چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

انقلاب اسلامی و کارکردهای آن


انقلاب اسلامی و کارکردهای آن
انقلاب اسلامی نه یک مفهوم سیاسی بلکه یک واقعیت از زندگی مردمی بود که به خواست خدای حکیم در بهمن به وقوع پیوست. این واقعه سیاسی به دلیل عمق وماهیت مردمی آن توانست بسیاری از معادلات قدرت ها را به هم بریزد و لرزه ای بر ارکان قدرت های استکباری وارد نماید.
غیرقابل پیش بینی بودن انقلاب ایران و اذعان به این موضوع از جانب سیاسیون شرق و غرب عالم، و نقطه امید و کانون حرارت و جوشش بودن آن از جانب توده های مستضعف جهان، اوج برجستگی این انقلاب الهی بود.
انقلاب ایران، به دلیل خصلت فوق، درون مرزهای ایران نماند و افق های پیش رو را به سرعت درنوردید و کانون تاثیرات و اتفاقات عجیب و غریبی در جهان شد که نقطه عطف آن موضع ضد استعماری و رهایی انسان ها از یوغ قدرتهای بیگانه بود. جنبش های دینی در خاورمیانه و اروپای مرکزی، شمال آفریقا و حتی در شرق دور همه و همه به نوعی از فضای انقلاب ایران اثر گرفتند.
امام خمینی به عنوان رهبر انقلاب اسلامی، آرمان های خود را به درون مرزهای جغرافیایی ایران و حتی جهان اسلام محدود نکردند و برنامه و ایده خود را طبق نگاه جهان شمول و پیام انبیاء الهی تنظیم کردند حتی با تاکید بر اینکه در هر زمان و هرمکانی ظلم ایستاده و استوار باشد، پیام ضد ظلم انقلاب نیز وجود دارد، دایره و برنامه انقلاب را معطوف به انسان و برنامه های وی نمودند. کانون ضد استکباری انقلاب ایران بیشترین لطمه و صدمه را به منافع استعمارگران وارد نموده است تا جایی که مخالفین جدی انقلاب اسلامی نیز استعمارگران محسوب می شوند.
ایجاد مفاهیم جدیدی در دایره لغات سیاسی و ادبیات مراودات دیپلماتیک و خلق نوعی نگاه معطوف به دین همراه با خردورزی با تفکر ناب شیعی، ایجاد اندیشه وحدت اسلامی و نگاه استراتژیک به آن، وارد کردن آیین اسلام به مقوله سیاست و طرح حکومت دینی و از همه مهم تر تربیت انسان های فاضل، کاردان و انقلابی از برجسته ترین زیبایی های انقلاب اسلامی بود؛ انسان هایی که هر کدام توانستند به نوبه خود منشا اثرات فراوانی شوند. انقلاب اسلامی علاوه بر دستیابی به سرمایه گفتمانی که مقوله هایی چون جهاد، شهادت، اخلاص، ایمان را وارد ادبیات سیاسی نمود، جمعی از انسان های مخلص و خداجو را تربیت کرد که این سرمایه های معنوی یک رویکرد دوسویه با انقلاب داشتند و دارند و تداوم آن می تواند بر غنای سرمایه انسانی انقلاب اسلامی بیفزاید.
تفکر انقلابی در عصر حاضر این اقتضا را دارد که با مراجعه دیگر به مفاهیم ناب تفکر دینی، یک بار دیگر خواست های مردم را مرور کنیم. اقبال مردم به شعارهای انقلاب و آرمان هایی که در سه اصل استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی خلاصه شد، نشانگر این واقعیت است که تفکر انقلابی سرشار از رویش است و استواری نظام دینی به طراوت این آرمانها بستگی دارد.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید