سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

خشکی چشم پس از جراحی رفرکتیو قرنیه


خشکی چشم پس از جراحی رفرکتیو قرنیه
● هدف:
مقایسه میزان ترشح اشک به دنبال عمل جراحی لیزیک و کراتکتومی فوتورفرکتیو .(PRK)
● روش پژوهش:
داوطلبان جراحی رفرکتیو چشم، در صورت نداشتن معنی برای جراحی و بعد از اعمال معیارهای خروج از مطالعه، به طور تصادفی در دو گروه لیزیک و PRK قرار گرفتند. معیارهای خروج از مطالعه عبارت بودند از مصرف دارو های چشمی، وجود خشکی چشم و عمل رفرکتیو مجدد. معاینات کامل چشم پزشکی به علاوه آزمایش شیرمر )ترشح پایه(، قبل از عمل و یک، سه و ۶ ماه پس از عمل رفرکتیو انجام شدند و نتایج مورد مقایسه قرار گرفتند.
● یافته ها:
در مجموع ۱۷۶ چشم از ۸۸ بیمار ۳۰) مرد و ۵۸ زن( با میانگین سنی ۲۴.۷±۳.۵ سال ۱۹-۳۴) سال( در دو گروه ۴۴ نفری بررسی شدند. میانگین نتیجه آزمایش شیرمر قبل از عمل، در گروه PRK برابر ۱۳.۵±۵.۳ میلیمتر و در گروه لیزیک برابر ۱۴.۵±۷.۱ میلیمتر بود (P=۰.۰۸) که در یک، سه و ۶ ماه پس از عمل در گروه PRK، به ترتیب به ۱۱.۷±۴.۲، ۱۲.۰±۴.۱ و ۱۲.۷±۵.۰ میلیمتر و در گروه لیزیک، به ترتیب به ۱۳.۵±۳.۶، ۱۴.۳±۵.۰ و ۱۴.۲±۵.۱ میلیمتر رسید )به ترتیب؛ P=۰.۰۷، P=۰.۰۹ و .(P=۰.۱۷ شش ماه بعد از عمل، ۴ چشم ۴.۵) درصد( در گروه لیزیک دچار خشکی چشم بودند ولی در گروه PRK هیچ موردی دچار خشکی چشم نبود .(p=۰.۰۴) در هیچ کدام از گروه ها، ارتباطی بین میزان ترشح اشک با سن و رفرکشن مشاهده نشد.
● نتیجه گیری:
هر دو روش PRK و لیزیک می توانند موجب کاهش مقدار ترشح اشک حداقل تا ۶ ماه بعد از عمل شوند ولی احتمال ایجاد خشکی چشم در روش لیزیک بیش از PRK است.
حیدرعلی معینی
فرهاد فاضل
اکرم ریسمانچیان
محمدرضا اخلاقی
علیرضا دهقانی
لیلا لقمانیان
منبع : پایگاه اطلاعات علمی