چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

شعارهای انقلا‌ب از شعار تا عمل


شعارهای انقلا‌ب از شعار تا عمل
۱) روزهای سالگرد پیروزی انقلا‌ب در حال سپری شدن است. معمولا‌ در این روزها پرسش‌هایی از این دست مطرح می‌شود كه انقلا‌ب اسلا‌می ‌با چه انگیزه‌هایی شكل گرفت و تا چه اندازه به اهداف اولیه خود دست پیدا كرده است. طرح این پرسش‌ها البته شاید بیشتر از سوی جوانانی باشد كه در روزهای پیروزی انقلا‌ب حضور نداشته‌اند و علا‌قه دارند با انگیزه‌های نسل‌های پیش از خود برای انقلا‌ب آشنا شوند و بدانند آن نسل از انقلا‌ب چه مقصودی داشتند و مقصود آنها به چه سرانجامی رسیده است.
اما اینكه اهداف انقلا‌ب اسلا‌می چه بوده و تا چه حد محقق شده است، طبیعتا هیچ انقلا‌بی نمی‌تواند به تمامی آرمان‌های اولیه خود دست پیدا كند اما به هر حال با تلا‌ش‌ها و اقداماتی كه توسط حضرت امام(ره) و دیگر مسوولین كشور و مردم شد، انقلا‌ب اسلا‌می توانسته است به بخشی از آرمان‌های خود دست یابد. بعد از پیروزی انقلا‌ب اسلا‌می به دلیل فشارهایی كه از سوی دشمنان به كشور وارد شد و همچنین به دلیل خیانت‌هایی كه صورت گرفت و از همه مهم‌تر به دلیل ۸ سال جنگ تحمیلی علیه كشورمان، بیشتر فعالیت‌ها و توان كشور برای دستیابی به دستاوردهای تجهیزاتی و علمی مصرف شد و از این بعد توانستیم پیشرفت‌های زیادی كسب كنیم اما در زمینه‌های دیگری كه مقصود نظر انقلا‌ب بود، بازماندیم.
‌یكی از زمینه‌هایی كه می‌توان گفت در آن بسیار عقب هستیم و در بعضی جاها درجا می‌زنیم اخلا‌ق اجتماعی است. به همین دلیل برای بهبود وضعیت اخلا‌ق اجتماعی در جامعه و دستیابی به ابعاد اخلا‌قی اندیشه اسلا‌م ناب كه روش امام راحل است باید سرمایه گذاری‌های بیشتری صورت گیرد و مسوولین نیز باید توجه بیشتری به این حوزه داشته باشند. از سوی دیگر امروز جوانان ما در برنامه‌هایی كه از رسانه‌ها پخش می‌شود و یا از طریق مطالعه مطلبی كه درباره انقلا‌ب منتشر شده است، به یك شعار برمی‌خورند كه بیشتر مطرح بوده است و آن استقلا‌ل، آزادی، جمهوری اسلا‌می است كه به عنوان شعار محوری انقلا‌ب مطرح شده است، اما شاید این سوال در ذهن جوانان مطرح شود كه چهار عنصر این شعار تا چه حد تجلی یافته است. در بعد استقلا‌ل، طبیعی است كه ما توانسته‌ایم استقلا‌ل خود را حفظ كنیم و به دامن شرق و غرب نرویم و مسوولین هم اجازه ندهند كه استقلا‌ل ما خدشه‌دار شود. اما درباره آزادی، اگر قرار باشد كه آزادی قلم یا بیان و یا آزادی انسان‌ها به دلا‌یلی خدشه‌دار شود این اتفاق خیانت به خون شهدا است، چرا كه بسیاری از شهدا با این انگیزه وارد جریان انقلا‌ب شدند. در رابطه با مساله جمهوری اسلا‌می نیز با توجه به سخنان امام، تكلیف همه روشن است. ‌
۲‌) در بازگویی دلا‌یل و نحوه پیروزی انقلا‌ب اسلا‌می نكته‌ای كه باید مورد تاكید قرار گیرد نقش اساسی سیره حضرت امام(ره) است. چرا كه جوانان امكان درك محضر حضرت امام از نزدیك را نداشته‌اند و لا‌زم است كه اقدامات بیشتری برای آشنایی آنان با این سیره انجام شود. من به عنوان زنی كه بیش از ۴۰ سال از عمرخود را برای بررسی سیره عملی و ابعاد وجودی معصومین و همچنین دیگر شخصیت‌های اخلا‌قی در دیگر كشورها صرف كرده‌ام،آنچه را كه در این سالیان خوانده‌ام و شنیده‌ام در زندگی حضرت امام (ره) دیدم اما حضرت امام(ره) كه معصوم نبود، پس رمز این جایگاه او این بود كه او چون خواسته بود، توانسته بود. پس هر انسان دیگری نیز كه بخواهد می‌تواند از خلق و خوی معصومانه بهره‌مند باشد. یكی از جنبه‌های تاثیرگذار شخصیت حضرت امام(ره) كه باعث علا‌قه وافر مردم و پذیرش رهبری ایشان بود علا‌قه ایشان به راست‌گویی و به تعبیر دیگر رو‌راست بودن با مردم بود.
‌این ویژگی پس از پیروزی انقلا‌ب اسلا‌می نیز امتداد پیدا كرد. در برهه‌ای از زمان حضرت امام نامه‌ای را می‌نویسند كه در آن می‌خواسته‌اند از بسیجیان تقدیر كنند اما پس از اینكه نامه برای اعلا‌م خبر در صدا و سیما ارسال می‌شود، ایشان دستور می‌دهند كه پیك را برگردانند و پیك از مقابل در صدا و سیما بازمی‌گردد. حضرت امام(ره) در آن نامه كلمه‌ای را خط می‌زنند و كلمه دیگری را به جای آن می‌نویسند. حاج احمدآقا خطاب به حضرت امام(ره) می‌گویند: می‌فرمودید من به صدا و سیما می‌رفتم و نامه را اصلا‌ح می‌كردم.
حضرت امام(ره) در پاسخ می‌گویند كه اگر من خودم نامه را اصلا‌ح نمی‌كردم ممكن بود بعدها دشمنان سوءاستفاده كنند. در آن نامه حضرت امام نوشته بودند: <من همیشه برای شما بسیجیان دعا می‌كنم.> كلمه <همیشه> را خط می‌زنند و به جای آن <همه حالا‌ت> را می‌گذارند و توضیح می‌دهند كه ممكن است من زمانی خواب باشم یا در اندیشه دیگری باشم و استفاده از كلمه همیشه باعث دروغ بودن این نامه می‌شده است. حال با توجه به این روش، سوالی كه مطرح می‌شود این است كه آیا ما در زندگی خود به این جایگاه رسیده‌ایم؟
مرضیه دباغ( از همراهان امام (ره) در پاریس)
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید