دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

اصول مراقبت تغذیه‌ای در معلولان فیزیکی


اصول مراقبت تغذیه‌ای در معلولان فیزیکی
فردی دارای معلولیت فیزیکی است که توانایی مراقبت یا انجام کارهای ضروری زندگی خود را به علت نقص عضو نداشته باشد و زندگی اجتماعی او دچار نقصان شده باشد.
معلولیت‌های فیزیکی از طیف وسیع و متنوعی برخوردار است که شامل موارد زیر می‌شود:
۱) فلج نیمه بدن
۲) فلج قسمت انتهایی بدن
۳) فلج کل بدن
۴) بیماری ام.اس
۵) التهاب مفاصل یا آرتریت روماتویید
۶) بیماری پارکینسون
۷) نابینایان
ناتوانی‌های فیزیکی مشکلاتی را در امر تغذیه افراد به وجود می‌آورد، از جمله اینکه:
۱) ممکن است این افراد به دلیل ناراحتی‌های روحی برای غذا خوردن تلاش کافی انجام ندهند، یا به دلیل مشکلات حرکتی برای تهیه مواد غذایی و مهیا کردن آن دچار مشکلات بسیاری شوند.
۲) ممکن است این افراد در مراکز خاصی نگهداری شوند و نارضایتی از غذای ارائه شده و ارتباط نامطلوب با مددکار اجتماعی و محیط سرو غذا به افسردگی و متعاقب آن بی‌اشتهایی آنان منجر شود که در نهایت به کاهش دریافت موادغذایی و سرانجام سوءتغذیه منجر شود.
● مشکلات تغذیه‌ای معلولان فیزیکی
۱) سوءتغذیه: درجه و شدت سوءتغذیه باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد و مکمل‌های پرانرژی و مولتی‌ویتامین و مینرال برای درمان این گونه افراد در نظر گرفته شود.
۲) از دست دادن آب بدن: یک مشکل عمده معلولان از دست دادن آب بدن است که در اثر دریافت نکردن مایعات کافی یا بی‌میلی به نوشیدن یا نداشتن حس مطمئن در این اشخاص روی می‌دهد.
علاوه بر آن، ممکن است این اشخاص به تنهایی قادر به نوشیدن نباشند که باید به طور عمده به آنها آب داد. زیرا دریافت مایعات به میزان کافی از عفونت‌های ادراری و سنگ‌های کلیوی جلوگیری می‌کند.
۳) بی‌اشتهایی: بی‌اشتهایی می‌تواند در اثر افسردگی و جذاب نبودن غذا یا به علت وجود زخم بستر که ناشی از نداشتن تحرک کافی است و ناتوانی ورزشی ایجاد شود. علاوه بر آن، یبوست که مشکل شایعی در میان معلولان فیزیکی است نیز می‌تواند به بی‌اشتهایی منجر شود.
۴) کمبود ویتامین‌ها: در این بیماران استفاده همیشگی از غذاهای نرم و پرهیز از مصرف میوه‌ها و سبزی‌های تازه به کمبود ویتامین‌ها به ویژه ویتامین C منجر می‌شود.
۵) چاقی: در میان معلولان، کنترل وزن بخش مهمی از مراقبت‌های تغذیه‌ای را به خود اختصاص می‌دهد. زیرا ممکن است این افراد از یک سو به دلیل پرخوری و از سوی دیگر، به دلیل نداشتن تحرک کافی دچار چاقی شوند. از این رو رژیم غذایی باید با دقت تنظیم شود تا مواد مغذی موردنیاز این افراد بدون دریافت کالری اضافی هر روز مورد مصرف آنان قرار گیرد.
۶) یبوست: اغلب اشخاص مبتلا به معلولیت فیزیکی به دلیل کاهش قدرت تحرک و کاهش توانایی عضلات دچار کاهش حرکات دودی روده‌ای و متعاقب آن اختلال در دفع و یبوست می‌شوند.
۷) مصرف مقادیر بالایی از داروهای ملین: این افراد اغلب به دلیل ابتلا به یبوست از مقادیر زیادی داروهای ملین استفاده می‌کنند که به اختلال در جذب مواد غذایی و در طولانی‌مدت به کمبود تغذیه‌ای منجر می‌شود.
از طرف دیگر، به علت وابستگی به این داروها، حرکات طبیعی دودی روده کاهش پیدا کرده و یبوست دایمی پیدا می‌کنند و تنها با مصرف این داروها می‌توانند دفع مناسبی داشته باشند.
برای پیشگیری از یبوست رعایت نکات زیر ضروری است:
۱) دریافت فراوان مایعات به میزان دو تا سه لیتر در روز
۲) منظم کردن زمان دفع مدفوع
۳) استفاده از مقادیر کافی فیبر غذایی در برنامه رژیم روزانه
۴) استفاده از میوه‌هایی مانند میوه‌های دارای هسته چوبی مانند هلو، گیلاس و زردآلو و مصرف آب آلو در صبح ناشتا در درمان یبوست مؤثرند.
در کنار تمامی مشکلات ذکر شده می‌توان با بهبود وضعیت تغذیه‌ای و کیفیت غذا این مشکلات و آسیب‌های ثانویه را به حداقل رساند.
به طور مثال، در مراکز نگهداری خاص این افراد به کیفیت و ظاهر غذا توجه ویژه‌ای شود. علاوه بر آن، محل صرف غذا باید دلپذیر باشد تا سبب افزایش اشتها شود و غذاها به صورت گرم و با تزیینات ارائه شود تا میل به خوردن را افزایش دهد و در کنار آن طراحی‌های ویژه‌ای روی وسایل غذاخوری معلولان صورت گیرد.
برای مثال، از لیوان‌های نی‌دار استفاده شود تا بیمار به تحرک وادار شود و حس استقلال و اعتماد به نفس پیدا کرده و بتواند تا حدی بدون کمک دیگران غذایش را مصرف کند.

نویسنده: سیما صالح
منبع : روزنامه اطلاعات