سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
تهاجم نظامی شوروی به افغانستان
۲۹ سال پیش در روز ۲۷ دسامبر سال ۱۹۷۹ میلادی نیروهای ارتش شوروی به خاک افغانستان حمله می کنند. افکار عمومی جهان در آن هنگام به دلیل تعطیلات کریسمس و سال نو چندان به این حمله واکنش نشان نداد.
در پی کشته شدن نورمحمد تره کی ، عامل کودتای کمونیستی در افغانستان به دست حفیظ الله امین ، شوروی دریافت که امین فرد مناسبی برای حفظ منافع این کشور در افغانستان نیست.
بنابراین ارتش شوروی به دستور لئونید برژنف ، رهبر و دبیر کل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی و به این بهانه که دولت قانونی افغانستان از آنها کمک خواسته است به خاک این کشور حمله می کند.
حفیظ الله امین که کمتر از ۴۰ روز قدرت رادر دست داشت به قتل می رسد.
ببرک کارمل ، عامل شوروی ها به مقام ریاست جمهوری افغانستان منصوب می شود.
با دخالت مستقیم نیروهای نظامی شوروی در افغانستان مبارزه مجاهدین افغانی با رژیم کمونیستی این کشور که از زمان کودتای نور محمد تره کی علیه دولت داود خان آغاز شده بود ، ابعاد گسترده ای می گیرد و به یک جنگ تمام عیار مبدل می شود.
در اواسط سال های دهه ۱۹۸۰ میلادی نیروهای رژیم کمونیستی افغانستان و حدود ۲۰۰ هزار نظامی شوروی کنترل شهرها و راه های ارتباطی اصلی را در دست داشتند ، اما قادر به شکست دادن مجاهدین افغانی نبودند.
احمد شاه مسعود برجسته ترین فرمانده مجاهدین محسوب می شد که لقب شیر پنجشیر را داشت و علی رغم بمباران های سنگین هوایی و تجهیزات مدرن ارتش شوروی هرگز اجازه نداد آنها بر دره پنجشیر مسلط شوند.
سرانجام در دوران میخاییل گورباچف دولت شوروی به این نتیجه رسید که در یک باتلاق گرفتار شده است ، ببرک کارمل استعفا داد و نجیب الله جانشین او شد.
در روز ۱۵ آوریل سال ۱۹۸۸ براساس توافق های ژنو که میان شوروی ، امریکا ، افغانستان و پاکستان امضا شد ، اشغال افغانستان توسط شوروی خاتمه یافت.
نیروهای شوروی در روز ۱۵ فوریه سال ۱۹۸۹ میلادی از خاک افغانستان عقب نشینی کردند.
به این ترتیب ، در روز ۲۷ دسامبر سال ۱۹۷۹ میلادی نیروهای ارتش شوروی به خاک افغانستان حمله کردند. در این جنگ ۱۰ ساله دستکم یک میلیون افغانی کشته شدند و ۵ میلیون نفر به کشورهای ایران و پاکستان پناهنده شدند.
بیش از ۱۵۰۰۰ نظامی شوروی به قتل رسیدند و هزاران سرباز دیگر معلول شدند.
با خروج نیروهای شوروی از افغانستان دوره تاریکی که از کودتای نورمحمد تره کی آغاز شده بود به پایان رسید. اما افسوس که دوره تاریک دیگری برای کشور و ملت مظلوم افغانستان در راه بود که تا به امروز ادامه دارد.
بهرام افتخاری
منبع : روزنامه جامجم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست