چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

دیپلماسی ایرانی در آفریقا


دیپلماسی ایرانی در آفریقا
بدون تردید نگاه ایران به قاره افریقا، کاملا متفاوت با نگاه کشورهای غربی است وجمهوری اسلامی ایران نگاهی انسانی و برخاسته از ارزشهای اسلامی به این قاره دارد.جمهوری اسلامی ایران خواستار استقلال و پیشرفت کشورهای آفریقایی است و از تعمیق و تقویت مناسبات صمیمانه با آنها استقبال می‌کند. نگاه برابر ایران به آفریقا مشوق همکاری ها شده و چشم انداز کار مشترک را نوید بخش کرده است .
آغاز دوران پس از جنگ سرد،شروع دوران جدیدی برای آفریقانیز بود.دورانی که به خاتمه منازعات منطقه ای ،استقلال نامیبیا و اضمحلال نظام آپارتاید منجر شد و آینده ای توام با همکاری و ثبات را برای کشورهای این قاره نوید داد.در این برهه،نقش کشورهای آفریقایی در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران افزایش یافته است و تعیین یک استراتژی عملی و درازمدت در قبال کشورهای این قاره وظیفه اصلی سیاستگذاران ایرانی،بخصوص در وزارت امور خارجه ،می باشد.ما در زمینه گسترش روابط با آفریقا نیازمند تعیین خط مشی و روش اجرایی در زمینه های سیاسی،اقتصادی وفرهنگی هستیم.تا کنون ،نگرش سیاست خارجی به آفریقا،گسترش روابط از طریق کمکهای اقتصادی بوده است.در آینده،این روش باید به عنوان تنها روش موجود تلقی شود.نیاز آفریقا به کمکهای مالی و اقتصادی نباید تنها عامل مشوق برای گسترش روابط باشد،اگرچه این نکته نباید به معنای نفی همه جانبه ضرورت اعطای برخی کمکهای بشردوستانه نیز تلقی شود. ما در آفریقا باید به‌دنبال نوعی همکاری اقتصادی باشیم،به‌نحوی که این همکاری در عین سودمندی برای ایران،روند توسعه اقتصادی در کشورهای آفریقایی را نیز تسریع کند.همکاری مشترک ایران و گینه در زمینه استخراج بوکسیت می تواند الگوی خوبی برای این نوع همکاری باشد.
ایجاد تحول اساسی در شیوه تبلیغات داخلی و خارجی درباره آفریقا ضرورت دارد. دست اندرکاران سیاست خارجی قبل از هر چیز باید باورهای فرهنگی و اقتصادی خود را در مسیر آفرینش زمینه های ارتباط طبیعی با آفریقا بارور کند.جامعه ایران متاسفانه هنوز متاثر از تبلیغات منفی غرب در مورد آفریقاست و تا این تبلیغات خاتمه نیابد،در زمینه ارتباط با جامعه آفریقایی دچار مشکلات جدی خواهیم بود.در این زمینه،نقش رسانه های گروهی و مدیران مطبوعات بسیار اهمیت دارد. از سوی دیگر،مردم و دولتهای آفریقایی شاهد تبلیغات گسترده استکبار جهانی علیه روابط جمهوری اسلامی ایران با آفریقاست.برای مبارزه با این تبلیغات باید صداقت خود را در گسترش روابط با آفریقا نشان دهیم.ارائه الگوهای مناسب برای حل مشکلات اجتماعی-فرهنگی و اقتصادی و همکاری برای توسعه کشورهای این قاره یکی از مهمترین اقدامات ما می تواند باشد.
تکیه بر اسلام به عنوان دین حامی مظلومان، زمینه ساز گسترش روابط اعتقادی و انسانی بین مردم ایران و این قاره است.بحرانهای امروز آفریقا که نتیجه فقر فرهنگی بوده و ریشه در میراث استعمار دارد،زمینه معرفی اسلام به این قاره را فراهم کرده است.اسلام راه برقراری عدالت اجتماعی را نشان می دهد،چیزی که هم اکنون مردم آفریقا به آن نیازدارند.
شناخت سیاستهای دشمنان انقلاب اسلامی، بویژه اسرائیل،و به خصوص سیاست آنها در راستای انزوای ایران در آفریقا ضرورت دارد.رژیم صهیونیستی برای حضور بیشتر در این قاره نیاز به تضعیف موقعیت ایران دارد.سیاست خارجی ایران باید به گونه ای برای خنثی کردن این دسایس برنامه ریزی کند.تبادل هیئتهای سیاسی،افزایش همکاریهای بین المللی،شناخت متقابل فرهنگی و انجام فعالیتهای اقتصادی اگر با یک برنامه ریزی صحیح صورت پذیرد،باعث استحکام موقعیت جمهوری اسلامی ایران در آفریقا و تحقق یکی از هدفهای سیاست خارجی ایران اسلامی خواهد بود.
تهیه و تنظیم: زمان وندی
منبع : روزنامه رسالت