چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
لبنان و دولت وحدت ملی
سرانجام پس از ماهها کشمکش و تنازع بین گروههای سیاسی در لبنان که این کشور را بارها تا آستانه جنگهای داخلی پیش برد، ظاهرا قرار است از دودکش سیاست در لبنان دودهای سفید به آسمان برخیزد. این اتفاق در تداوم اقدامات و تلاشهایی روی میدهد که ابتکار آن در دستان امیر قطر قرار داشت. اجلاس قطر که با حضور سران قبایل و احزاب سیاسی در لبنان و اتحادیه عرب تشکیل شد، نمونهای از توفیق اعراب برای دستیابی به راهحل ترک منازعه با استفاده از ظرفیتهای سیاسی در میان مسلمانان و ملل عرب بود. بحران لبنان از آنجایی شکل یافت که دولت این کشور پس از پایان دوران ریاستجمهوری امیل لحود عملا نتوانست راه برونرفتی برای حل موضوع تعیین ریاستجمهوری در این کشور بیابد.
دولت سنیوره با حمایت دولتهای غربی و برخی از دولتهای قدرتمند عرب درصدد بود تا فردی متمایل به غرب را در لبنان به قدرت رساند اما این موضوع مورد مخالفت احزاب منتقد دولت ازجمله حزبالله و امل قرار گرفت. از سوی دیگر برخی از جناحهای قدرتمند مسیحی به رهبری میشل عون نیز در فرآیند این اتفاق به منتقدین پیوستند. نتیجه این ائتلاف مقاومت آنان در راه تشکیل دولت و انتخاب رئیسجمهور در این کشور بود. در نهایت پس از ماهها مقاومت و مذاکرات فشرده، با ابتکار و رایزنیهای دولت قطر که نشانگر قدرت ابتکار عمل این کشور در عرصه بینالمللی و منطقهای بود و هشیاری مقامات حزبالله از جمله سیدحسن نصرالله، میشل سلیمان فرمانده ارتش لبنان که از شخصیتهای خوشنام و ملی آن کشور است به مقام ریاستجمهوری برگزیده شد.
اما انتخاب وی به عنوان رئیسجمهور پایان ماجرا نبود زیرا مهمترین مجادلات به ترکیب کابینه و دولت وحدت ملی در این کشور منوط میشد. در این میان پیدا کردن افرادی که مورد وثوق و اجماع طرفین باشند کاری سخت مینمود. از طرفی برخی از دولتهای عربی و غربی از اینکه حزبالله بدون آنکه تعهدی مبنی بر خلع سلاح بدهد، توانسته از این بحران بیرون رود چندان خرسند نبودند، لذا در ماههای پس از کنفرانس دوحه، لبنان تا آستانه تنشهای گسترده پیش رفت ولی تدبیر و خویشتنداری رهبران این کشور مخصوصا سران حزبالله و امل اینک نتایج خود را میدهد و دولت اعلام داشته در یکی دو روز آینده به ترکیب ایدهآل خود دست پیدا خواهد کرد.
بر اساس این توافق، وزارت خارجه در دستان امل و برخی از وزارتخانههای کلیدی لبنان نیز در اختیار میشل عون و نیمی از کابینه هم با توافق طرفین در اختیار دولت سنیوره و گروه ۱۴ مارس قرار میگیرد. اما آنچه در این میان اهمیت زیادی دارد، امتیاز گروه مخالف به رهبری حزبالله است که میتوانند تصمیمهای کابینه را وتو نمایند. این امر به معنی کنترل تحرکات نامیمون عناصر معلومالحال در فضای سیاسی و پرتنش لبنان است. اما اعلام خبر توافق، یک پیروزی برای مقاومت و مخالفان استیلا و سلطه غرب در این کشور است و از همه مهمتر باید به این نکته تاکید داشت که اسرائیل بازنده این تصمیم مهم است. غده سرطانی در منطقه از اینکه مسلمانان و دولتهای منطقه میتوانند مشکلات خود را سامان داده و از بحرانها خلاصی یابند احساس آرامش و سعادت نخواهد کرد.
سعادت ملتهای مسلمان، اتحاد و وحدت در تصمیمها و منافع مشترک است. جا دارد بابت این اتفاق به ملت فرهیخته لبنان تهنیت گفت.
منبع : روزنامه اعتماد ملی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست