پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آموزش حقیقت در دنیای مجازی


آموزش حقیقت در دنیای مجازی
میراث گران‌بهای فقها و عالمان بزرگ شیعه همواره روشنی بخش اندیشه فرزانگان علم و دانش بوده و در این میان، کتب ارزشمند فقهی موجبات شکوفایی علوم دینی را فراهم آورده و به تحکیم احکام الهی اسلامی کمک شایانی کرده است. فناوری اطلاعات و رسانه جهانی اینترنت به عنوان ابزاری قدرتمند، سریع و کارآمد در برقراری انواع ارتباطات، ارائه انواع اطلاعات و در اختیار گذاشتن انواع خدمات مورد نیاز همه اقشار مردم در آسان‌ترین روش و کوتاه‌ترین زمان ممکن، محسوب می‌شود. بنابراین ملاحظه می‌شود؛ امروزه مراجع تقلید از این امکان به خوبی استفاده کرده بسیاری از آنان پایگاه‌های شخصی به زبان‌های متعدد دارند. برخی از این پایگاه‌های اینترنتی روزانه پاسخگوی صدها نامه و ۱۰‌ها پرسش به زبان‌های مختلف از گوشه و کنار دنیا هستند.
در عصر حاضر، سایت یک مرجع تقلید، در واقع " بیت" و "دفتر" مجازی اوست که در آن می‌توان استفتا کرد، از فتواهای آن مرجع و "توضیح‌المسائل" او آگاه شد، راه ارتباط برای پرداخت وجوه شرعی را پیدا کرد و نیز اطلاعاتی درباره آن مرجع تقلید به دست آورد. بدین‌ترتیب ارتباط شیعیان با دفاتر مراجع عظام و کارشناسان علوم اسلامی، در راستای پاسخگویی به سوالات شرعی و رفع شبهات بسیار آسان می‌شود. در جدول ۳ تعدادی از سایت‌های فقه شیعه آورده شده است.
● پایگاه اطلاع‌رسانی ولایت
این پایگاه یکی از پایگا‌هایی است که تقریبا همه مطالب آن فقهی یا به نوعی مربوط به فقه است. در این پایگاه، دروس فقهی، استفتائات و دیدگاه‌های حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد. در کتابخانه این پایگاه، توضیح المسائل حضرت امام خمینی (ره) نیز قابل دستیابی است. بخش‌های ندای رهبر (سال پیامبر اعظم (ص)، آرمان‌های حکومت دینی، طلیعه بهار با کلام نور، حج سیاسی و عبادی)، دروس (تفسیر قرآن، شرح، حدیث و خارج فقه)، استفتائات (ارسال استفتاء، استفتائات جدید و پرسش‌های متداول)، کتابخانه، آموزش، استهلال، نگارخانه (آلبوم تصاویر، آرشیو سفر، آرشیو نماهنگ)، آشنایی با هنر (زندگی‌نامه، رهبری از نگاه قانون، جایگاه رهبری از دیدگاه امام و دفتر رهبری) نیز در سایت تعبیه شده است همچنین قابلیت جستجو نیز در این پایگاه وجود دارد.
اغلب مطالب موجود در پایگاه به شش زبان: فارسی، عربی، انگلیسی، اردو، ترکی و فرانسوی ترجمه و ارائه شده است.
● پایگاه اطلاع‌رسانی الشیعه
این پایگاه وابسته به مرکز جهانی اطلاع‌رسانی آل البیت (ع) بوده و به منظور اطلاع‌رسانی درباره مذهب تشیع در سال ۱۳۷۸ فعالیت خود را آغاز کرده است. سایت الشیعه در موتور جستجوی گوگل یکی از پربیننده‌ترین سایت‌های اسلامی است و به ۲۷ زبان دنیا فعالیت می‌کند که عبارتند از:
▪ فارسی،
▪ عربی،
▪ انگلیسی،
▪ اردو،
▪ فرانسه،
▪ ترکی،
▪ کردی (لاتین)
▪ کردی (عربی)،
▪ پرتغالی،
▪ اسپانیولی،
▪ ایتالیایی،
▪ روسی،
▪ بوسنیایی،
▪ چینی،
▪ آذری،
▪ آلمانی،
▪ بلغاری،
▪ تامیلی،
▪ تایلندی،
▪ هندی،
▪ بنگالی،
▪ سواحیلی،
▪ برمه‌ای،
▪ فولانی،
▪ اندونزیایی،
▪ هوسایی،
▪ تاجیکی
سایت فارسی الشعیه از دوازه بخش تشکیل شده که عبارتند از:
۱) کتاب وحی: متن قرآن کریم همراه با ترجمه فارسی، جستجوی آیات و لغات قرآن کریم، آموزش قرآن کریم، معرفی حافظان قرآن کریم، زندگی‌نامه قاریان ممتاز، شرح حال زندگی مترجمان قرآن
۲) اهل بیت: امامت، اهل بیت در قرآن، سیره اهل بیت، گزیده‌ای از شرح حال خاندان عصمت و طهارت(ع)، گزیده‌ای از شرح حال اصحاب
۳) تشیع: شناخت شناسی شیعه، اعتقادات شیعه، اندیشمندان شیعه، تشیع و علم
۴) خاورشناسی: تاریخچه خاورشناسی، اسلام‌شناسی، مسلمان‌شدگان، زندگی‌نامه
۵) مراجع و علما: زندگی‌نامه علما، پاسخ استفتائات، طرح استفتاء، پاسخ اعتقادی
۶) اجتماعی: خانواده، کودک و نوجوان
۷) کتاب‌سرا: قرآن و حدیث، فلسفه و کلام و عقائد، فقه و احکام، تراجم و اعلام،‌ اجتماعی، فرهنگ، ادب و اخلاق، تاریخ و سیره اهل بیت، مقالات، مجلات
۸)پایگاه شیعی: قرآن، نهج‌البلاغه، اهل بیت، مساجد، حسینیه‌ها، حوزه،‌ دانشگاه، خبرگزاری، نشریه، کتابخانه، علما، شخصیت‌ها، اماکن مذهبی و ...
۹) مراکز و موسسات: حوزه‌های علمیه، مراکز تحقیقاتی و ...
۱۰) بانک صوتی: تلاوت قرآن، ترتیل قرآن، دعا و زیارت، سخنرانی، مراثی،‌مولودی، اذان، تواشیح
۱۱) نگارخانه: نسخ خطی قرآن، عتبات عالیات، مراجع و علما، آثار خاورشناسان
۱۲) خدمات: بانک نرم‌افزار، پرسش و پاسخ
استفتائات شرعی با پست الکترونیکی
یکی از اساسی‌ترین و متداول‌ترین سرویس‌های شبکه اینترنت، پست الکترونیکی است که ابزار فوق‌العاده‌ای برای ارسال و دریافت پیام (مکاتبات شخصی) از طریق اینترنت است.
کلیه کاربرانی که در سراسر جهان به این شبکه متصلند، دارای آدرس پست الکترونیکی خاص خویشند و این آدرس معرف آن کاربر، به کلیه کاربران اینترنت در سراسر دنیا خواهد بود. بنابراین، از این سرویس می‌توان برای تماس با شرکت‌ها، دوستان و بستگان خود در اقصی نقاط جهان استفاده کرد. ارسال پیام‌ها و نامه‌ها به هر نوع کامپیوتر، در مدتی بسیار کوتاه و بدون هیچگونه محدودیت زمانی، حتی اگر کامپیوتر طرف مقابل خاموش باشد، امکان‌پذیراست. با استفاده از این سرویس می‌توان برنامه‌های کامپیوتری، فایل‌های تصویری، مجلات الکترونیکی و هر نوع فایلی که قابل تبدیل به فایل متنی باشد را به صورت یک فرم نظرخواهی به نقاط مورد نظر ارسال کرد و یا می‌توان در دوره‌های آموزشی از راه دور، ثبت‌نام و شرکت کرده و حتی در آزمون‌های آن نیز شرکت کرد.
هزینه تماس این پست بسیار کمتر از هزینه تماس تلفنی و حتی پست هوایی است. به همین دلیل می‌بینیم که آدرس‌های پست الکترونیکی به همان سرعتی که شماره‌های فکس (دورنویس) در دهه ۱۹۸۰ رواج پیدا کرد، روی کارت‌های تجاری و سربرگ‌ نامه‌ها خودنمایی می‌کند. نامه‌های الکترونیکی در اینترنت، بدون توجه به مسافت، معمولا در عرض چند ثانیه به مقصد می‌رسند.
یکی از کاربردهای مهم پست الکترونیکی، تحولی است که در استفتائات شرعی به وجود آورده است. امروزه برای دریافت سوالات شرعی نیازی به مراجعه به دفتر مراجع تقلید یا تماس تلفنی و یا ارسال نامه به دفتر ایشان نیست و محدودیت‌هایی چون شرم و حیا در بیان سوالات شرعی و ترس و خوف از پیامدهای طرح سوال از یک سو و محدودیت‌های جغرافیایی و یا نوع زبان از سوی دیگر موجب نپرسیدن سوالات مهم شرعی نمی‌شود. به یمن وجود ارتباطات اینترنتی به ویژه پست الکترونیکی، کاربر در پرسش‌های اینترنتی هیچ خطری احساس نمی‌کند، زیرا در این گونه سوالات و استفتائات، نه آدرس معینی از کاربر در دست است و نه نام واقعی او در معرض افشا است.
نتیجه بررسی‌ها نشان می‌دهد، بیشتر استفاده‌کنندگان از سرویس پست الکترونیکی مذهبی، ایرانیان خارج از کشور هستند که امکان دسترسی به مراجع تقلید و یا مراجعه به دفاتر ایشان را ندارند.
برای پرسیدن سوالات شرعی کافی است وارد سایت مرجع تقلید مورد نظر شده و در بخش استفتائات، پس از وارد کردن مشخصات فردی سوال خود را تایپ کرده، سپس آن را ارسال کنید. پس از مدتی پاسخ سوال شما به آدرس پست الکترونیکی اعلام شده فرستاده می‌شود. توجه داشته باشید الزامی ندارید، مشخصات واقعی خود را وارد کنید؛ بلکه می‌توانید از مشخصات غیرواقعی نیز استفاده کنید.
منبع : پایگاه اطلاع رسانی فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران