جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
کامبیز آقابای
![کامبیز آقابای](/mag/i/2/cjfky.jpg)
● سابقه ورزشی وسیاسی
كامبیز آقابای برخلاف اكثر مدیران قبل از خود هیچ گاه نه فوتبالیست بود و نه به فوتبال علاقه خاصی داشت. او ورزشكار بود اما سوار كاری ورزش مورد علاقه اوبود. آقابای در ابتدا پیشكار مخصوص شاه سابق ایران بود و بعدها به معاونت دربار رسید. در سفرهای قبل از ۲۸ مرداد محمدرضا پهلوی به رامسر و خارج از ایران، كامبیز آقابای، همراه شاه، ثریا بختیاری همسر او و محمد خاتمی، پاسبان مخصوص او بود. با این كه آقابای فوتبالی نبود ولی در زمینه اداره فوتبال و خدماتی كه در زمان او ارائه شد در نوع خود یكی از بهترین ها بود. البته افزایش ناگهانی بودجه فدراسیون فوتبال در دوران ریاست او یكی دیگر از مهمترین دلایل رشد فوتبال ایران در این سالها بود.
● مربیان تیم ملی
آقابای در ابتدای دوره ریاست خود، به جای محمد رنجبر از وجود محمود بیاتی به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال استفاده كرد. یادآوری قهرمانی تیم ملی با محمود بیاتی در جام ملت های ۱۹۶۸ آسیا مهمترین عاملی بود كه آقابای از وجود او در تیم ملی استفاده كرد. بعد از ناكامی تیم ملی فوتبال از حضور در مسابقات جام جهانی ۱۹۷۴ آلمان، آقابای محمود بیاتی را از كار بركنار كرد و به جای او فرانك اوفارل سرمربی معروف ایرلندی كه روزگاری را به عنوان سرمربی منچستر یونایتد كار كرده بود به ایران آورد. اوفارل ۲ سال در تیم ملی بزرگسالان كار كرد و بعد از ۲ سال جای خود را به حشمت مهاجرانی دستیار اول خود داد. در رده تیمهای ملی، در این سالها جرج اسكینر، دنی مك لنان، محمد بیاتی، اصغر شرفی، محمود یاوری، حسن حبیبی، بهمن صالح نیا، الكساندر یاگودیچ، ناصر ابراهیمی و ... نیز حضور داشتند.
● لیگ منظم تخت جمشید
لیگ تخت جمشید یكی از مهمترین، منظم ترین و سودمندترین مسابقاتی بود كه طی ۶ سال دهه ۵۰ در ایران برگزار شد ومنشاء خیر و بركات بسیار برای تیم ملی فوتبال كشورمان شد. تربیت آموختگان لیگ تخت جمشید بعدها قالب و فرم تیم ملی دهه ۶۰ را نیز ساختند. آقابای در اولین سال حضورش در فدراسیون فوتبال مقدمات برگزاری لیگ تخت جمشید را پایه گذاشت. بعد از یك دوره مسابقه انتخابی، لیگ اول تخت جمشید از سال ۱۳۵۲ تا سال ۱۳۵۷ برگزار شد و بالاخره لیگ ششم تخت جمشید در شهریور سال ۱۳۵۷ به دلیل اوجگیری حوادث انقلاب اسلامی برای همیشه تعطیل شد.
● صعود به جام جهانی
ایران در دوره ریاست كامبیز آقابای برای اولین بار در مسابقات فوتبال مقدماتی جام جهانی حضور پیدا كرد اما اولین حضور ایران در مسابقات مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۴ به هیچ وجه خوش یمن نبود و ایران نتوانست به جام جهانی صعود كند، با این حال در مسابقات مقدماتی جام جهانی ۱۹۷۸ آرژانتین ایران با قدرت بسیار در مسابقات شركت كرد و برای اولین بار به جام جهانی صعود كرد. صعود به جام جهانی بزرگترین افتخار فوتبال ایران تا آن زمان بود.
● صعود به المپیك
ایران در سالهای ۱۹۶۸ و ۱۹۷۲ به مسابقات المپیك ۱۹۶۴ توكیو و ۱۹۷۲ مونیخ صعود كرد اما در سال ۱۳۵۴ توانست برای سومین بار راهی مسابقات المپیك شده و راهی المپیك مونترال شود. این تیم در مسابقات المپیك ۱۹۷۶ مونترال برای اولین بار توانست به مرحله یك چهارم نهایی رقابت ها صعود كرده و تیم هفتم المپیك شود ، رتبه ای كه برای فوتبال ما تا آن زمان هیچگاه شكل نگرفته بود.
منبع : سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست