دوشنبه, ۱۹ آذر, ۱۴۰۳ / 9 December, 2024
مجله ویستا
ایران و عربستان نگاه به آینده
نیاز عربستان سعودی و جمهوری اسلامی به داشتن روابط پویا و فعال و مستمر، ضرورتی اجتنابناپذیر و غیرقابل انكار است. ارتقا و تقویت و تعمیق و تحكیم روابط سیاسی دو كشور باعث قدرت دیپلماسی و ضامن استقرار و آرامش در منطقه حساس و استراتژیك خلیج فارس خواهد بود.
همگرایی بین كشورهای حوزه خلیج فارس و تبدیل منطقه به محیطی برای همكاریهای امنیتی و سیاسی و زیست محیطی و مبارزه با تشنجهای مذهبی و فرقهگرایی در قالب ایجاد یك سیستم همكاری مشترك حتی برای مبارزه با آفتهای اجتماعی و تروریسم و جنایات سازمانیافته و قاچاق مواد مخدر ضرورتی اجتنابناپذیر است. بسط و توسعه همكاریهای اقتصادی و تجاری، توجه به ظرفیتهای بالای مبادلاتی و انجام سرمایهگذاریهای مشترك باعث رشد و شكوفایی و رفاه و تولید ثروت در منطقه گردیده و در نهایت باعث اعتمادسازی پایدار و بلندمدت بین كشورهای حوزه خلیج فارس خواهد گردید.
روابط ایران و عربستان بهعنوان دو كشور مهم و تاثیرگذار در منطقه به روند تحكیم و توسعه منافع ملی كشورهای منطقه كمك خواهد نمود و باعث پایان بخشیدن تدریجی حضور قدرتهای بیگانه و كاهش روند مسابقه تسلیحاتی خواهد گردید. ایران و عربستان با تعامل موثر و مستمر میتوانند نهتنها اختلافات جزیی موجود در منطقه را حل و فصل نمایند، بلكه به عنوان دو وزنه سنگین و بانفوذ قادر خواهند بود در مسائل آرمانی جهان اسلام بخصوص مشكلات ملتهای مظلوم فلسطین و لبنان تاثیرگذار باشند.
ایران و عربستان باید به فتنه جدیدی كه سوغات تجاوز و اشغالگری و حاصل سیاستهای اسكتباری غرب در عراق است، به مقابله برخیزند. تجاوز به عراق باعث ویرانی و خرابی این كشور مهم اسلامی گردیده و از آن بدتر باعث ایجاد تفرقه و شعلهور شدن جنگ مذهبی و فرقهای در كشوری گردیده كه مردم آن سالهای متمادی بدون هیچگونه مشكل و ناراحتی در كنار یكدیگر زندگی سالم و بانشاطی داشتهاند. امروزه ایران و عربستان با همكاری عمیق و راهبردی نباید اجازه دهند كه دشمن با ایجاد تفرقه و دامنزدن به اختلافات فرقهای و مذهبی به شكست خفتبار و مفتضحانه خود در عراق سروسامان دهد. ایده و پیشنهاد رهبری انقلاب درخصوص شكلگیری و توسعه همكاریهای جامع كشورهای حاشیه خلیج فارس هم بر مبنای ایجاد امنیت دسته جمعی مستقل است. این همكاری جامع و پایدار حتی براساس بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت عراق كه جزو حوزه همین منطقه محسوب میشود را هم شامل میگردد. كشورهای منطقه به این درك مشترك و آگاهی مسوولانه رسیدهاند كه آثار سوء و تبعات سیاستهای قدرتهای بیگانه و حضور دائمی آنان در این منطقه جز پرداخت هزینههای سنگین مالی و تشنج و بیثباتی برای كشورهای منطقه حاصلی دیگر را در بر نخواهد داشت. لذا با یك همكاری دسته جمعی نهتنها حضور آنان كمرنگ خواهد شد، بلكه باعث ثبات و امنیت و اعتماد هرچه بیشتر كشورهای حوزه خلیج فارس به یكدیگر خواهد شد.
كشورهای حاشیه خلیج فارس اگر واقعا به دنبال تامین نیازهای امنیتی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، علمی و تربیتی خود هستند، باید آن را در چارچوب پیمانهای جامع بین خود عملی سازند و عوامل واگرا و منفی و نغمههای شیطانی را كه در هر كشوری برای اختلال در این نزدیكی و همگرایی وجود دارد را مهار سازند.
چندی پیش مركز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی خواستار تقویت روند اعتمادسازی میان دو كشور مهم و پرنفوذ منطقه یعنی ایران و عربستان گردیده بود. دیپلماسی دو كشور باید با ابتكارات و طرحهای نوین، نگرانیهای موجود كه عموما بهدلیل بمباران تبلیغاتی غرب است را مرتفع سازند، صلحآمیز بودن انرژی هستهای تحت نظارت دقیق و بازرسی دائمی آژانس و پاك و غیرآلاینده و بیخطربودن آن باید دائما و بهطور دورهای و مستمر برای كشورهای منطقه تبیین شود، ما میدانیم كشورهای منطقه گرفتار و مبتلا به نوعی افراطگری مذهبی كه در قالب سازمانهای تروریستی و ضدبشری ظهوریافته میباشد. یك همكاری مشترك فرهنگی میتواند خطر این مجموعههای متعصب و نادان را كه منطقه را با خطر دودستگی و تفرقه مواجه نموده را كمرنگ كرده یا از بین ببرد.
در زمینه اقتصادی در گذشته یك همكاری دوجانبه در زمینه نفت و انرژی باعث گردید كه هر بشكه نفت خام از زیر ۱۰ دلار به قیمت فعلی ۷۰ دلار برسد. آنها با نیرنگ و اختلاف در بین اعضای اوپك توانستند تا مدتی این ثروت خدادادی و تمامشدنی كشورها را به تاراج و یغما ببرند، ولی اراده مصمم ایران و عربستان باعث شد كه با كاهش اندك در تولید نفت آن را به قیمت واقعی خود برسانند. این همكاری و توافق تاریخی نهتنها صدها میلیارد دلار خسارت پایینبودن قیمت را برای همه كشورها جبران نمود. بلكه این زنگ خطری برای غرب بود كه اگر كشورهای صاحب نفت و انرژی عزم خود را برای همكاری جزم نمایند، دیگر بورسهای دنیا قدرت تعیین قیمت نفت را به دلخواه خود ندارند، البته دولتهای مصرفكننده هم در این زمینه ضرری نكردند، فقط سال گذشته ۱۶۰۰ میلیارد دلار مالیات از نفت وارداتی گرفتهاند.
با توجه به هویت دینی و اسلامی دو كشور ایران و عربستان باید علمای فرهیخته و معتدل دو كشور گوهرناب جوهر شگفتآور دین مبین اسلام را تبیین و با آن با دنیا صحبت كنند، ما حرفهای زیادی برای گفتن داریم. نزدیكی فرهنگی ایران و عربستان باعث رفع اختلافات و زمینه یك وحدت پایدار در جهان اسلام خواهد شد.
محمدرضا نوری شاهرودی
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست