شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

التهاب و بحران اقتصادی


التهاب و بحران اقتصادی
اقدام فیفا برای برگزاری اولین دوره رقابت‌های جام جهانی در اروگوئه با استقبال جهانی روبرو نشد چون در همین زمان، اروپا در بحران اقتصادی عمیقی دست و پا می‌زد.
شرکت در رقابت‌های جام جهانی مستلزم پیمودن مسیری طولانی از جمله سفرهای دریائی بود، علاوه بر این بازیکنان را به مدت حداقل دو ماه از تیم باشگاهی‌شان جدا می‌کرد که هنوز هم این موضوع مورد مناقشه باشگاه‌هاست.
برگزاری اولین دوره مسابقات جام جهانی نیز نسبت به امروز تفاوت‌های زیادی داشت و هیچ رقابت مقدماتی انجام نشد حتی قرعه‌کشی این مسابقات بعد از ورود ۱۳ تیم دعوت شده به اروگوئه، انجام گرفت.
دیدار افتتاحیه اولین جام را فرانسه و مکزیک انجام دادند و فرانسه ۱ـ۴ پیروز شد.
اما نخستین فینال بین کشور میزبان (اروگوئه) و همسایه‌اش آرژانتین برگزار شد. تیم اروگوئه بعد از اینکه ۱ـ۲ از حریف عقب افتاد، موفق شد نتیجه را ۲ـ۴ به سود خود تغییر داده و جامی را که ”ابل لافلور“ سازنده آن امضاء کرده بود، به‌دست آورد.
اگر چه فوتبال در سال ۱۹۰۴ با تأسیس فدراسیون بین‌المللی فوتبال (فیفا) رسماً موجودیت یافت، اما تا سال ۱۹۲۴ که بازی‌های المپیک در پاریس برگزار شد، این ورزش به جایگاه شایسته خود در مسابقات دست نیافته بود. در آن بازی‌ها، برای نخستین بار تیم‌هائی از سایر قاره‌های جهان به مصاف حریفان اروپائی رفتند.
مسابقات فوتبال المپیک به موفقیت بی‌نظیری دست یافته بود و آن اینکه ۵۰ هزار نفر دیدار فینال میان اروگوئه و سوئیس را تماشا کردند.
شرکت نکردن بسیاری از کشورها در المپیک ۱۹۲۸ آمستردام، آغاز تولد یک مسابقه مستقل فوتبال بود.
در ۲۶ می همین سال (۱۹۲۸ کنگره فیفا در آمستردام اعلام کرد رقابت‌های جدیدی در سال ۱۹۳۰ برگزار خواهد شد که حضور در آن برای کلیه کشورهای عضو مجاز است. در روز ۱۸ می سال بعد، کنگره بارسلون، اروگوئه را برای میزبانی اولین دوره رقابت‌های جام جهانی برگزید. انتخاب اروگوئه به‌عنوان میزبان اولین جام جهانی با توجه به قهرمانی این تیم در المپیک و هم‌زمانی با یکصدمین سال استقلال این کشور، کاملاً مناسب به‌نظر می‌رسید. با اینکه انتشار این خبر با استقبال و شادمانی زیادی در تمام کشورهای صاحب فوتبال روبرو شد اما بسیاری از اروپائی‌ها از انجام سفر دریائی طولانی‌مدت که واضح بود بسیار خسته‌کننده و پرهزینه است، روگردان بودند به همین دلیل فدراسیون‌های این قاره عهد خود برای شرکت در اولین جام را زیر پا گذاشتند.
تا ۲ ماه قبل از جام جهانی، حتی یک تیم اروپائی نیز اعلام آمادگی نکرده بود اما با تلاش‌های شخص ”ژول ریمه“ ۴ تیم شامل رومانی، بلژیک، فرانسه و یوگسلاوی روز ۲۱ ژوئن ۱۹۳۰ سوار کشتی شده و ۸ روز بعد در سواحل ریودوژانیرو تیم برزیل را نیز همراه خود کرده و سرانجام ۴ ژوئیه به مونته‌ویدئو رسیدند.
● یک موفقیت بزرگ ورزشی
اولین جام جهانی فوتبال با حضور تنها ۱۳ تیم شامل چهار تیم از اروپا، هشت تیم شامل چهار تیم از اروپا، هشت تیم از آمریکای جنوبی و نماینده ایالات متحده آمریکا برگزار شد.
فوتبالی که در زمین به نمایش گذاشته شد، در بالاترین سطح قرار داشت و برخلاف انتظار تماشاگران که تصور می‌کردند تیم‌های آمریکای جنوبی از همه برتر باشند، اروپائی‌ها خیلی خوب نشان دادند.
تیم فرانسه در دیدار افتتاحیه مکزیک را ۱ـ۴ برد و به سختی مقابل آرژانتین با یک گل تن به شکست داد که البته با یک گل تن به شکست داد که البته با جنجال هم همراه بود. داور مسابقه ۶ دقیقه زودتر سوت پایان را به صدا درآورد اما با شدت گرفتن اعتراض‌ها و وخیم شدن اوضاع، بازیکنان ۲ تیم را به زمین فراخواند در حالی‌که برخی از آنها زیر دوش بودند!
● اولین فینال، اولین اسطوره
چند روز بعد در ورزشگاه صدهزار نفری سنتاریو، انتظار برای برگزاری فینال میان دو تیم از آمریکای جنوبی به نام اروگوئه و آرژانتین، فضای ملتهبی ایجاد کرده بود. در نیمه نخست اروگوئه ۱ـ۲ عقب بود اما در نیمه دوم با شجاعت تمام توانست ۳ گل به ثمر رسانده و به برتری ۲ـ۴ دست یابد.
ژول ریمه، رئیس فیفا جام قهرمانی را به ”خوزه نازاسی“ کاپیتان تیم اروگوئه تقدیم کرد. جشن‌های شادمانی در مونته‌ویدئو تا چند شبانه‌روز بعد ادامه داشت و روز ۳۱ ژوئیه به‌عنوان تعطیل رسمی اعلام شد. توپ مسابقات جام جهانی از اینجا شروع به چرخش کرد و شهرت و محبوبیت فوتبال جهانی شد.
منبع : روزنامه ابرار ورزشی