجع به آن نیست. مثلاً پزشكان می توانند قبل از اینكه در مورد نوع میكروب اطّلاعاتی داشته باشند، عفونت را تشخیص دهند. بدون در نظر گرفتن درمانهایی از قبیل ماساژ دادن و پرتوافكنی، جراحی و مصرف داروها، دو نوع اصلی درمان هستند . جراحی روشی مستقیم برای برطرف كردن ناراحتیهای بدن است كه امروزه توسط متخصصان مجرّب و آموزش دیده، انجام می شود .جراحان به منظور درمان ، برای برداشتن غدد سرطانی ، برطرف كردن انسداد رگها و حتّی جایگزین كردن اعضای مختلف، پوست و بافت بدن را برش می دهند .این روش می تواند خطرات بسیاری در برداشته باشد. به هوش نیامدن، مقاومت بدن در برابر عضو جدید و از بین رفتن سلولها، نمونهای از این خطرات هستند .جراحان كنترل دقیق بر عمل جراحی ندارند. بدن انسان توسط ماشینهای مولكولی كه اكثراً داخل سلولها هستند، فعّالیت می كند. جرّاحان قادر به دیدن مولكولها و در نهایت ترمیم آنها نیستند.
بنابراین علم كنونی قادر به درمان كامل بیماریها و یا حتّی تشخیص بسیاری از بیماریها نیست. پزشكان همواره سعی كرده اند كه به بدن كمك كنند تا خود، عمل درمان و التیام بخشی را انجام دهد. در ابتدا این عمل، روند كندی داشت ولی با بهكارگیری متدها و تجهیزات جدیدی كه امروزه، وارد عرصهی پزشكی شده اند، سرعت زیادی به خود گرفته است.
در آیندهای نه چندان دور، بیماریهای مهلكی چون ایدز و سرطان ، قابل پیشگیری و درمان خواهند شد .اگر تصور چنین مساله ای برایتان غیر ممكن است ، به پیشرفتهای جهان پزشكی توجّه كنید .در زمان قدیم تصور بریدن بدن انسان به وسیلهی كارد، آن هم بدون احساس هیچ گونه دردی، ناممكن بود. وجود بیماریهای لاعلاج بسیاری كه در دوران قدیم وجود داشتهاند و اكنون داروهایی برای درمان آنها كشف شده است ، این امید را برای ما زنده نگه می دارد كه در آیندهای نزدیك، تمام بیماریها قابل پیشگیری و درمان خواهند بود .
قابلیتها وتوانمندیهای نانوپزشكی، این نكته را گوشزد میكند كه میتوان به زندگی و زنده بودن امیدوار بود. امروزه ممكن است در عنفوان جوانی، حملهی قلبی یا سرطان ناگهانی و غیر منتظره به سراغمان بیایند .اما به راستی بیماران در حال مرگ چگونه میتوانند از فواید تكنولوژیهای آتی پزشكی بهره جویند، چگونه می توان از ساختار فیزیكی بدن محافظت كرد تا پیشرفتهای تكنولوژی پزشكی در آینده، سلامتی را به بیماران باز گرداند؟
موضوعی خارق العاده در علم پزشكی مطرح شده است، مبنی بر اینكه بیماران در حال مرگ را می توان منجمد كرد و سپس به مّدت چندین دهه یا حتّی چندین قرن در نیتروژن مایع نگهداری كرد تا زمانی كه تكنولوژی پزشكی به حدی پیشرفت كند كه قادر به بازگرداندن سلامتی آنها شود. نانوتكنولوژی ، تكنولوژی برتر قرن بیست و یكم است كه امكان ساخت ماشین های مولكولی پیچیده را در اختیار ما قرار میدهد. نانوپزشكی فن به كارگیری تدابیر نانوتكنولوژی است و راه حلی است برای پایان دادن به بحرانهای جهانی مراقبتهای پزشكی .
نانوتكنولوژی قادر به پیشگیری و معالجهی بیماریهاست .البته این مبحث هنوز در حال گذراندن مراحل اولیهی خود است ولی توان متغیر ساختن علم پزشكی قرن بیست و یكم را داراست. ابتداییترین تجهیزات نانو پزشكی را میتوان در تشخیص بیماریها به كار گرفت. در كنار تمام داروها و تجهیزات پزشكی كه نانوتكنولوژی برای علم پزشكی به ارمغان آورده است، نانوروباتهای ساخته شده، میتوانند تا بدانجا توسعه داده شوند كه بدون هیچ آسیب و ناراحتی وارد بدن شوند و به تشخیص بیماریها و درمان آنها بپردازند. نانو روباتها قادر به ترمیم سلولها، بافتها و اعضاء هستند. بیماریهایی چون سرطان، هموفیلی، آرتروز، رماتیسم ، ایدز و برخی از بیماریهای ذهنی توسط آنها كنترل میشوند و در نهایت از بین میروند .نانوروباتها به قدری كوچكند كه می توانند به راحتی از میان رگها عبور كنند. این روباتها طوری طراحی شدهاند كه توسط سرنگ به بدن انسان تزریق میشوند و سپس از طریق رگها و دیگر مسیرهای سلولی در بدن انسان، گردش میكنند. نانوروباتها یا نانوماشین ها می توانند اعضای داخلی بدن و چگونگی كاركرد آنها را تنظیم كنند و به قدری پیشرفته اند كه در جراحی پلاستیك نیز به كار گرفته می شوند. با وجود نانوروباتها، انسانها قادرند فرم بدن خود را از نو بسازند و حتّی جنسیت خود را تغییر دهند. این نانوروبات ها در زمینه های پزشكی همچون موارد زیر نیز كاربردهای فراونی دارند:
مستحكم كردن استخوانهای شكسته تغییر رنگ مو، چشم و پوست. با تزریق نانوماشینها به ماهیچه میتوان توانایی انسان را افزایش داد. نانوماشینها میتوانند جایگزین گلبولهای خون نیز شوند و خونی بسازند كه قابلیت نقل و انتقال وترمیم سلولهای مختلف بدن را داشته باشد و موجب حیات ابدی شود. خون ساخته شده، ارزان قیمت خواهد بود و از لحاظ كارآیی همانند خون معمولی است و بدون در نظر گرفتن گروه خونی، قابل تزریق به همهی انسانها نیز هست. نانوماشینهای نانوپزشكی، به وجود آورندهی مرحلهی جدیدی از تكامل انسانی هستندكه سبب بقاء بشر میشوند.
نانو ماشینها طوری طراحی شده اند كه قادر به ساخت اتم ها و در نتیجه درمان بسیاری از بیماریهای مزمن امروزی هستند. تصلب شرائین یكی از این بیماریهاست. در اثر این بیماری، كلسترول در دیوارههای داخلی رگها رسوب می كند و سبب تنگ شدن رگها میشود. زمانی كه شاهرگهای قلب نیز بر اثر این بیماری تنگ شدند، آن گاه خطر احساس میشود. هنگامی كه جریان خون محدود می شود، بافتهایی كه توسط رگها تغذیه میشوند، خواهند مرد. اوّلین نشانههای گرفتن رگها در قلب، بروز آنژین است. اگر بیماری پیشرفته شود، ماهیچههای قلب میمیرند و سبب حملهی قلبی میشوند. بدینمنظور نانوماشین هایی طراحی و برنامه ریزی شده اند كه قادر به جستجو، یافتن و برطرف كردن رسوبات كلسترول و در نتیجه باز كردن مجدّد رگها هستند. با كمك نانو ماشین های ترمیم كننده سلولها، می توان مشكلات مربوط به سلولها و بافتها را برطرف كرد . بدین منظور ماشینهای ترمیم كننده سلولها به ابزارها و گیرنده های حسی در ابعاد مولكولی احتیاج دارند.اندازهی این ماشینها با اندازه باكتریها و ویروسها برابر است. ماشینهای ترمیمكنندهی سلولها میتوانند در مسیر جریان خون حركت كنند و همانگونه كه ویروسها داخل سلولها میشوند، به سلولها وارد شوند. نانوماشینها با تستكردن محتوا و فعالیت سلولها، مشكلات موجود را مشخص میكنند. نانوماشینها برحسب مشكل تشخیص داده شده، تعیین میكنند كه آیا سلول باید ترمیم شود و یا اینكه از بین برود. برای درمان سرطان نیز از این روش استفاده میشود. در ضمن، كنترل این نانوماشینها، توسط نانوكامپیوتر صورت میگیرد.
از آنجایی كه تمام ناراحتی ها و مشكلات فیزیكی انسان در اثر تغییر آرایش اتمها صورت میپذیرد، ماشین های ترمیمكنندهی سلولها، اتمها را به محلّ صحیح خود باز میگردانند و مشكل را برطرف می كنند. با وجود جالب بودن این موضوع، باید در نظر داشت كه برطرف كردن ناراحتی های فیزیكی به تنهایی نمی تواند مشكل اصلی را رفع كند. به عنوان مثال اگر فردی دچار ضربهی مغزی شود، بافتهای آسیب دیده او ترمیم میشوند اما اطّلاعاتی كه در سلولهای مغز ذخیره شده بودند، از بین می رود.
