جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

مقایسه تهدید افغانستان و عراق برای امنیت امریکا


مقایسه تهدید افغانستان و عراق برای امنیت امریکا
روزنامه نیویورک تایمز در تحلیلی درباره تهدید امنیتی افغانستان و عراق برای امریکا نوشت:
سفر دو هفته قبل کاندولیزا رایس وزیر خارجه امریکا به افغانستان با اتخاذ چنان تدابیر امنیتی و پنهانکاری صورت گرفت که تا زمان بلند شدن هواپیمای حامل وی از لندن حتی به گزارشگرانی که با وی سفر می کردند گفته نشده بود به کجا می روند.
این مسئله سوالی محوری را مطرح می کند که اکنون به مبارزات ریاست جمهوری امسال امریکا راه یافته است و ان اینکه شش سال پس از تهاجم امریکا به افغانستان با هدف ریشه کنی القاعده، طالبان و تهدید تروریسم این کشور همچنان خطری امنیتی برای امریکایی ها باقی مانده است که به مراتب بیش از سال دوهزار، سال بین تهاجم امریکا به افغانستان وعراق ، تهدید امیز است.
بدین ترتیب ایا اکنون افغانستان به تهدید امنیتی بزرگتری نسبت به عراق برای امریکا تبدیل شده است؟
سه نامزد برجسته ریاست جمهوری امریکا مواضع متفاوتی را در این خصوص در امتداد خط مشی های حزب شان اتخاذ کرده اند. اما هر سه نفر میگویند به عقیده انها افغانستان تهدید امنیتی است که باید به ان پرداخته شود.
درحالیکه جان مک کین جمهوری خواه میگوید عراق همچنان منشاء تهدیدهای امنیتی برای امریکا است نامزدهای دموکرات هیلاری کلینتون و باراک اوباما ظاهرا افغانستان را تهدید امیز تر می دانند و هر دو معتقدند تمرکز بر افغانستان مانعی در برابر تهدیدی جدی تر در افغانستان است. سناتور مک کین که نامزد احتمالی حزب جمهوری خواه است عملا معتقد است عراق و افغانستان دو روی یک سکه اند.وی معتقد است خروج امریکا از عراق موجب جسارت القاعده می شود، منافع امریکا را در خاورمیانه به خطر می اندازد و منطقه ای را که از قبل بی ثبات است ناامن تر می سازد و بدین ترتیب در دراز مدت به ناامنی بیشتر امریکاییان منجر خواهد شد.
سناتورها اوباما و کلینتون موضعی مخالف دارند. به گفته انها عراق افغانستان را خطرناک تر می سازد.
اوباما با تاکید بر لزوم جنگ در افغانستان با القاعده که عامل کشته شدن سه هزار امریکایی هستند گفته است در صورت انتخاب شدن حداقل دوگردان دیگر در افغانستان مستقر خواهد کرد.
کلینتون نیز که سه بار به افغانستان سفر کرده است موضع مشابهی اتخاذکرده است بجز انکه نگفته است چه تعداد گردان دیگر به افغانستان اعزام خواهد کرد. وی پیشنهاد داده است یک فرستاده ویژه برای رسیدگی به مسائل مرزی افغانستان و پاکستان منصوب شود.
این روزنامه می نویسد برای دموکرات ها که از پایگاه حمایتی برخوردارند که خواستار خروج امریکا از عراق است طرح این مسئله با توجه به افغانستان خروج از عراق را به لحاظ سیاسی بسیار اسانتر می کند.اما ترک عراق اسان نخواهد بود.کارشناسانی که از مک کین جانبداری می کنند میگویند خروج سریع امریکا از عراق میتواند به اتشی در خلیج فارس منجر شود که به درگیر شدن عربستان سعودی و ایران در یک جنگ شیعه-سنی و کُرد بیانجامد-جنگی که برندگان چندانی نخواهد داشت و احتمالا تلفات عظیمی از غیر نظامیان بر جا خواهد گذاشت.
به علاوه تدارکات مربوط به خروج صدو سی هزار نیرو از عراق هولناک خواهد بود و خارج کردن همه تجهیزات نزدیک به یکسال طول خواهد کشید. در واقع کارشناسان نظامی می گویند اگر ارتش امریکا یکسال فرصت داشته باشد تا از عراق خارج شود چنان بواسطه سازماندهی روند خروج خسته خواهد بود که قادر نخواهد بود کار دیگری انجام دهد.
دولت بوش با توجه به خستگی ارتش امریکا در عراق از متحدان اروپایی اش خواسته است نیروهای بیشتری برای شورش های فزاینده طالبان در افغانستان به این کشور اعزام کنند اما مردم اروپا عموما با اعزام نیروهایشان به افغانستان مخالفند و به گفته رابرت گیتس وزیر دفاع امریکا اروپاییان ماموریت درافغانستان را با عراق خلط می کنند .
در هر حال بسیاری از کارشناسان سیاست خارجی تاکید می کنند پویایی شناختی این دو جنگ یکسان نیست. به گفته این کارشناسان،‌ اوضاع سریعا در حال وخامت در مرز افغانستان و پاکستان، ناتوانی فزاینده دولت مشرف در مقابله با شورشیان اسلام گرا در استان های مرزی به انضمام شورشیان طالبان در افغانستان، افغانستان-پاکستان را به تهدید شماره یک برای امنیت ملی امریکا تبدیل کرده است، به ویژه انکه به نظر میرسد از زمان اعزام نیروهای امریکایی بیشتری به عراق بخش هایی از ان کشور ارام شده است.به علاوه با نتایج انتخابات پارلمانی روز دوشنبه در پاکستان اوضاع این کشور بی ثبات تر شد و با شکست کامل مشرف معلوم نیست وی تا چه مدت می تواند در قدرت بماند.این درحالی است که کارشناسان میگویند پاکستان به طور تفکیک ناپذیری با افغانستان مرتبط است.
بروس هافمن استاد دانشگاه جرج تاون که مشاور ضد ترریسم دولت ائتلاف موقت در بغداد در سال دوهزاروچهار بود می گوید، باخت در افغانستان به مراتب پیامدهای بیشتری از باخت در عراق خواهد داشت.وی میگوید" اگر پاکستان به ویژه در امتداد مرز دچار هرج مرج کامل شود یکپارچگی کشور افغانستان و دولت ان حتی بیش از پیش تهدید خواهد شد و این امر پیامد های به مراتب وسیع تری برای ما خواهد داشت."
منبع : انتخاب