چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا


گردشگاههای طبیعی و شهری بروجرد


گردشگاههای طبیعی و شهری بروجرد
● گردشگاه گلدشت:
گلدشت یک دره و جلگه بسیار وسیع در دامنه کوههای سر به فلک کشیده زاگرس است. محدوده گلدشت از غرب تپه چغای بروجرد آغاز شده و تا تنگه کپرگه ادامه می یابد. گلدشت مشتمل بر چندین ناحیه و روستاست که روستاهای فیال، شیخ میری، قلعه و کپرگه بخشهای مهم آن هستند. این دره آبرفتی حاوی چشمه ها و سرابهای گوناگون است و آب ناشی از ذوب برفهای قلل کوه گرین باعث روان شدن رودخانه ای دائمی در این ناحیه شده که به تبع آن کشاورزی و باغداری در این ناحیه سرسبز از رونق زیادی برخوردار شده است. گلدشت ناحیه ییلاقی شهروندان بروجردی به حساب می آید و ویلاهای زیبایی در جای جای آن دیده می شود. همچنین وجود روستائیان خونگرم و امکانات تفریحی فراوان باعث شده تا این ناحیه بویژه در روزهای تعطیل شاهد حضور جمعیت زیادی از مردم بروجرد و یا گردشگران و میهمانان باشد. دسترسی به گلدشت از طریق جاده آسفالته به طول ۱۲ کیلومتر از غرب شهر بروجرد (انتهای خیابان دکتر فاطمی - میدان کوهستان) امکانپذیر است.
● گردشگاه تاک درخت:
این گردشگاههای قدیمی در کیلومتر ۱۰ جاده اشترینان قرار دارند و مشتمل بر بیشه ها و چشمه های متنوعی هستند که از میان آن به بیشه های تاک درخت، هفت چشمه و خشتیانک می توان اشاره کرد.
● گردشگاه چنارستان:
در ۱۰ کیلومتری جنوب غرب شهر بروجرد، روستای بزرگ و آباد چنارستان قرار دارد که بیشه زارها و چشمه های اطراف آن از گردشگاههای جالب توجه شهر بروجرد به حساب می آیند. همچنین تمامی مسیر این راه پوشیده از باغها و زمینهای کشاورزی پر بازده است که دارای زیبایی فراوانی هستند.
● دهکده ییلاقی ونایی:
روستای ونایی یکی از معروفترین روستاهای استان لرستان است که مانند بهشت گمشده ای در تنگه ای در ۱۲ کیلومتری غرب بروجرد قرار گرفته است. این روستا، پاتوق کوهنوردانی است که قصد صعود به قلل مرتفع زاگرس را دارند. ونایی سرچشمه سرابها و جویبارهای بسیاری است به نحوی که آب آشامیدنی شهر بروجرد از همین سرچشمه ها تهیه می شود. غار ونایی دارای ارزش تاریخی است و کوهها و دامنه ها و بیشه زارهای اطراف آن فضای بسیار زیبایی را برای تفریح فراهم آورده اند. محصولات لبنی بسیار مرغوب و خیار و خیارشور ونایی از شهرت برخوردارند.
● تالاب بیشه دالان:
این تالاب بزرگ با مساحت ۹۱۳ هکتار در سی کیلومتری جنوب شهر بروجرد و در زمینهای دشت سیلاخور قرار دارد و زیستگاه حیوانات بومی و پرندگان مهاجر است. پوشش گیاهی آن بیشتر نی است و انواع ماهی، لاک پشت، پرندگان و حتی سگ آبی در آن دیده می شود.
● سرابها و چشمه ها:
تعداد زیادی سراب و چشمه در بروجرد هست که مهمترین آنها عبارتند از: سراب کرتول، زارم، پنبه، سفید، دره خونی، هفت چشمه، اسل مساله بیک، زرشکه، جانیزه
▪ تنگه کپرگه: در ۱۰ کیلومتری غرب بروجرد و در محدوده روستای کپرگه
▪ تنگه بزهل: در دامنه های کوهستانهای غربی بروجرد
▪ تنگه هشت بید: در دامنه کوههای جنوب غرب بروجرد
▪ کوچه باغی
▪ گردشگاه تپه چغا
▪ پارک سماور
▪ پارک بانوان
▪ پارک بهار
▪ باغ ملی (صفا)
▪ باغ ملی (سعدی)
▪ پارک وحدت
▪ پارک مادر
▪ پارک معلم
▪ گردشگاه فدک
▪ میدان آیت الله بروجردی
▪ میدان جهاد
▪ میدان تختی
▪ میدان امام حسین (ع)
● برخی دیدنی های لرستان و مناطق مجاور
▪ اشترانکوه و دریاچه گهر دورود:
در دامنه اشترانكوه، دریاچه های دائمی و شیرین "گهر بالا" و "گهر پایین" گسترده شده اند. این دریاچه از ذوب برف های اشترانكوه و انباشت آب آن در پشت سد (یا آب بندی كه از ریزش كوه پدید آمده) ایجاد شده است. فراوانی نسبی آب های ورودی به این دریاچه باعث می شود سرریز آب آن به دریاچه پایینی (بزرگ) بریزد. طول دریاچه اصلی گهر را ۵/۱ كیلومتر و عرض متوسط آن را ۶۰۰ متر برآورد كرده اند. حداكثر عمق دریاچه ۲۸ متر و مساحت آن در حدود ۱۰۰ هكتار است. دریاچه گهر مانند آبگیری است كه از چشمه ها، آبشارها و سراب های اشترانكوه پر شده و آب آن در تابستان و زمستان ثابت است. بیشتر سطح دریاچه گهر در زمستان یخ می بندد. انواع بوته ها، درختان تنومند بید، گیاهان و گلهای زیبای پیرامونی، اطراف دریاچه را بصورت یك پارك طبیعی شگفت انگیز در آورده است. زیبایی خیره كننده و چشم اندازهای بدیع دریاچه سبب شده هر ساله با وجود سختی راه، انبوهی از مردم لرستان، استانهای اطراف و دیگر نقاط كشور، با پای پیاده یا سواره به دیدن دریاچه و زیبایی های آن بروند و چند روزی از اوقات فراغت خود را در آنجا سپری كنند.
▪ آبشار بیشه
▪ آبشار تله زنگ
▪ دریاچه کیو خرم آباد:
دریاچه كیو در كنار پاركی به نام كیو در خرم آباد واقع شده و آب آن از چشمه تامین می شود. این دریاچه زیبایی خاصی به شهر بخشیده است. مساحت آن هفت هكتار و عمق آن بین سه تا هفت متر است. این دریاچه از ارزش های توریستی درون شهری برخوردار و دارای شهر بازی و امكانات تفریحی متنوعی است. علاوه بر این دریاچه ها، ۱۲ تالاب كوچك و بزرگ نیز نزدیك شهر پلدختر وجود دارد و یك تالاب هم در ۱۲ كیلو متری جنوب شهر بروجرد دامن گسترده است كه مجمعه این تالاب ها، علاوه بر زیبایی های چشم گیر، زیستگاهی مناسب برای جانوران آبزی و پرندگان بومی و مهاجر می باشد.
▪ تالاب های پلدختر:
مشتمل بر تالابهای سیاه، زردآبه، لفافه، بلمک، کبود، تاف، پیکه و گلم سوزه می باشد که در شهرستان پلدختر در جنوب لرستان قرار گرفته اند.
▪ سراب گاماسیاب نهاوند:
در محدوده مرزی بروجرد و در دامنه کوه چهل نابالغان از کوههای مرتفع زاگرس، سراب بسیار پرآبی قرار دارد که موجب آبدهی زمینهای کشاورزی لرستان، همدان و کرمانشاه می شود. سراب گاماسیاب به همراه غار مجاور آن از دیدنی های نهاوند در ۵۰ کیلومتری شمال غرب بروجرد است.
▪ پارک سیف الدوله ملایر:
این بوستان بسیار زیبا از دوره قاجار به جا مانده و یکی از جذابترین باغهای ایرانی است. باغ سیفیه در شرق شهر نهاوند و در دامنه کوهستانهای منطقه قرار دارد و امکانات تفریحی و اقامتی مناسبی دارد. ملایر در ۵۵ کیلومتری شمال بروجرد قرار دارد.
▪ امامزاده قاسم ازنا
▪ تپه باستانی كیورز امیر آباد ( آتشكده ) الشتر
▪ تپه های باستانی فیروز آباد الیگودرز
▪ پل كلهر معمولان پلدختر
▪ طاق پل هیان ( چهار طاقی ) پلدختر
▪ پل كشكان خرم آباد
▪ قلعه فلك ‌الافلاك خرم آباد
▪ پل شكسته (طاق‌ پیل‌اشكسته) خرم آباد
▪ مناره آجری خرم آباد
▪ غار كنجی خرم آباد
▪ غار اشكفت قمری خرم آباد
منبع : سایت بروجرد