یكی از مواردی كه توسط نانوتكنولوژی قابل درمان نیست مربوط به سلامتی ذهن است. با این وجود برخی از تواناییهای ذهنی از طریق بازیابی سطوح هورمونی و شیمیایی مغز، درمان میشوند . مشكل كهولت نیزتوسط نانوماشین ها برطرف می شود. ناتوان شدن استخوانها، چروك شدن پوست، كاهش فعالیت آنزیمها، التیام كند و آهسته زخمها، ضعیف شدن حافظه و تمامی مشكلات ناشی از كهولت در اثر آسیب مولكولها، موجب عدم توازن شیمیایی و تغییر ساختارهای مولكولی میشوند. اگر ماشینهای ترمیمكنندهی سلولها بتوانند سلولها و ساختارهای آسیب دیده را ترمیم كنند، روند كهولت خیلی آرامتر طی خواهد شد.
درنتیجه، پیشرفت نانوتكنولوژی و نانوپزشكی ، ممكن است میانگین عمر انسان، زمانی به صدها تا هزاران سال برسد. توانایی چیدن و نوآرایی ساختار های مولكولی در بیشتر موارد با قوانین فیزیكی مرتبط است. این مسئله از اهمیّت زیادی برخوردار است كه آیا ما قادر هستیم تقریبا هر چیزی را با آرایش و چیدن اتمها در كنار یكدیگر بسازیم؟ اگر ما قادر باشیم اتمها را با دقّتی بیشتر، هزینه ای كمتر و انعطاف پذیری بیشتر در كنار هم قرار دهیم، در این صورت تقریباً همهی محصولات امروزی متحول خواهند گردید. برای مثال، ما مواد ساختاری ارزان قیمتی تولید خواهیم نمود كه به شفافیت و استحكام الماس باشند (این مورد كاربرد زیادی در صنایع هوا فضا دارد) و نیز ابزارها و وسایل جراحی خواهیم ساخت كه اندازه و دقّتی در سطح مولكول خواهند داشت و قادر هستند مستقیما در سطح پایهی بیماریها مداخله نمایند. در حالی كه اتمها، تقریباً در موقعیتهای نامحدودی میتوانند آرایش یابند، امروزه ما تنها قادر به ساخت بخش بسیار كوچكی از آنچه كه احتمال میرود، هستیم. به طور خیلی سرانگشتی اگر ما بتوانیم صد اتم را درون یك نانومتر مكعب قرار داده و هر اتم یكی از ۱۰۰ عنصر طبیعی باشد، در این صورت اتم ها در یك نانومتر مكعب می توانند ۱۰۰۱۰۰ حالت مختلف در كنار یكدیگر قرار گیرند. در یك میكرون مكعب این حالات به ۱۰۰۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰ خواهد رسید. ریچارد فین من در سال ۱۹۵۹عنوان نمود، اصول فیزیك تا آنجا كه من توانایی فهم آن را دارم برخلاف امكان حركت دادن اشیاء به صورت اتم به اتم حرفی نمی زند. اخیرا، دركسلر گفته است: جالبترین ساختار هایی كه كمترین جا را برای یك سطح انرژی پتانسیل فراهم میكنند، میتوانند به این روش و یا روشی دیگر ایجاد گردند.
مدیر بنیاد ملی علوم ایالات متحده گزارش داد كه كاربرد های احتمالی نانوتكنولوژی نامحدود است. انواع كاملاً جدید از موادّ بینهایت مستحكم و سبك و در عین حال بی خطر برای محیط زیست میتواند ایجاد شود و نیز بحث ابر رساناهای ارزان و كاربردهای پزشكی مطرح میشود. بنیاد ملی علوم برای انجام طرح در موضوعات بدیع از علم نانوتكنولوژی، امتیازاتی را اعطاء می نماید. سازمان یك گروه تحقیق نانوتكنولوژی مولكولی محاسبه ای دارد كه در حال بررسی روشهایی هستند كه بتوان از این تكنولوژی در جهت اكتشافات فضایی و سكونت انسان در فضا پیشرفتهایی حاصل نمود (۱۲).
▪ موقعیت جهانی نانوتكنولوژی
بازار نانوتكنولوژی در حد تریلیون دلار برآورد میشود. در حال حاضر در بین تمام كشور های دنیا، آمریكا از نظر پژوهش در زمینه نانوتكنولوژی و سر مایهگذاری و نیز توجّه دولت، درصدر قرار دارد. كشورهای روسیه, ژاپن, آلمان و چین به ترتیب در مكانهای بعدی قرار دارند. در ایران كمیتهی سیاست نانوتكنولوژی در مركز فنآوری دفتر ریاست جمهوری تشكیل شده است. از آنجا كه این تكنولوژی نوپا است و ما هنوز چندان از آن فاصله نداریم، در صورتی كه سیاستگذاریهای درست در این زمینه انجام شود میتوان امیدوار بود كه ایران نیز در این زمینه صاحب فن شود (۱۳).
● كاربردهای نانوتكنولوژی
قابلیتهای محتمل تكنیكی نانوتكنولوژی عبارتند از :
الف- محصولات خوداسمبل
ب - كامپیوترهایی با سرعت میلیاردها برابر كامپیوترهای امروزی
ج- اختراعات بسیار جدید ( كه امروزه ناممكن است)
د- سفرهای فضایی امن و مقرون به صرفه
ه- نانو تكنولوژی پزشكی كه در واقع باعث ختم تقریبی بیماریهــا، سالخوردگی و مرگ و میر خواهد شد.
و- دستیابی به تحصیلات عالی برای همه بچههای دنیا
ز- احیای مجدد بسیاری از حیوانات و گیاهان منقرضشده
ح- احیاء و سازماندهی اراضی
ط- نانوتكنولوژی روند زیانبار ناشی از انقلاب صنعتی را معكوس خواهد كرد".
تصور كنید قادر باشید با نوشیدن دارو كه در آب میوه مورد علاقهتان حل شده است، سرطان را معالجه كنید. یك ابر كامپیوتر را كه به اندازهی یك سلول انسان است در نظر بگیرید. یك سفینهی فضایی ۴ نفره را كه به دور مدار زمین میگردد، با هزینهای در حدود هزینهی یك خودروی خانوادگی تجسم كنید.
موارد فوق، فقط تعداد محدودی از محصولات مورد انتظار از نانوتكنولوژی هستند. انسان در معرض یك انقلاب اجتماعی تسریع شده و قدرتمند ناشی از علم نانوتكنولوژی است. در آیندهی نزدیك گروهی از دانشمندان قادر به ساخت اوّلین آدم آهنی با مقیاس نانومتری میگردند كه قادر به همانندسازی است. طی چند سال با تولید پنج میلیارد تریلیون نانوروبات ، تقریبا" تمامی فرایندهای صنعتی و نیروی كار كنونی از رده خارج خواهند شد. كالاهای مصرفی به وفور یافتشده ، ارزان، شیك و با دوام خواهند شد. دارو، یك جهش سریع و كوانتومی را به جلو تجربه خواهد نمود. سفرهای فضایی و همانندسازی امن و مقرون به صرفه خواهند شد. به این دلایل و دلائلی دیگر، سبكهای زندگی روزمره در جهان به طور زیربنایی متحول خواهد شد و الگوی رفتاری انسانها، تحتالشعاع این روند قرار خواهد گرفت. مقیاس نانو تجربهی جدیدی میباشد، امّا تبدیل كشفیات تازه به تكنولوژی هنوز هم به روش سنتی آن انجام میگیرد. تصور كنید یك میلیارد مرتبه كوچكتر شوید و بتوانید در محیط گازی، مایع و یا جامد شنا كنید. در این سفر، چیزهایی كه شما با آنها مواجه میشوید، مدنظر ما نیست، بلكه عدم پیوستگی (گسستگی) اتمها و مولكولهایی كه اركان طبیعت را تشكیل میدهند، اهمیّت دارد. همچنین مقیاسهای نانومتری اندازهی مولكولهای بیولوژیكی نظیر پروتیینها و مواد غیرآلی شامل نیمههادیها، سرامیكها و فلزات نانوساختاری را پوشش میدهد. این همپوشانی اخیراً تشكیل مواد هیبریدی نانومتری را كه خواص و عملكردهای منحصر به فردی دارند، امكانپذیر ساخته است.
عرصه های كاربرد نانوتكنولوژی بسیار گسترده است، در زیر به پاره ای از آنها اشاره میشود:
الكترونیك و ارتباطات، سیستم های دارورسانی، وسایل پزشكی و مهندسی بافت، حسگرها و هشدار دهندهها، ابزار سازی لوازم اندازهگیری، صنایع هوا فضا، صنایع دفاعی و نظامی، صنایع شیمیایی و سنتز مواد، تعیین مقدار داروها، خالص سازی مواد، بهینهسازی روشهای سنتز، ژن درمانی، ترمیم بافتها - مواد آرایشی بهداشتی (۱۴)
● نتیجه گیری
یك ایدهی اساسی در نانوتكنولوژی، كنترل مكانی است؛ كه با ابزارهای رباتیك كاملا" استاندارد قابل حصول است. تفاوت عمدهی ابزارهای رباتیك مرسوم با انواع مولكولی، مسألهی نویز حرارتی است. در مقیاس مولكولی، ذرّات به دلیل حركت براونی در حال جست و خیز هستند. برای كنترل این مسأله، ذرّات را بایستی محكم نگهداشت، یعنی یك نیروی برگرداننده باید وجود داشته باشد كه برای بازگرداندن ذرّات به موقعیت تعادلی، در صورت انحراف عمل كند. اندیشهی اساسی دوّم در نانوتكنولوژی، خودهمانندسازی است. دانشجو باید صفحهی وبی را به عنوان مقدمهی خود همانندسازی خوانده و چند مرجع موجود در آن را برای مطالعهی بیشتر انتخاب كند. تئوری دور و تكرار، مبنای سیستمهای خودهمانندساز است.
نویسنده : دكتر مریم كاظمی پور و مهدی انصاری
منابع:
۱. Glenn Fishbine, The investor’s guide to nanotechnology and micro-machines, basic concepts, ۲۰۰۳(www.glennfishbine.com).
۲. ttp://physics.about.com/cs/glossary/g/nanotechnology.htm ۳. Nanotechnology newsletter, No ۳۷. http://www.irannanotech.org
۴. Nanotechnology newsletter, No ۵۶. http://www.irannanotech.org
۵. Nanotechnology newsletter, No ۵۷. http://www.irannanotech.org
۶. Nanotechnology newsletter, No ۶۲. http://www.irannanotech.org
۷. Nanotechnology newsletter, No ۶۷. http://www.irannanotech.org
۸. Wissing S.A., Kayser O., Muller R.H., Solid lipid nanoparticles for parenteral drug delivery Advanced Drug Delivery Reviews ۵۶ (۲۰۰۴) ۱۲۵۷– ۱۲۷۲.
۹. http://newsroom.ucla.edu
۱۰. http://www.tco.gov.ir/nano
۱۱. http://physicsweb.org
۱۲. Nanotechnology newsletter, No ۲۶. http://www.irannanotech.org
۱۳. Nanotechnology newsletter, No ۲۷. http://www.irannanotech.org
۱۴. Nanotechnology newsletter, No ۶۸. http://www.irannanotech.org
منبع : كتاب مجموعه مقالات نخستین كنگره بین المللی - دانشگاه آزاد اسلامی
منابع:
۱. Glenn Fishbine, The investor’s guide to nanotechnology and micro-machines, basic concepts, ۲۰۰۳(www.glennfishbine.com).
۲. ttp://physics.about.com/cs/glossary/g/nanotechnology.htm ۳. Nanotechnology newsletter, No ۳۷. http://www.irannanotech.org
۴. Nanotechnology newsletter, No ۵۶. http://www.irannanotech.org
۵. Nanotechnology newsletter, No ۵۷. http://www.irannanotech.org
۶. Nanotechnology newsletter, No ۶۲. http://www.irannanotech.org
۷. Nanotechnology newsletter, No ۶۷. http://www.irannanotech.org
۸. Wissing S.A., Kayser O., Muller R.H., Solid lipid nanoparticles for parenteral drug delivery Advanced Drug Delivery Reviews ۵۶ (۲۰۰۴) ۱۲۵۷– ۱۲۷۲.
۹. http://newsroom.ucla.edu
۱۰. http://www.tco.gov.ir/nano
۱۱. http://physicsweb.org
۱۲. Nanotechnology newsletter, No ۲۶. http://www.irannanotech.org
۱۳. Nanotechnology newsletter, No ۲۷. http://www.irannanotech.org
۱۴. Nanotechnology newsletter, No ۶۸. http://www.irannanotech.org
منبع : كتاب مجموعه مقالات نخستین كنگره بین المللی - دانشگاه آزاد اسلامی
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست