چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

۲۰ ژوئیه سال ۱۳۰۴ ـ «پترارک» که همانند حافظ ما، انسانها را از دلبستگی به هرچه که «رنگ تعلق پذیرد» برحذر داشته است


۲۰ ژوئیه سال ۱۳۰۴ ـ «پترارک» که همانند حافظ ما، انسانها را از دلبستگی به هرچه که «رنگ تعلق پذیرد» برحذر داشته است
«فرانچسکو پترارک Petrarch» اندیشمند، مورخ، نویسنده، شاعر و انساندوست ایتالیایی ۲۰ ژوئیه سال ۱۳۰۴ میلادی (در روزی چون امروز) به دنیا آمد و هفتاد سال بعد در نخستین ساعت ۱۹ ژوئیه ( ۱۸ ژوئیه سال ۱۳۷۴، شب) درگذشت. اگر در شرح احوال بزرگان و اصحاب فکر دقت شود، ملاحظه خواهد شد که بیشتر آنان در همان ماهی که به دنیا آمده بودند فوت شده اند.
پترارک که با «دانته» از پدران عصر رنسانس اروپا بشمار می آیند در نثر و نظم استاد بود و باعث اعتبار زبان لاتین شد. در قلمرو تاریخ، معروفترین کتابی که پترارک نوشت «آفریقا» عنوان دارد که شرح کارهای ژنرال رومی «سیپیو افریکانوس» است. وی در این کتاب بسیاری از نکته ها و اندرزهای تاریخ را بیان کرده است.
تعبیر «عصر ظلمت در اروپا» از پترارک است که عنوان «اوضاع قرون وسطا» در این قاره قرار گرفته است. پترارک بود که با زحمت زیاد آثار نویسندگان و اندیشمندان قدیم از جمله «سیسرو» را جمع آوری کرد و گرنه انسان امروز از افکار و کارهای آنان به صورت کامل آگاه نمی شد.
از پترارک علاوه بر تالیفات تاریخی و مجموعه آثار دیگران با حاشیه نویسی، یک مجموعه شعر مرکب از ۳۶۶ قطعه و عمدتا غزل باقی مانده است.
وی همانند شاعر معاصر خود «حافظ» شیرازی، در اشعارش زنی خیالی را وصف کرده است. زن خیالی پترارک «لورا» نام داشت که قسمتی از اشعار او مربوط به دوران زنده بودن این زن خیالی و قسمتی دیگر پس از مرگ اوست که در این قسمت کوشیده است مردم را از دلبستگی به مال و مقام و امور دنیوی دور سازد که «حافظ» در این زمینه گفته است: غلام همت آنم که زیر چرخ کبود ـ زهرچه «رنگ تعلق» پذیرد آزاد است.
پترارک را نخستین اندیشمندی می دانند که یک جنبش انساندوستی تاسیس کرده است.
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز