جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

با کودک خود صحبت کنید


با کودک خود صحبت کنید
همواره به مادران باردار توصیه می شود، برای فرزند تولد نیافته خود کتاب بخوانند، قصه بگویند و یا با او حرف بزنند.
گرچه در نگاه اول ، ممکن است این کارها کمی خنده دار به نظر آید، اما تحقیقات نشان می دهد کودکانی که هنوز به دنیا نیامده اند، می توانند آهنگ ، آوا و سخنها را بشنوند.
براساس تحقیقات ، مشخص شده است ، کودکان متولد نشده می توانند صدای مادرشان را تشخیص دهند و بین موسیقی اصوات تفاوت قائل شوند، اما این که آنها دقیقا چه چیزی می شنوند، هنوز مشخص نشده است.
اخیرا دانشمندان دانشگاه فلوریدا توانسته اند قطعه ای دیگر از این معادله چند مجهولی را حل کنند. آنها با طراحی برخی آزمایش های منحصر به فرد روی یک گوسفند ماده باردار، توانستند بفهمند گوش جنین دقیقا چه صداهایی را می شنود.
یافته های قبلی حاکی بود که جنین انسان احتمالا فرکانس های پایین را نسبت به فرکانس های بالاتر بیشتر می شنود. نتایج این بررسی نیز این احتمال را تقویت کرده است.
به عبارت دیگر، جنین نسبت به حروف صدادار بیشتر حساسیت نشان می دهد.
این تحقیق همچنین می تواند دلیل محکمی باشد برای مراقبت از نوزادان نارسی که در واحد مراقبت های ویژه کودکان نگهداری می شوند.
این مکانها پر از سر و صدای دستگاه های مختلف و همهمه های پرستاران است که می تواند بر جریان رشد و نمو طبیعی این نوزادان اثر بگذارد.
محققان گوسفند را برای این بررسی انتخاب کرده اند، چون نتایج آزمایش های قبلی نشان داده بود، خاصیت صداهایی که به زن باردار و گوسفند انتقال می یابد، مشابه یکدیگر است.
آزمایش های آنها نشان می داد، رحم به هیچیک از اصوات غیر از آنهایی که خیلی بلند هستند، اجازه ورود نمی دهد. حتی ساز و آوازهای بلند هم احتمالا به قدر کافی پرسرو صدا نیستند، که بتوانند تهدیدی برای رشد شنوایی جنین به حساب آیند.
این پژوهشگران ، روش منحصر به فردی را برای کار خود طراحی کردند: آنها دستگاه کوچکی را درون گوش داخلی یک جنین گوسفند قرار دادند و سپس ۶۴ جمله ضبط شده با یک بلندگو در فضای باز نزدیک گوسفند مادر پخش شد.
صداهایی که این دستگاه کوچک توانسته بود تشخیص دهد ضبط و برای ۳۰ انسان بزرگسال گذاشته شد، تا این که دریابند چه مقدار یا چه قسمتهایی از جمله ها را جنین شنیده است.
همچنین برای مقایسه بهتر یک میکرفن را درون رحم گوسفند و یکی هم در فضای باز قرار دادند و سپس آزمایش هایی را با انسان ها انجام دادند نتایج بسیار شگفت آور بودند. به عبارت دیگر، قابلیت فهم جملات بسیار بالاتر از آن چیزی بود که محققان انتظارش را داشتند.
البته بیشتر صداهایی که به جنین می رسد، از خود مادر تولید می شود؛ مثلا صدای صحبت مادر، حرکات وی ، تنفس و صداهای مربوط به فرآیند گوارش او همگی عوامل تولیدکننده صدا هستند حتی در مکانی ساکت باز هم رحم مادر محیطی پر سر و صدا خواهد بود.
علاوه بر این ، جنین نمی تواند به اندازه گوش کودکان ، یا افراد بزرگتر اصوات را بشنود، زیرا گوش آنها پر از مایعات است.
بیشتر این صداها از طریق ارتعاشات جمجمه سر به گوش داخلی جنین منتقل می شود و لذا صدای مادر، در اکثر مواقع ، غالب ترین صدایی است که در رحم به گوش می رسد.
انسان های شنونده شرکت کننده در این آزمایش توانستند تمامی صداهایی را که در فضای باز ضبط شده بود بشنوند، اما فقط ۷۰ درصد جملات ضبط شده در رحم و حدود ۳۰ درصد از جملات ضبط شده در گوش داخلی جنین گوسفند با گوش آنها شنیده شد. نتایج آزمایش های فوق نشان داد، یک جنین صدای مادرش را می شنود، ولی از فرکانس های بالاتر ناشنوا است.
نوزادانی که نارس متولد شده اند، به این دلیل که مادرشان نمی تواند تمامی ۲۴ ساعت را پیش آنها باشد، از شنیدن صدای مادرشان محروم می شوند.
به همین دلیل ، کودکان نارس در معرض تمامی فرکانس های اصواتی که در محل نگهداری آنها وجود دارد، قرار می گیرند که این اتفاق می تواند بر رشد شنوایی این دسته از نوزادان اثر بگذارد.

نقل از جام جم
منبع : ادیولوژی