سه شنبه, ۱۷ مهر, ۱۴۰۳ / 8 October, 2024
مجله ویستا
خـوشخلقـی در بـرابـر بـدخلقـی
بعضی مواقع کج خلقیها و سرکشیهای فرزندانی که خویشتن دار نیستند، حتی صبورترین والدین را هم آزار میدهد و باعث میشود که از کوره در بروند. چه برای خرید به یک فروشگاه شلوغ رفته باشید، چه با خانواده به تعطیلات و چه در خانه باشید، این رفتارها میتوانند شدیداً شما را مغشوش و ناامید کنند، اما اگربه فرزندان، خویشتن داری را بیاموزید وبه آنها بگویید که بهجای واکنشهای ناگهانی و بدون فکر، رفتارهای خود را در موقعیتهای مختلف کنترل کنند، اداره کردن این ناهنجاریها کمی آسانتر خواهد بود.
با تمرین خویشتن داری، فرزندانتان یاد میگیرند که چطور تصمیمات مناسبی بگیرند و در موقعیتهای استرسزا، واکنش نشان دهند تا با نتایج مثبتی در زندگی روبرو شوند. برای مثال، اگر به فرزند خود بگویید که تا بعد از شام از بستنی خبری نیست، ممـــکن است او با گریه، التماس و حتی جیغ زدن بخواهد شما را مجاب کند. اگر حس خویشتن داری در فرزندتان وجود داشته باشد، خواهد سنجید که این رفتارهای ناهنجارشاید موجب شود حتی بعد از شام هم به او بستنی ندهید؛ پس با صبر بیشتری انتظار بستنی بعد از شام را میکشد. در اینجا با توجه به سنین فرزندان، توصیههایی مطرح شده است که میتواند شما را در این امر کمک کند:
▪ تا ۲ سالگی:
نوزادان و کودکان نوپا، مرتباً ناامید میشوند، زیرا فاصله زیادی بین کارهایی که میخواهند انجام دهند و کارهایی که واقعاً قادر به انجام آنها هستند، وجود دارد. آنها اغلب در واکنش به این ناامیدیها، رفتارهای ناهنجار و آزار دهنده از خود بروز میدهند. البته شاید بتوانید با سر گرم کردنشان با اسباب بازیها یا کارهای دیگر، از گریهها و جیغها جلوگیری کنید. تا زمانیکه فرزندتان ۲ ساله است، برای جلوگیری از کارهای آزار دهنده او شاید بهترباشد از یک وقفه کوتاه استفاده کنید (این وقفه میتواند برای یک یا دو دقیقه روی صندلی آشپزخانه یا پایین پلهها باشد) تا به کودک خود نشان دهید این حرکت نتیجه رفتار اوست. درضمن، این وقفهها به کودک شما میآموزد که در این مواقع بهتر است کمی تنها باشد تا اینکه گریه کردن و جیغ کشیدن را از سر بگیرد.
▪ ۳ تا ۵ سالگی:
در این سنین نیز شاید از وقفههای بالا استفاده شود، اما بهتر آن است که به محض اینکه بچه آرام گرفت، این وقفـــه را تمام کنید. این کار، روش موثری در تشویق فرزندتان به بالابردن خویشتن داریست. همچنین میتــــوانید از فرزنـــدان تان به خاطر از دست ندادن کنترل خویش در شرایط سخت و ناامید کننده تقدیر کنید.
▪ ۶ تا ۹ سالگی:
وقتی فرزندتان به مدرسه برود، احتمالا دیگر میتواند پیامد اعمال، تنبیه و تشویق را تشخیص دهد و به همین ترتیب در رفتارهای بد و خوب، قدرت انتخاب دارد. این مطلب را باید به آنها بیاموزید که گاهی اطاعت و فکر کردن درباره موقعیتی که در آن قرار دارند، بهتر از واکنش نشان دادن سریع است. البته بد نیست که به فرزندتان سفارش کنید در مواقعی که ممکن است کنترل خود را از دست بدهد ازمهلکه دور شود تا آرامش را دوباره بهدست آورد.
▪ ۱۰ تا ۱۲ سالگی:
بچهها در این سنین، طبیعتاً بهتر احساسات خود را درک میکنند. به آنها بیاموزید درباره موقعیتهایی که ممکن است منجربه از دست دادن کنترل در آنها شود فکر و سپس آنها را تحلیل کنند. برای آنها توضیح دهید موقعیتی که در ابتدا ممکن است عذاب آور باشد، تا پایان، اینگونه باقی نمیماند و شرایط، بهتر خواهد شد. از فرزند خود بخواهید قبل از واکنش نشان دادن به یک موقعیت خاص، حتماً تفکر کند.
▪ ۱۳ تا ۱۷ سالگی:
بچهها در این مقطع سنی، تقریباً قادر به کنترل تمامی اعمال خود هستند؛ اما باید به آنها یاد آوری کنید درباره عواقب طولانی مدت کارهای خود اندیشه کنند. از نوجوان خود بخواهید که قبل از هر گونه واکنشی خوب فکر کند. همچنین وی را تشویق کنید تا در شرایط سخت با شما صحبت کندشاید بهتر باشد که در این سنین با محروم کردن او از برخی امتیازات، او را به حفظ کنترل تأدیب کنید. این مفهوم را به او القا کنید که خویشتن داری، یک مهارت مهم است.
● وقتی فرزندان کنترل خود را از دست میدهند
نشان دادن راههای مناسب در مقابل موقعیتهای استرس زا به فرزندان و آوردن مصداقهای خوبی برای آنها، از اهمیت بسیاری برخوردار است. با اینکه در برخی مواقع دشواراست، اما از داد کشیدن بر سر فرزندان خودداری کنید؛ در عوض در برخورد با آنها قاطع و صریح باشید. هنگامی که فرزندتان کنترل خود را از دست میدهد، بهجای اینکه شما هم کنترل خود را از دست بدهید، با خوبی به او بفهمانید که فریاد کشیدن، گریه و زاری کردن و کوباندن در، رفتارهایی غیر قابل قبول بوده و عواقبی برای او در پی خواهد داشت. به آرامی و متانت این عواقب ( که ممکن است گرفتن امتیازی از وی باشد، مثلا از دست دادن کامپیوترش) را برای او شرح دهید. اگر فرزندتان برای بهدست آوردن چیزهایی که میخواهد گاهی اوقات از قهر کردن، گریه و فریاد استفاده میکند، به او بیاموزید که این، راه موثری برای رسیدن به خواستههایش نیست.
برای مثال اگر فرزندتان در یک فروشگاه برای خرید آبنبات شروع به گریه و زاری کرد، شما با نخریدن آن، علاوه بر اینکه قبلا برای او دلیل نخریدن را توضیح دادهاید، عملاً به او نشان میدهید که رفتارش غیرقابل قبول بوده و تأثیری ندارد. اگر فرزندتان دائما کنترل خود را از دست میدهد، رفتارهای مجادلهآمیز، غیر اجتماعی یا بدون فکر از خود بروز میدهد و کج خلقیاش بیشتر از ده دقیقه طول میکشد، شاید بهتر باشد موضوع را با دکتر او مطرح کنید. برای بچههایی که در سنین دبستان هستند، اگر این کجخلقیها با یکی از رفتارهای زیر همراه بود، بهتر است با پزشک مشورت کنید: ـ بی قراری ـ عمل بدون تفکر ( واکنشهای آنی) ـ سرکشی ـ اختلال در تمرکز ـ عزت نفس پایین ـ کاهش عملکرد در مدرسه علاوه بر اینها، صحبت با معلمان فرزندتان درباره وضعیت کلاسها و رفتارهای او در کلاس میتواند مفید باشد.
شما باید بر اعمال خود نیز نظارت کنید و ببینید که آیا در عمل هم میتوانید در موقعیـــتهای پر اضطراب خویشتن دار باشید. اگر نمیتوانید در این موقعیـتها خــود را کنتــرل کنید، از مشاور خانوادگی خود
سؤا ل کنید که آیا جلسات مشـاوره میتواند شما را در این زمینه کمک کند یا خیر.
مترجم: امیررضا درگاهی
منبع : روزنامه اطلاعات
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست