چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

دانش های نوین


دانش های نوین
در تعریف و توصیف علم، صفتِ كهكشان را می توان صفتی منطبق با خصلت و ویژگی علم دانست. اینكه گفته می شود »كهكشانِ علم« حكایت از دامنه گسترده و بی پایان علم دارد، زیرا وجه تشابه علم با كهكشانهای لایتناهی، كه كره خاكی، ذره ای از ثوابت و سیاراتِ یكی از كهكشانهای بی شمار آن، یعنی كهكشان راه شیری به شمار می رود، مطابقت می كند.
دانش شیمی كه در زمانهای كهن، با نام كیمیا خوانده می شد، به عنوان یكی از رشته های علمی ریشه دار و قدیمی، براستی كیمیایی است كه نقطه پایانی برای وجوه مختلفِ پیشرفت های آن وجود ندارد. اكنون مهندسی شیمی، در جهان علم فراز و نشیب هایی را طی می كند، كه از درون آن، دهها پدیده علمی نوین بوجود آمده و بدون اغراق بخش عظیمی از زندگی بشری را تحت تاثیر قرار داده است.
همانطور كه برای سایر علوم، برای مهندسی شیمی نیز می توان این واقعیت را بیان داشت كه امروزه بدون دانش مهندسی شیمی، چرخ عظیم زندگی انسان مختل خواهد شد. از سوی دیگر پیشرفت در دانش های نوینِ مهندسی شیمی، سرعت سرسام آوری را تجربه می كند كه برای هماهنگ شدن با این سرعت و یا دست كم باز نماندن از آن، به ویژه در كشورهای در حال پیشرفت، فعالیت های علمی گسترده، انكار ناپذیر خواهد بود.
در كشور ما، دانش مهندسی شیمی از آغاز پیدایش (كمتر از۳ دهه) گامهایی را طی كرده كه می توان با اندكی تعمق و توجه به پیشرفت های دانشگاهی آن نسبت به آینده این دانش امیدوار بود. البته این امیدواری تنها متكی به حرف نیست، بلكه عملاً در سطوح دانشگاههای معتبر كشور قابل مطالعه و بررسی است.
این بررسی ها نشان می دهد، دانش مهندسی شیمی در سطوح دانشگاهی گامهای مقدماتی را پشت سر نهاده و به دانش های نوین این رشته علمی تجهیز می شود.
اگر كشور ما در صنعت نفت، از قدیمی ترین تولیدكننده هاست و نفت و گاز و پتروشیمی از صنایع مهم آن به شمار می رود، لازمه پیشرفت در این صنایع، كسب فناوری ها و دانش های نوین در مهندسی شیمی است كه توجه به آن در دانشگاهها كاملاً محسوس است.
معیار چنین تشخیصی را می توان در تعداد فارغ التحصیلان برجسته رشته های مختلف مهندسی شیمی از دانشگاهها، تعداد و میزانِ دانش اعضای هیات های علمی، تعداد و محتوای چاپ مقاله های علمی متخصصان مهندسی شیمی در نشریات علمی داخل و خارج، برخی از نوآوریها، تجهیزات مدرن و پیشرفته علم مهندسی شیمی، اعم از نرم افزار و سخت افزار و برگزاری همایش های ملی مهندسی شیمی با محتوای كیفی و كمیِ موثر و توجه به دانش های نوین مهندسی شیمی دانست.
تازه ترین این دانش ها در مهندسی شیمی كشور، نانو تكنولوژی، بیوتكنولوژی و عناوین علمی متعدد دیگری است كه با بنیان گذاری امروز، نتایج علمی ثمربخش و ارزشمندی را برای فردا به ارمغان خواهد آورد.
منبع : ماهنامه نفت پارس