چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
رینیت آلرژیک
● تب علفی یا ورم غشای مخاطی بینی در اثر حساسیت در کودکان
ما اغلب به اشخاصی برمی خوریم که پی در پی عطسه می کنند و از خارش و آبریزش چشم و بینی رنج می برند . علائم فوق نشان دهنده « تب علفی » یا ورم غشای مخاطی بینی است که از حساسیت ناشی می شود . برخی این بیماری را با سرماخوردگی یا آنفلوانزا اشتباه می کنند ، در حالی که تب علفی محدود به یک دوره معین نیست و خارش نیز به همراه دارد . برای تشخیص تب علفی در کودکان کم سن و سال ، مدت دوام بیماری مدرک مهمی است . سرماخوردگی معمولاً با گلودرد آغاز می شود و حداکثر ۱۰ روز به طول می انجامد ، ولی مدت حساسیت متغیر است و ممکن است گاه گرفتگی بینی فقط یک یا دو روز به طول بیانجامد . در حالی که در زمانی دیگر شاید مدت آن طولانیتر از یک دوره سرماخوردگی باشد . تب علفی انواع مختلفی دارد و این امکان وجود دارد که کودک به بیش از یک نوع آن مبتلا شود . به عنوان مثال ، احتمال دارد که یک کودک به تورم غشای مخاطی بینی در اثر انبساط عروق ناحیه دچار شده باشد . این نوع حساسیت با مواد تحریک کننده ( اعم از عطر و فلفل و دود و ... ) تشدید می شود . برخی مواقع ،استفاده مداوم از اسپری بینی به ورم غشای مخاط بینی می انجامد .
ورم غشای مخاط بینی ممکن است در اثر مواد مختلف حساسیت زا اعم از علوفه سبز ،درختان و گرده افشانی گیاهان در فصول معینی از سال بروز کند . اگر شخصی علائم حساسیت را فقط در ماه اردیبهشت هر سال نشان دهد شاید گرده افشانی درخت زیتون یکی از عوامل مهم ایجاد این حساسیت باشد . حساسیتهایی که در فصول مشخصی از سال بروز می کند ممکن است ناشی از حساسیت به غذاهای فصلی نیز باشد . در غیراینصورت احتمال دارد که عوامل محیطی مانند حیوانات خانگی ، گرد و غبار یا سایر عوامل موجود در محیط زیست عامل ایجاد حساسیت باشند .
تب علفی به این دلیل که عوارض متعددی در مجاری فوقانی تنفسی ایجاد می کند ، معمولاً گمراه کننده است . چون کودکان قادر به رفع ناراحتیهایشان نیستند ، راههای ویژه ای برای تشخیص حساسیت آنها وجود دارد . واکنشهای حساسیت معمولاً بین کودکان مشترک است . کودکان معمولاً قادر به برخورد با عارضه خارش نیستند و حتی گاهی ممکن است از وجود این عارضه بی اطلاع باشند . لیکن به طور غیرارادی واکنشهایی نسبت به آن نشان می دهند ، مثل فشار بینی به سمت بالا برای تخفیف خارش . این واکنشها را واکنشهای حساسیتی می نامند . فشار بینی به سمت بالا ، موقتاً مجاری هوایی فوقانی را بازکرده و تنفس را تسهیل می نماید .
▪ سایر واکنشهای خودبخودی کودکان در برخورد با عوارض حساسیت عبارتند از :
تغییرات چهره برای تخفیف خارش ، پیچاندن بینی ،دهن کجی و شکلک درآوردن لحظه ای و احتمالاً بروز علائمی در گوش یا چشم . گاهی چشم و پلکها سرخ و متورم شده و دچار خارش می شوند و در عین حال ترشحاتی نیز از آنها خارج می گردد . این عارضه را ورم ملتحمه ناشی از حساسیت می نامند . این عارضه معمولاً با سایر واکنشهای حساسیتی همراه است ، لیکن گاهی نیز منحصراً در چشم ظاهر می شود . گوشها ممکن است سنگین و دردناک باشند . ناراحتیهای گوش معمولاً در نوزادان وکودکان زیر ۵ سال شایع است . شیپور اوستاش که گوش را به حلق متصل می کند ممکن است متورم شده و مایعات در آن جمع شود ،زیرا وضعیت آن در کودکان به حالت افقی است که با رشد کودک ، به حالت مایل تغییر وضعیت می دهد و طبعاً در این حالت کارکرد بهتری خواهد داشت .
بچه هایی که به عوارض حساسیت دائمی دچار هستند اغلب فاقد انرژی کافی برای فعالیتهای فیزیکی و ذهنی بوده و ممکن است قادر به استفاده کامل از ظرفیت خود برای بازی و یادگیری نباشند .
● چگونه از ریینیت آلرژیک ( تب یونجه) خلاص شویم ؟ Allergic Rhinitis , Hey fever
فصل تابستان برای کسانی که تب یونجه ( رینیت آلرژیک ) دارند فصل عطسه می باشد . برای آنها مادر طبیعت ذرات ریزی را می فرستد که بصورت ناپیدا در هوا می باشند و به شکل گرده گیاهان و هاگ قارچ ها می باشد .
اگر از تب یونجه رنج می برید بهتر است بدانید که تنها نیستید .
● چرا من عطسه می کنم ؟
تب یونجه نام دیگر بیماری رینیت آلرژیک است . شرایطی که بصورت فصلی روی مردم اثر می گذراد . مردمی که به هاگ ها و گرده ها حساس هستند و از طرف دیگر مردمی که به گرد و خاک منزل و یا خز و پشم حیوانات حساسیت دارند . هر چند که این عوامل بر افرادی که زمینه حساسیت را داشته باشند حساسیت می گذارد .
مشکلات زمانی اتفاق می افتند که سیستم ایمنی فرد واکنش نشان می دهد به گرده ها ، هاگ ها ، گرد و غبار ، یا دیگر مواد خارجی هجوم آورنده واکنش نشان می دهد . نتیجه آن آبریزش بینی ، عطسه ، سرفه ، خارش چشم و بینی و گلو ، گرفتگی گلو و گاهی ایجاد حلقه سیاه زیر چشم ها است .
▪ گرده های مزاحم :
گرده های حساسیت زا که در بهار و تابستان و پائیز شایع اند از درختان ، بوته ها و علف های هرز سرچشمه می گیرد . درختانی که محصولات آلرژیک تولید می کنند عبارتند از : بلوط - درخت زبان گنجشک - نارون قرمز - گردوی آمریکائی - سرو کوهی و ... اما خلاص شدن از این ذرات از محیط اطرافمان آسان نیست . زیرا جریان باد این ذرات را از منبع دور با خود می آورد . شگفت آور اینست که بیشتر گلها نمی توانند محصولات حساسیت زا تولید کنند زیرا گرده آنها بسیار بزرگ و سنگین است و محتمل است که توسط حشرات منتقل شود تا توسط جریان هوا .
● « عامل بازدارنده قارچها »
در آب و هوای سرد فصل انتشار هاگ های حساسیت زا مشابه گرده های حساسیت زا است . اما تا اواخر پائیز طول می کشد . در آب و هوای یخبندان و زمانی که برف زمین را می پوشاند این عمل از انتشار هاگ ها جلوگیری می کند . اما در آب و هوای گرم در تمام طول سال احتمال انتشار وسیع هاگ های حساسیت زا وجود دارد . مانند گیاهان فقط تعداد کمی از قارچها حساسیت زا هستند .
▪ عواملی که بر رشد و تجمع قارچها مؤثر است عبارتست از :
رطوبت ، سایه ، که این عوامل می تواند باعث تجمع قارچها در محلهای مرطوب مانند حمام و یا صندوق خانه ها ( پستو ) شود .
● « عوامل خط اول مؤثر در بیماری در خانه »
افرادی که علائم تب یونجه را در تمام طول سال دارند احتمالاً به ذرات گرد و غبار خانه و یا کرک ها و پرهای ریز داخل متکا و یا خز و یا پوست حیوانات اهلی و دست آموز حساسیت دارند . هنگامی که این ذرات را زیر میکروسکوپ نگاه می کنیم این ذرات خانگی مخلوطی از - پر - باکتری - هاگ - ذره های غذا - و اسپورهاست . در مناطق شهری حتی فضولات سوسکهای حمام می تواند ایجاد علائم حساسیت نماید . البته این پوشش حیوانات و خز حیوانات نیست که باعث حساسیت می شود بلکه ذرات پروتئین موجود در بزاق آنهاست که در پوست آنها ته نشین می شود . ( هنگامی که حیوان خود را با آب دهان و لیسیدن تمیز میکند ) از آنجا که گربه ها این کار را بصورت مداوم و زیاد انجام می دهند بنابراین یکی از مشکلات عمده ایجاد شده مربوطه به آنهاست .
● کنترل بیماری
یکی از مهمترین مسائل اینست که تب یونجه تحت کنترل باشد زیرا اگر درمان نشود ممکن است عوارضی از قبیل عفونت سینوسها ، سردرد سینوسی ، خستگی مزمن ، عفونت گوش و حتی آسم حادث شود و این احساس ضعف و بیماری همیشگی خواب را منقطع کرده و شخص را تحریک پذیر می سازد .
▪ راحت شدن و خلاص شدن از حساسیت زاها نیازمند ۲ چیز مهم است :
۱) در معرض آنها قرار نگیریم .
۲) درمان علائم ناشی از حساسیت .
● « در معرض گرده ها و مواد حساسیت زا قرار نگیریم »
▪ از ورزش کردن در هوای آزاد هنگام صبح خودداری کنیم زیرا در این زمان بیشترین تعداد گرده ها در هوا وجود دارد . می توان جهت کسب چگونگی وضع آب و هوا به رادیو یا تلویزیون ویا روزنامه ها مراجعه کرد .
پنجره اطاق خواب خود را هنگام شب بسته نگهدارید .
▪ از جارو کشیدن ، گردگیری و چمن زنی یا چیدن علفهای هرز خودداری کنید . اگر شما باید این کارها را انجام دهید حتماً از یک ماسک و یا فیلتر استفاده کنید .
▪ توقف نکردن در محیطی که میزان گرده موجود در هوای آنجا بالاست . دستگاه تهویه مطبوع رطوبت را کاهش داده و سطح گرده ها را در منزل پائین می آورد و به شما اجازه می دهد تا پنجره های منزل خود را بسته نگاه دارید . هم چنین پاک کننده های هوا نیز می توانند کمک کننده باشند .
ـ اگر مواد حساسیت زای خانگی وجود دارد موارد زیر را انجام دهید :
۱) حیوانات اهلی و گیاهان را در خارج از منزل نگهدارید و یا حداقل خارج از اطاق خواب نگهداری کنید .
۲) استفاده نکردن از وسائلی که باعث تجمع گرد و غبار در منزل می شود : مانند قالی ، پرده کرکره ، و یا بالش های پردار و راحتی بخش .
۳) احاطه کردن بالش و تشک و یا وسایل راحتی بخش با یک پوشش مناسب و ضخیم که اجازه خروج ذرات ریز را ندهد .
۴) ملافه های خود را با آب ۱۳۰ درجه فارنهایت به بالاتر بشوئید تا قارچها و هایت ها کشته شوند .
۵) گرفتن رطوبت زیرزمین و خالی کردن مخازن آبی که به مدت طولانی نگهداری آب در آن نگهداری می کنیم .
● اداره کردن و کنترل علائم
اگر دوری کردن از مواد حساسیت زا نتواند علائم شما را کاهش دهد یکی از چندین راه درمان طبی می تواند برای شما مؤثر باشد . پایه و اساس انتخاب داروئی شما باید روی برطرف کردن علائمی باشد که شما را بیشتر آزار می دهد .
▪ آنتی هیستامینها :
عطسه ، آب ریزش بینی و خارش چشم و بینی و گلو را کاهش می دهد . اگر گرفتگی و احتقان بینی مشکل اصلی شماست می توانید از داروهای ضد احتقان استفاده کنید . بسیاری از محصولات دارویی ترکیبی از آنتی هیستامین و ضد احتقان می باشند . افراد در مقابل این درمانها واکنش های مختلف نشان می دهند . لذا اگر بعد از ۵ روز استفاده از یک دارو به نتیجه مطلوب نرسیدید باید داروی دیگری انتخاب کنید .
اگر علائم شما بدتر شد و یا از داروهای زیادی استفاده می کنید حتماً به پزشک معالج خود مراجعه کنید . پزشک شما ممکن است با انجام یک تست طبی علت احتمالی حساسیت شما را مشخص نماید و یک نسخه خوب برای شما تجویز کند که می تواند شامل داروهای آنتی هیستامین ، استروئیدهای موضعی بینی و یا کرومولین سدیم باشد . اگر حساسیت شما شدید باشد ممکن است پزشک شما از درمانهای تزریقی استفاده کند .
اگر تب یونجه شما را هر سال در زمان خاصی گرفتار می کند به خود جرأت دهید و بگوئید که این علائم مانند علائم قبلی نیست و با یک برنامه پیشگیری کننده و طبی یک فصل خوب و لذت بخش را پشت سر گذارید .
● چگونه فصل بیماری خود را به خوبی پشت سر بگذرایم :
تب یونجه و ورزش نمی توانند ترکیب خوبی باشند و ورزش کردن با عطسه و آبریزش بینی بسیار ناراحت کننده و کشنده است و رنج و عذاب خود را به همراه دارد . موقعیت و حالت بعضی از ورزشها به گونه ای که افراد را در معرض گرده ها و قارچهایی قرار می دهد که این افراد می خواهند از آنها دوری کنند . اما توصیه های ساده زیر می تواند به شما کمک کند حتی زمانی که در معرض هاگها و قارچها قرار دارید .
ـ داروی تجویز شده توسط پزشکتان را قبل از انجام ورزش مصرف کنید اینکار ممکن است از گسترش علائم در طول فعالیت جلوگیری کند .
ـ فعالیتهای خود را با فصلهای مختلف سال جور کنید . برای مثال شما می توانید ( زمانی که مقدار مواد حساسیتزا در هوا فراوان است ) به جای گلف ، تنیس بازی کنید . و یا بجای دویدن در بیرون منزل و در هوای آزاد از دستگاه استفاده کنید .
ـ فعالیتهایی که باید در هوای آزاد انجام دهید هنگام ظهر ( چون در این هنگام کمترین میزان گرده در هوا وجود دارد ) برنامه ریزی کنید .
ـ زمانی از روز را که دریافته اید بهترین زمان برای شماست جهت ورزش انتخاب کنید .
ـ اگر شما دوچرخه سوار و یا دونده هستید باید مسیر حرکت خود را در فصل حساسیت زا تغییر داده و از مسیری حرکت کنید که کمترین میزان مواد حساسیت زا را داشته باشد.
منبع : وب سایت رسمی دکتر ابراهیم رزم پا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست