دوشنبه, ۲۶ شهریور, ۱۴۰۳ / 16 September, 2024
مجله ویستا
به بازارهای قدیمی مراکش خوش آمدید
● آداب و رسوم ملل: مراكش
پادشاهی مغرب (به معنی مكان غروب خورشید) یا همان مراكش با مساحتی در حدود ۴۵۹ هزار كیلومتر مربع و با جمعیتی در حدود ۲۹ میلیون نفر در شمال غربیترین نقطه قاره آفریقا واقع شده است. مراكش ساحلی طولانی با اقیانوس اطلس دارد كه از شمال به جبل الطارق و دریای مدیترانه میرسد. پایتخت این كشور شهر رباط است. اگر چه زبان رسمی مردم مراكش عربی است اما به دلیل اینكه این كشور سالها است تحت استعمار فرانسه قرار داشت، نفوذ زبان فرانسه را در میان توده ملت مراكش میتوان یافت.
مسلمانان اكثریت این كشور را تشكیل میدهند. مهمترین شهر پادشاهی مغرب (مراكش) كازابلانكا یا دارالبیضاء است. اولین نكته جالبی كه در خصوص آداب و رسوم مردم مراكش میتوانم بگویم این است كه آنها نیز همچون ما ایرانیها رسم دارند در یك یا دو شب مانده به جشن عروسی، مراسم حنابندان بر پا میكنند و طی آن خانواده آقای داماد پس از ضیافت شام، جشن حنابندان را به جا آورده و بر روی دست و صورت عروس خانم نقش و نگارهای عربی ترسیم میكنند. این عمل از آرزوی خوشبختی و عافیت برای زوج جوان حكایت دارد.
گفتنی است مراكش كشوری است كه آثار باستانی بسیاری همچون مسجد زیبای سلطان حسن دوم را در خود جا داده است. وجود چنین آثاری، افزایش شش درصدی ورود گردشگران عرب به مراكش را در پی داشته است. عمده این گردشگران از كشورهای سوریه، لبنان و كشورهای حوزه خلیج فارس هستند، ارایه این رقم مطلوب از رونق دوباره صنعت توریسم مراكش حكایت دارد.
پیشتر در خصوص آثار باستانی كشور مراكش گفته شد. خالی از لطف نیست كه این بحث را كامل كرده و بعد به سایر ویژگیهای فرهنگی و قومی مردم این كشور بپردازم. آثار عمده تاریخی این كشور كه عبارتند از مساجد، آرامگاههای سلاطین و كاخها در سه شهر تاریخی فاس، مكناس و شهر مراكش واقع هستند. البته در شهرهای كازابلانكا و رباط و شمال كشور مثل طنجه آثار تاریخی و سیاحتی بسیاری وجود دارد. در زیر برخی از معروفترین آثار میآید:
۱و۲. رباط: آرامگاه ملك محمد پنجم و ملك حسن دوم.مسجد حسان كه فقط ستون ها و برج آن باقی مانده است.
دارالبیضاء (كازابلانكا) مسجد حسن دوم كه گنجایش ۸۰ هزار نمازگزار را دارد و بر كرانه اقیانوس اطلس ساخته شده است. جالب اینكه دو سوم این مسجد بر روی آب قرار دارد.
۳. مكناس: ضریح مولای اسماعیل و باب المنصوره موزه دارالجامع. وجود همین ابنیه تاریخی است كه مراكش سالانه میزبان هزاران گردشگر است.
گفتنی است رمضان در مراكش طعم مخصوصی دارد. با حلول ماه مبارك رمضان مردم شهرهای بزرگ در آخرین روزهای هفته به حومه پناه میبرند تا هم هوایی تازه كنند و هم در خلوت خود و به دور از هیاهوی شهرها با خدایشان عبادت كنند. مردم مراكش با شنیدن نوای دلكش اللهاكبر، دست از كار میكشند. خدا برای مردم همه چیز است. مردم دسته دسته برای برگزاری نماز جماعت به مسجد میروند. در ایام ماه مبارك رمضان پدران و پسران پس از صرف افطار به مسجد میروند و نماز بر پا میدارند و تا ساعاتی از شب به عبادت و مناجات مشغولند. اما دخترها در خانه میمانند و با همسایهها دعا میخوانند و عبادت میكنند.
نوشیدنی عامه مردم مراكش نیز چای تلخ ولی خوشبو است. و با همین چای و خرما از میهمانان خود استقبال میكنند. زنان مراكشی در این روزها برای اعضای خانواده خود افطار با انواع غذاها و شیرینیجات درست میكنند تا اینچنین از خانوادهشان پذیرایی كنند.
باید گفت موسیقی جزء جداناپذیر زندگی مردم مراكش است. در این كشور انواع موسیقی از جمله عربی، بربری، كلاسیك و پاپ وجود دارد. موسیقیدانها در اركسترهای بزرگ، قهوهخانهها، تالارهای خصوصی، مراسم مختلف از جمله عروسیها، عزاداریها و مراسم مذهبی به اجرای موسیقی میپردازند. گاهی هم این موسیقی با قصه خوانی و رقص همراه است.
موسیقی در مراكش عنصر بسیار مهمی در فرهنگ عامه به شمار میآید و در همه تاریخ و اساطیر آن را میتوان در ترانههای مردم این سامان و در موسیقی آنها یافت. مراكش پر است از بازارهای تودرتوی قدیمی. جوانان این سامان به فوتبال علاقه وافری دارند. الگوی ورزشی بسیاری از این جوانان لوئیس فیگو بازیكن سرشناس پرتغالی باشگاه رئال مادرید است كه چندی است به باشگاه اینتر میلان نقل مكان كرده است. او در سفری كوتاه به مراكش در حالی كه لباس سنتی مردان مراكشی را به تن داشته از بازارهای تودرتوی شهر رباط دیدن میكرده است. بسیاری از این جوانان اگرچه عكس او را در مغازهها و حتی بر روی لباسهایشان حك كرده بودند اما فیگو را در لباس سنتی نشناختند. این موضوع برای او بسیار جالب بود.
در هر حال مراكش همواره جلوهیی افسانهیی داشته و برای این تصویر دلیل موجهی وجود دارد. مسافران در تمام دوران، ستایشگران افسون شده تاریخ بینظیر، نور مواج و هنر شگفتآور این منطقه بودهاند.
هنگام سفر به آفریقا، مراكش یك نقطه شروع عالی به شمار میآید. رسیدن به آن ساده است و حال و هوای گیج كننده و در عین حال مهیج و دوستانه آن بسیار جذاب است. بازارهای سرباز در تمام مناطق مراكش وجود دارند و پر از قالی، صنایع دستی چوبی، جواهرات و چرمی كه میگویند نرمترین چرم دنیا است، هستند. مراكش با قرار گرفتن در شمال غرب آفریقا از بسیاری جهات یك كشور دور افتاده است زیرا توسط رشته كوههای مرتفع اطلس و همچنین صحرا از بقیه قاره جدا شده است.
باید گفت كه آب و هوای مراكش بطور كلی خشك است ولی همه ساله در فاصله ماه نوامبر تا مارچ (آبان تا اسفند) باران مختصری میبارد. درجه هوا نیز بسته به محل و فصل بسیار متغیر است و در حالی كه مناطق بیابانی دمای بسیار بالا دارند، مناطق كوهستانی خنك و در زمستان بسیار سرد است.
بسیاری از جهانگردان اولین ماههای تابستان را بهترین زمان دیدار از مراكش میدانند چراكه احتمال بارش باران كم است و دمای هوا در طول روز گرم و در شب از خنكی مطبوعی برخوردار است. باید بگویم كه شهرهای باستانی با كوچهها و خیابانهای تودرتوی با قدمت چند صد ساله فرصت جذابی را برای كشف و شناسایی آنها از سوی گردشگران فراهم كرده است.
در پایان لازم به ذكر است كه سالانه هزاران مراكشی از راه عمدتا غیرقانونی از كشورشان گریخته و به كشورهای اروپایی از جمله پرتغال و اسپانیا پناه میبرند. آزادیهای محدود سیاسی و نبود بیان آزاد، از عمدهترین دلایل مهاجرت روشنفكران مراكشی به خارج از كشورشان به شمار میآید.
عمده این مهاجران با آن سفرهای غیرقانونی در راه رسیدن به اروپا و رویای زندگی آرام در آنجا، توسط قاچاقچیان انسان كشته و اعضای بدنشان با قیمتهای گزاف به فروش میرسد!
منبع : روزنامه اعتماد
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست