یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

محمدعلی خجسته‌پور (کشتی آزاد)


محمدعلی خجسته‌پور (کشتی آزاد)
محمدعلی خجسته پور، دارنده مدال نقره بازیهای المپیک ۱۹۵۶ ملبورن، در سال ۱۳۱۰ در تبریز متولد شد. ده ساله بود که به همراه خانواده به تهران مهاجرت کرد و در محله شاهپور روبروی زورخانه فولاد سکنی گزید. کشتی را از همان باشگاه فولاد که قهرمانان نامداری در آن حضور داشتند شروع کرد و در سال ۱۳۳۱ با عضویت در تیم تهران در مسابقات قهرمانی کشور در تبریز حضور یافت که به مقام قهرمانی رسید.
برای نخستین بار برای حضور در جشنواره بین‌المللی ورشو (۱۹۵۵) پیراهن تیم ملی را برتن کرد تا جانشین محمود ملاقاسمی باشد. این رقابت‌ها که در سال بین دو دوره مسابقات قهرمانی جهان برگزار گردید به علت حضور بزرگان کشتی جهان، اعتباری فراوان داشت. تجربه کم خجسته‌پور باعث باخت وی به سالکامانیدزه روسی و کشتی‌گیری از ژاپن شد ولی پیروزی بر چهار حریف صاحب نام در نهایت گردن‌آویز نقره را برای وی به ارمغان آورد. سال بعد در بزرگترین رویداد ورزشی خود در تیم اعزامی به المپیک ملبورن قرار گرفت و درخششی خیره کننده از خود نشان داد. در این رقابت ها ۱۱ کشتی گیر در وزن ۵۲ کیلوگرم حضور داشتند که خجسته پور با قرعه شماره ۱۱، پنج دوره کشتی گرفت. او در دور اول استراحت کرد و بعد به مصاف لوئیجی چینازو از ایتالیا رفت که این حریف را با امتیاز شکست داد. سپس در دور سوم با ریچارد دلگادو نفر پنجم جهان از ایالات متحده روبرو شد که این مبارزه را هم با پیروزی پشت‌سر نهاد. در دور چهارم تنها ۴ کشتی‌گیر در این وزن باقی مانده بودند که خجسته‌پور با امتیاز تاداشی آسایی از ژاپن را برد و حسین آکباش از سرمیریان سالکامانیدزه گذشت. با حذف آسایی فقط ۳ نفر در جدول باقی ماندند که ابتدا خجسته‌پور با سالکامانیدزه کشتی گرفت و کشتی را باخت. حسین آکباش در آخرین مرحله با خجسته‌پور روبرو شد و به کشتی‌گیر مستعد ایرانی باخت تا پس از سالکامانیدزه و خجسته‌پور بر سکوی سوم المپیک قرار گیرد.
دو سال بعد، ‌او در مسابقات جام جهانی صوفیه حضور یافت و پس از صیاداف از شوروی به مدال نقره رسید. خجسته پور که در رقابت های جهانی ۱۹۵۷ استانبول غایب بود، در مسابقات قهرمانی جهان در سال ۱۹۵۹ که تهران میزبان آن بود حضور یافت. در این مسابقات ۱۳ کشتی گیر در وزن ۵۲ کیلوگرم حضور داشتند که خجسته پور با قرعه شماره ۳ در دور اول با کامیل گودیل از سوییس روبرو شد و این حریف را ضربه‌فنی کرد. در دور دوم هم دیمتریوس راپتاکیس از یونان به این سرنوشت دچار شد تا خجسته‌پور بدون امتیاز منفی به دور سوم برسد، جایی که علی‌علی‌اف روسی انتظار او را می‌کشید.
این مبارزه تماشایی به سود علی اف به پایان رسید و ۳ امتیاز منفی در کارنامه خجسته‌پور ثبت شد. در دور چهارم محمد نیازالدین با امتیاز مغلوب کشتی گیر ایرانی شد اما تساوی در برابر احمد بیلک باعث شد تا جمع امتیازات منفی خجسته پور به ۶ برسد و در حالیکه نفر سوم را برده بود و با نفر دوم مساوی کرده بود در رده چهارم جهان قرار گیرد. با آسیب دیدگی در مسابقات انتخابی المپیک ۱۹۶۰، محمدعلی خجسته‌پور به ناچار کشتی گرفتن را کنار نهاد و به مربیگری روی آورد و در چند دوره در هیئت مربیان تیم ملی کشتی آزاد قرار گرفت.
منبع : سایت پارس اسپورت


همچنین مشاهده کنید