سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا
پاکستان و میراث بوتو
![پاکستان و میراث بوتو](/mag/i/2/id1ru.jpg)
● از نگاه تاریخ:
مذاکرات گاندی با محمد علی جناح در سال ۱۹۴۴ برای حفظ وحدت سیاسی شبه قاره هند به جایی نرسید، درنتیجه در سال ۱۹۴۷ همگام با هند، پاکستان نیز بهاستقلال دست یافت.
از اوایل دهه ۱۹۵۰ دولت پاکستان مواجه با نارضایتی مردم بنگال شد. جانشینان جناح در برخورد با نارضایتی مردم بنگال که خواهان رسمیت بخشیدن به زبان بنگالیبودند، متوسل به شیوههایی که متضمن وحدت سیاسی پاکستان باشد، نشدند. در نتیجه بر میزان نارضایتی مردم بنگال افزوده شد. در سالهای بعد نیز عدم ثباتحکومت مرکزی موجب تداوم آشفتگی مسایل سیاستداخلی پاکستان شد. در سال ۱۹۵۶ سیستم فرمانداری کلمبدل بر سیستم جمهوری شد. اولین رییس جمهور ژنرالاسکندر میزرا کسی بود که به عنوان فرماندار پاکستان شرقی در نزد مردم بنگال محبوبتی نداشت. توسعهاختلافات با هند و تشکل هر چه بیشتر احزاب پاکستان شرقی در مقابل حزب و دولت حاکم، ایجاب مینمود کهرهبران پاکستان با توسل به شیوههای سیاسی مسایل داخلی را حل کنند.
لیکن دولت پاکستان با نزدیکی به غرب و توسل بهروشهای نظامی سعی در برقراری ثبات نمود. توسل بهحکومت نظامیان تابدان حد پیش رفت که در سال ۱۹۵۸ژنرال ایوب خان رییس جمهور اسکندر میرزا را وادار بهاستعفا کرد و خود به جای او نشست. ایوب خان در برابرنزدیکی هند به شوروی، راه اتحاد با غرب و عضویت در سنتو و سپس پیمان عمران منطقهای (r.c,d) رابرای توسعه اقتصادی و مقابله نظامی با هند در پیش گرفت.
بحران استقلال بنگال موجب سقوط یحیی خان و انتخابفضل الهی به ریاست جمهوری و بوتو به نخست وزیری بود. در طول جنگ جدایی خواهانه، کشورهای کمونیست(بجز چین) از هند و بنگلادش حمایت کردند. در عوض پاکستان با وجود انتظار کمک از جهان غرب کهبراساس پیمان سنتو با آن اتحاد نظامی داشت، هیچگونه کمکی دریافت نکرد همین امر باعث شد تا بوتو گرایشهای شدیدی به اتخاذ سیاستی مستقل از غرب پیداکند. وی برای رسیدن بدین منظور در عین حال که سعیکرد رابطه خود را با چین کمونیست و هند توسعه دهد مساعی فراوانی برای دست یابی به تکنولوژی هستهای که میتوانست در تقویت قدرت نظامی پاکستان نقش عمدهایایفا کند، بکاربست.
بوتو به توسعه صنعتی پاکستان که بر خلاف کشاورزی،توسعه چندانی نیافته بود. اهمیت خاصی میداد ویهمچنین در سیاست داخلی توسل به نظام پارلمانی وحزبی را راه حل مناسبی برای مشکلات داخلیمیدانست غافل از اینکه همین سیستم حزبی میتوانستوسیلهای برای فعال شدن مخالفین او گردد. چنانکه با آغازمبارزات شدید حزبی بار دیگر ثبات داخلی پاکستان براثر تشنجات سیاسی ممتد بهم خورد و بدنبال آن زمینه کودتای نظامی ۱۹۷۷ به رهبری ژنرال ضیاءالحق فراهمگردید. پس از کودتا بوتو محاکمه و اعدام گردید. از سال۱۹۸۰ با توجه به دخالت نظامی شوروی در افغانستانکمکهای نظامی ایالات متحده به پاکستان افزایش یافت.
بازگشت بی نظیر بوتو در قالب حزب سوسیال -دموکرات مردم به قدرت در سال ۱۹۸۸ به عنوان نخستوزیر او را در کانون محبوبیت عمومی پاکستان قرار داد وتا سال ۱۹۹۹ که همزمان با کودتای نظامی مشرف بود درپاکستان فعالیت و بعد از این سال به همراه خانواده بهتبعیدی خود خواسته رفت. حال که بنا برمقتضای سیاسی پاکستان و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری جدید بهپاکستان بازگشت جان خویش را همچون بقیه اعضای خانواده در راه سیاست نثار کرد.
اگر چه پس از مرگ بوتو(ترور) بسیاری از به محاق رفتندموکراسی در پاکستان و تقابل اقتدارگرایی و دموکراسی وسجایای حقوق بشری خانم بوتو سخن رانده و می رانند اماواقعیت این است که به خاطر شکافهای قومی جامعهپاکستان و نقش مولفههای موثر بر قدرت (ارتش نیروهایمداخله گر منطقهای و بین المللی و...) بایستی میراث بوتورا در پاکستان میراثی در قالب حربی برای دموکراسی امانه ماهیتا دموکراتیک جستجو کرد که نمادهای خانوادگی وفامیلی در خاندان بوتو باز تولید میکند. پس از بی نظیر بوتو اکنون نوبتبیلوال ۱۹ ساله است تا در کنار پدر نه چندان خوشنام،زمام دموکراسی از نوع پاکستانی اش را در دست گیرد.
سید جواد صالحی
منبع : دسترنج
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست