چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا
رسانهها در دنیای امروز
در جهان امروز رسانههای دیداری و نوشتاری منابع عمده آفرینش و پویایی فرهنگ به شمار میروند. قدرت و توان این ابزارهای فکری از پایهای آنچنان بلند برخوردار است که بدون حضور آن، دســترسی به جامعهای با فرهنگ پویا، دست نیافتنی و محال است.
چشمانداز اطلاعاتی مردم هر جامعه، خود ریشه در آگاهیهایی دارد که از رسانهها میستاند. دراین مورد میتوان بیان داشت که رسانهها سپهر اطلاعاتی هر جامعه را پی میافکنند و دانستگیهای اعضای آن را رقم میزنند. کارکرد رسانههای دیداری و نوشتاری در سپهر یاد شده میتواند شفاف، تاریک یا مبهم باشد. در بازتاب ثبت عملکرد رسانهها، شهروندان جامعه آرمانی آگاهیها و دانستگیهای اجتماعی و فرهنگی را در پیش دیدگان خود خواهند داشت که شفاف بوده و عاری از موقعیتها و برداشتهای مبهم است.
در این صورت رسانههای دیداری و نوشتاری، کارکردی امنیتساز خواهند داشت. آنها در ایجاد امنیت از نقشی مؤثر برخوردارند، اما آنگاه که در کارکردی منفی نقش وارونه بر عهده میگیرند، فضای اطلاعاتی جامعه، آلوده، مبهم و تاریک خواهد شد. در تاریکنای سپهر یاد شده، وجود شایعه که به عنوان معرفتی کاذب، ارتباطی غیرعقلانی و واژگونه با واقعیت دارد، زمینهساز زوال، فروپاشی امنیت و آرامش ذهنی و روحی و اجتماعی خواهد بود.
همچنین نقش رسانهها در بر انگیختگی بیداری و یا تحریف وجدان جمعی، خود تأثیر مستقیم بر افزایش یا کاهش مسائل اجتماعی خواهد داشت.
در جامعهای با افکار عمومی زنده و وجدان جمعی بیدار، کنترلی خودجوش و درونزا بر همه رفتار و کنشها وجود دارد که افراد صاحب منصب و قدرت را از کجروی باز میدارد و آنان را به بازگویی و شرح فعالیتهای خویش مجبور میکند. در چنین جامعهای چشمان تیزبینی مردم و گویندگان راستین آنان در رسانههای نوشتاری و دیداری مانع از مخدوش شدن مفهوم ذهنی لفظی و دیداری امنیت میشود.
از آنجا که رسانهها ابزارهای هنجار آفرین بهشمار آمده و از منابع آفرینش و پویایی هنجارهای فرهنگی و اجتماعی محسوب میشوند تا در کارکرد مثبت و برکشنده خود، بازتاب رخدادهای اجتماعی مرتبط با امنیت، نمایشی از فرهنگی پویا در جامعه را پدیدار میسازد که همه چیز را در پرتو خردی تحلیلگر باز مییابد. از سوی دیگر، رسانههای دیداری میتوانند با ارائه آثاری که در آن خشونت جلوههای فراوان و مستولی دارد، بر نوع تفکر اعضای جامعه به ویژه جوانان که میزان اثرپذیری آنان بسیار زیاد است، تأثیر گذارده و بینش و تفکر خشونتگرا را در آنان رواج دهند.
نقش رسانهها هر روز بیش از پیش برجسته شده است. امروزه رسانهها به واسطه کشف و به کارگیری فنآوریهای جدید ارتباطی تا عمق جوامع نفوذ کرده و از تأثیر بسزا و تعیینکنندهای در جهتدهی افکار عمومی برخوردار شدهاند.
انسان در آغاز قرن ۲۱ در هالهای از امواج و دریایی از اطلاعات غوطه میخورد و این طلیعه عصر جدیدی است که بر پایه ارتباطات و اطلاعات شکل خواهد گرفت. تنها افراد یا ملتهایی قادر به بهرهگیری بهینه از عصر جدید خواهند بود که از قدرت و توان لازم برای پالایش امواج و سازماندهی اطلاعات برخوردار باشند.
در حالی به قرن ۲۱ پا نهادهایم که انسانها حتی در خانههایشان از هجوم غولآسای رسانهها در امان نیستند. امواج توفنده رسانهها به گونهای در عرصههای گوناگون زندگی در جهان جاری است که هیچ فردی و هیچ کشوری نمیتواند خود را مصون از تأثیر پیامهای ناخواسته آن در فضای جهانی بداند.
شاید تأثیر متناقضی این امواج که در عین آشنایی ملتها گاه آنها را از یکدیگر دچار واهمه میکند، در زبان شخصیتهای ملی و شخصیتهای بومی کشورهایی که مقصد آن امواج هستند، تجلی پیدا میکند. در دهة ۵۰، گاندی درباره حفظ فرهنگ ملی و بومی خود این نگاه را چنین بیان میدارد:
«من دلم میخواهد که از پنجره خانة من تمام فرهنگها مانند نسیم به داخل خانه بوزند، ولی اگر من از این نسیم، نسیمی که بوی گلهای مختلف را از فرهنگهای گوناگون به کشور من و خانهام میآورد، لذت نبرم و آن نسیم به طوفان تبدیل شود و بخواهد مرا از جا بکند، تمام پنجرهها را خواهم بست.»
این گفته گاندی در حالی بر زبان وی جاری شد، که در رسانههای زمان وی از قدرت رسانههای امروزی برخوردار نبودند، ولی امروزه که بارها سخنانی در وحشت از رسانهها و قدرت دگرگونساز آنها شنیدهایم و سخنان نخستوزیر ایتالیا در توجیه سقوطش این اندیشه را بازگو میکند: «من در اثر کودتای رسانهها سقوط کردم» همین سخن را نخستوزیر سابق ژاپن نیز تکرار میکند و در کشور ما هم مربی کروات تیم ملی ایران ایویچ اعتراض خود را به تأثیر رسانهها در از دست دادن موقعیتش بیان میکند، اما این تمام واقعیت نیست. برعکس در کشور روسیه، کودتایی که علیه دولت یلتسین در حال شکلگیری بود، به کمک رسانهها فاش شد.بنابراین کسی را یارای انکار قدرت رسانه نیست، اما این قدرت دو چهره دارد: باری، رسانه ابزاری است هم درخدمت منافع کشور و امنیت و هم برعکس، در غرقاب تفکر سطحی و بازارگرایانه، وسیلهای است در خدمت آنان که از ناامنی سود میبرند.
ناهید خاتون اسفینی فراهانی
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست