پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا
آبهـای مـرده
![آبهـای مـرده](/mag/i/2/g95ej.jpg)
این منطقه وسیع تقریباً بدون اکسیژن که یک منطقه مرده خوانده میشود، در امتداد ساحل بین لوئیزیانا و تگزاس قرار دارد.
صدها منطقه ساحلی جهان دارای مناطق مرده هستند. آنها بیشتر زمانی بوجود میآیند که باران بهاری روی زمین جمع میشود، راهش را به درون نهرها و رودخانهها میگشاید و سرانجام به اقیانوس فرو میریزد. رودخانهها یک محموله موادغذایی، بویژه نیتروژن، از مزارع که درون آب پخشان با خود حمل میکنند وقتی این نیتروژن به دریا میرسد، موجب یک طغیان کوتاه رشد جلبکی میشود که آب را از اکسیژن تهی میسازد. ماهی، صدفهای خوراکی، میگو، خرچنگها، صدفهای سیاه صخرههای آبی و دیگر جانوران ساکن کف دریا میتوانند در این جریان نابود شوند.
جین لایچنکو، یک بوم شناس از دانشگاه ایالت اورگون میگوید: این تخلیه مواد غذایی از زمین به طور فزایندهای شمار، اندازه و سختی مناطق مرده را افزایش میدهد. این بیشتر به این علت است که استفاده از کودشیمیایی در کشاورزی رو به افزایش است. گاهی نیز مواد زائد به جامانده از حیوانات یا فاضلاب انسانی این مصیبت را بدتر میکند.
نیتروژن که حدود ۷۸ درصد جو زمین را تشکیل میدهد، یک گاز بی اثر است اما اشکال واکنشی بیشتری دارد یکی از اینها از ساخت کودشیمیایی، از طریق فرآیندها بربوش که گاز نیتروژن را به آمونیاک تبدیل میکند، بدست میآید. با وجود این که مقداری از کود شیمیایی مورد استفاده در مزارع بوسیله گیاهان و بعد حیواناتی که آنها را میخورند جذب میشوند، بیشتر آن پیش از آنکه به ساحل نشسته و سرانجام حتی به عمق اقیانوس جذب شود، در خاک جمع میشود. یک منبع دیگر آلودگی نیتروژن سوختهای فسیلی هستند که وقتی میسوزند اکسید نیتروژن تولید میکنند. این اکسیدها به جو پخش میشوند و میتوانند به صورت باران اسیدی به زمین بیایند.
براساس دو مقالهای که در آخرین شماره «ساینس» چاپ شده است، آزاد شدن نیتروژن واکنشی در جو یک اثر آب شیبی دارد. جیمز گالووی از دانشگاه ویرجینیا نویسنده یکی از مقالات میگوید: هر اتم ساده نیتروژن واکنشی میتواند یک رشته رویدادهای آب شیبی را موجب شود که به سلامت انسان و نظام زیست صدمه بزند.
در جو پایین اکسیدهای نیتروژن به یک افزایش در میزان ازن و مواد ریز که میتوانند بیماریهای تنفسی ایجاد کنند اضافه میشوند. نیتروژن واکنشی در باران اسیدی حشرات و ماهیها را در رودخانهها و دریاچهها میکشد و وقتی به ساحل حمل میشود به تشکیل مناطق مرده و ایجاد جزر و مدهای سرخ (یک نوع گل جلبک سمی که میتواند در دریا شکل گیرد) کمک میکند و در این جا است که بعداً به اکسید نیتروژن تبدیل میشود و به گرمای زمین میافزاید.
به گفته آلن تاون سند از دانشگاه کلرادو، انسانها با سرعتی بیسابقه درحال ایجاد نیتروژن واکنشی و حمل آن به اطراف جهان هستند. مردم حدود ۱۹۰ میلیون تن نیتروژن واکنشی در یک سال، در مقایسه با ۹۰ تا ۱۲۰ میلیون تنی که از طریق فرآیندهای طبیعی مانند باکتریهای دارای نیتروژن و صاعقه تولید میشود، ایجاد میکنند.
بعضی از این نیتروژنهای ساخت انسان به کشت موادغذایی و سوختهای زیستی کمک میکنند، اما نیتروژنی که بوسیله گیاهان و حیوانات جذب میشود بسیار ناکافی است تا آنجا که تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد نیتروژن واکنشی که برای تولید موادغذایی خلق شده است در واقع درنهایت به عنوان غذا خورده میشوند. بقیه این نیتروژن وارد محیط زیست میشود. چیزی که نگران کننده است این است که تولید نیتروژن واکنشی طبق بیشتر پیشبینیها میرود که افزایش یابد.
داگ کاپون از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی میگوید: سطوح افزایش یافته نیتروژن واکنشی اکنون مسئول حدود ۳درصد تولید زیستی حیات دریایی جدید در اقیانوسهای آزاد است. از آنجایی که تنها مقدار محدودی نیتروژن در اقیانوس وجود دارد، افزایش مقدار آن میتواند اثر تحریک کننده بسیاری شدیدی داشته باشد.
● خوب اما بد
این به نظر میرسد خبر خوبی برای آب و هوا است، چون حیات دریایی حدود۱۰ درصد از دیاکسید کربن ساخت انسان را که به اقیانوس ریخته شده است جذب میکند. و هرچه حیات دریایی بیشتر باشد، جذب بیشتری نیز صورت میگیرد. اما دو سوم این تأثیرگذاری ممکن است بوسیله آزاد شدن بیشتر اکسید نیتروژن، یک گاز قوی گلخانهای خنثی شود.
دکتر گالووی میگوید: هدف به حداکثر رساندن تأثیرگذاری نیتروژن در تولید مواد غذایی و به حداقل رساندن اثرات آن روی محیط زیست و سلامت انسان است و هنوز برای پیشرفت جا وجود دارد. فناوری موجود میتواند اکسیدهای نیتروژن را وقتی سوختهای فسیلی میسوزند به یک قیمتی جابجا کند. تغییر و اصلاح زادو ولدی یاژنتیکی میتواند توانایی را که با آن حیوانات و گیاهان نیتروژن جذب میکنند افزایش دهد. بهبود اداره حیوانات نیز مفید خواهد بود و اگر تنها نیمی از فاضلاب ۲/۳ میلیارد مردمی که در شهرها زندگی میکنند پرداخته شود، محیط زیست حدود ۵ میلیون تن نیتروژن واکنشی در یک سال آزاد خواهد کرد. چنین مداخلاتی در کل حدود ۵۴ میلیون تن نیتروژن کمتر واکنشی، حدود ۲۸ درصد آنچه در سال ۲۰۰۵ تولید شد آزاد خواهد کرد.
هم اکنون طرحهای کلاهک و تجارت در بعضی از آب پخشانهای آمریکا به علت نگرانی از گسترش مناطق مرده ناگهان یک باره پیدا میشوند. آنها به همان شکلی کار میکنند که برنامه تجارت دی اکسید سولفور آمریکا و طرح تجارت پخش کربن اروپا کار میکنند. آلوده کنندهها حقوق آلوده کردن را با موادی مانند نیتروژن داد و ستد میکنند.
اگر چه این مقرون به صرفه خواهد بود، اما احتمال میرود تنها زمانی کار کنند که آلایندهها از منابع قابل شناسایی بیایند. هدف بعدی گالووی خلق یک ماشین حساب جای پای نیتروژن در اینترنت است که مشابه یک ماشین حساب جای پای کربن خواهد بود. اگر چه به نظر میرسد چشم انداز اندکی برای اقدام فوری و هماهنگ برای تلاش جهت احیای مناطق مرده خلیج مکزیک وجود دارد، منطقه ساحلی شمال غرب دریای سیاه یک نمونه غیر منتظره برای نشان دادن این که چگونه بعضی مناطق اگر به آنها فرصتی داده شود به سرعت بهبودی مییابند ارائه میدهد. پس از سقوط اقتصادهای اروپای شرقی و مرکزی، استفاده از کودهای شیمیایی کارخانهای کاهش یافت چون آنها دیگر در دسترس نبودند. ظرف هفت سال مناطق مرده دریای سیاه تا اندازه زیادی ناپدید شده بودند و ماهی گیری از سرگرفته شده بود. این حداقل، دلیلی برای اندکی شادی است.
منبع: اکونومیست
مترجم: فریدون دولتشاهی
مترجم: فریدون دولتشاهی
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست