چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
هنرمند مردم
لئو تولستوی کتابی دارد با عنوان <هنر چیست>؟ یکی از مهمترین پرسشهایی که در این کتاب مطرح میکند آن است که معنای واقعی هنر چیست؟ کارکرد و گستره آن کدام است؟ به چه کار میآید و چه رابطهای با مردم، منافع و دغدغههایشان دارد؟
او توضیح میدهد که چندی پیش به بازدید از یک گالری نقاشی دعوت شده بودم. وقتی تمام تابلوها را از نظر گذراندم چیزی نفهمیدم و از مسوولان گالری پرسیدم معنای این تصاویر و تابلوهایی که نصب شده چیست؟
آنها پاسخ دادند این گالری برآمده از آثار مدرن و طرحهای امپرسیونیسم و کوبیسم و اینگونه مکاتب است. آنگاه تولستوی پاسخ میدهد، خب اینها به مردم چه ربطی دارد؟ مردم کوچه و خیابان با این تابلوها چه رابطهای برقرار کنند؟ پاسخ درستی نمیشنود؛ نجواهایی از این دست که هنر برای هنر و البته قابل درک برای هنرمندان است. بدیهی است مفاهیمی از جنس هنر متعهد و هنر در خدمت خلق نمیتواند واجد واقعیتهای محتوم موانع هنری باشد.
گویا تولستوی را اینگونه پاسخها اقناع نمیکرده است. راقم این سطور نیز بارها در معرض چگونگی و چرایی مفهوم هنر درگیر این معضل ذهنی بودهام. اینکه آیا هنر تنها در رابطه با نخبگان الیت و اهل فن معنا مییابد یا میتواند راهگشا و پلی میان ادراکات، الهامات و باورهای هنرمندان با مردم کوچه و خیابان باشد.
کم هم نبودند هنرمندانی که از هنر برای خلقها آغاز کردند و به ایستگاه هنر برای هنر رسیدند، فیلمهایی برای مردم میساختند، پربیننده و به سراب ساخت فیلم برای سرزمینهای دیگر اما بیمخاطب رسیدند.
حجت سپهوند عکاس است. سالها است هم برای نان و هم نام به این امر مشغول است. حداقل آن است که من با او در چند روزنامه پرتیراژ این کشور همکار بودهام. او حرفه و هنر خود را خوب میشناسد.
عاشق کار پیگیر و با ثبات است. از آغاز که کارهایش را مرور میکنی تا به امروز از یک اصول و پرنسیب قابلتعریفی سود میبرد. عکاس در روزنامه و آژانسهای خبری آدمی را سریع به بالای نردبان شهرت و محبوبیت میرساند. یکیک عکسهای عکاس خبری پیش از دیگر هممسلکان هنریاش به منصه دید و رویت مردم گذاشته میشود؛ دکهها پر از عکسها و سوژههایی است که عکاسانی از جنس حجت سپهوند شکار کردهاند.
در چنین فضای پرآشوبی هنرمندان یا فریفته یا کمکار یا گزیده کار و یا الینه میشوند. کم هستند عکاسانی که در عین غوطهور شدن در دنیای پر التهاب خبر، نور، عکس، سوژه، تعهد مردمی و دغدغههای اجتماعی خویش را همچنان زنده نگهدارند.
حجت انصافا یکی از آن معدود عکاسانی است که میشناسم. در این سالها موضوعاتی چون زنان، کودکان کار، تکدیگری، اعتیاد، فقر و حاشیهنشینی از موضوعاتی بوده که وی با علاقه روی آنها تمرکز کرده و آثار درخشانی پدید آورده است. آخرین تلاش او در مرکز احیای زنان معتاد (خانهخورشید) در جنوب تهران یکی از این اقدامات قابلتقدیر است؛ حضور متعهدانه او و همدردی با آسیبدیدگان جامعه و شکار سوژهها و لحظات بدیعی که خود میتواند بسان چند کتاب اثرگذار باشد، از او چهرهای متمایز خلق میکند. برای دغدغهها و همت بلندش آرزوی توفیق دارم. او به تعبیر تولستوی از آن دسته هنرمندانی است که هنر خویش را در راستا و در جهت اهداف مردم کوچه و خیابان به کار گرفته است. به امید موفقیت افزونتر.
فیاض زاهد
منبع : روزنامه اعتمادملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست