دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
شهاب ها چگونه ایجاد می شوند؟
شهاب ها مانند زمین در مسیری به دور خورشید می گردند. وقتی که در فضا هستند ما نمی توانیم آنها را ببینیم، چون بسیار کوچک اند. آنها را فقط هنگامی می بینیم که در بخش بالا یی جو زمین حرکت می کنند و بر اثر اصطکاک داغ می شوند.
اگر شما لا ستیک دوچرخه را باد کرده باشید، در می یابید که تلمبه گرم می شود; چون هوای درونش فشرده می شود و اصطکاک به وجود می آید. اصطکاک است که تلمبه را گرم می کند.
ذره ای کوچک که با سرعت به بخش بالا یی جو وارد می شود، بر اثر اصطکاک با هوا گرم می شود. در نتیجه آتش می گیرد و می سوزد.
● چگونه محل افتادن شهاب را تعیین کنیم؟
یک آذرگوی نورانی را در محدوده ای به شعاع ۳۰۰ کیلومتر به وضوح می توان دید.
هزاران نفر آن را می بینند اما قضاوت های اولیه درباره مسیر و مکان سقوط شهاب سنگ معمولا نادرست است همه فکر می کنند شهاب درست از بالا ی سر آنها گذشته است و در جایی نزدیک آنها سقوط کرده است.
بعضی ها هم چنان محو تماشای این منظره می شوند که زمان و مکان از یادشان می رود اما تغییر مکان سقوط شهاب سنگ کار ساده ای نیست. وقتی که ما شهاب را برای چند لحظه در آسمان می بینیم ده ها کیلومتر ارتفاع دارد. چشم همه به خاطر ارتفاع زیاد شهاب در جهت گیری آن دچار خطا می شود.
جالب است بعضی خلبان ها هنگام دیدن شهاب سنگ مانور می دهند تا با آن برخورد نکنند اما واقعیت این است که از هواپیما هم ۲۰ تا ۱۲۰ کیلومتر فاصله دارد.
محاسبات نشان می دهد که آذرگوی نخست در ارتفاع ۱۲۰ کیلومتری ظاهر می شود. برای مقایسه بهتر است بدانید سقف بلند پروازترین جت ها ۱۸-۲۰ کیلومتر است ولی وقتی شهاب به ارتفاع ۲۰ کیلومتری می رسد دیگر دیده نمی شود.
در چنین ارتفاعی هوا متراکم است و غلظت آن سرعت شهاب را کم می کند. وقتی سرعت شهابواره کم شد دیگر نوری تولید نمی کند.
شهابواره هایی که تا ارتفاع ۱۷-۱۸ کیلومتری زمین می رسند مطمئنا با سطح زمین برخورد می کنند. از این فاصله بین ۳ تا ۴ دقیقه طول می کشد تا شهاب سنگ به زمین برسد.
در طی این مدت شهاب نورانی نیست و دیده نمی شود.
از سوی دیگر مسیر سقوط آن ها نیز ممکن است چنان باشد که در این مدت ده ها کیلومتر طی کند و در جای دور به زمین بیفتد تعیین دقیق محل سقوط شهاب سنگ در گروه تعداد ناظران و میزان آگاهی آنهاست.
هرچه اطلا عات ناظران دقیق تر باشد. احتمال یافتن شهاب سنگ بیشتر است. مسیر ظاهری شهاب در کره ساوی معمولا همه را به اشتباه می اندازد
منبع : روزنامه مردم سالاری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست