چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
با خیالی آسوده گوشت مرغ بخورید؛ خروس ها را در آغوش نگیرید!
به دنبال تایید یک مورد آنفلوآنزای پرندگان در ایران و لزوم رعایت مسائل و نکات بهداشتی، به سراغ دکتر محمد شیرزادی متخصص داخلی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز رفتهایم.
بسیاری از مردم نگرانی بسیاری درخصوص مصرف گوشت مرغ دارند. این شاید اولین و مهمترین سوال بسیاری از آنهاست که آیا از خوردن گوشت مرغ باید پرهیز شود؟
دلیل خاصی برای نگرانی وجود ندارد. مردم عزیز میتوانند با رعایت نکات ساده بهداشتی با خیالی آسوده گوشت مرغ مصرف کنند. به عنوان مثال برای رفع وجود احتمالی ویروس آنفلوآنزای پرندگان برای تهیه غذاهایی مثل همبرگر یا جوجه کباب کافی است گوشت مرغ با درجه حرارت ۷۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه پخته شود. تخممرغ را هم باید کاملاً پخته مصرف کنند و از مصرف تخم مرغ نیمهپز، خام یا شل کاملاً پرهیز کنند.
بنابراین میبینید که خیلی ساده و بیدغدغه میتوان با رعایت چند نکته بهداشتی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد. البته این را هم اضافه کنم که طبق اعلام مسوولان تا به حال هیچ موردی از انتقال بیماری آنفلوآنزای پرندگان به انسان دیده نشده و همه این توصیهها برای این است که برای مردم هیچ خطری به وجود نیاید.
راههای انتقال این بیماری چیست؟
سهراه برای این انتقال به انسان وجود دارد. انتقال از پرنده به انسان، انسان به انسان و محیط اطراف و همچنین آب آلوده به فضولات پرندگان به انسان که به نظرم مهمترین و عمدهترین راه تماس با پرندگان است. این راه از طریق استنشاق ریز قطرات آلوده و در پی آن به ریه انسان وارد میشود، اما انتقال انسان به انسان چندان شایع نیست.
با این حساب افراد در معرض خطر بیشتر کارگران مرغداریها هستند.
بله، کارگران مرغداریها و شکارچیان و فروشندگان و خریداران پرندههای وحشی و اهلی. اینجا یک نکته را یادآوری میکنم که شستوشوی ظروف و لباس در کنار رودخانهها و با آب آلوده به فضولات پرنده در مناطق آلوده نباید انجام پذیرد.
برای افراد مرتبط با پرندگان و کسانی که پرنده در خانه نگهداری میکنند انجام چه اقداماتی واجب است.
بالاخره در کشور ما، بعضاً مردم پرندههای خانگی نگه میدارند. در اینجا باید توصیه کنم مردم در حد امکان از تماس با پرندگان اهلی و وحشی جداص خودداری کنند. برای آنها هم که شغلشان به نوعی با پرندگان ارتباط دارد مثل مرغفروشها و کارگران مرغداریها توصیه میکنم بعد از تماس با پرندگان و انجام کارهایی مثل دست زدن به آنها، به تخم آنها، ذبح کردن، پاک کردن و تمیز کردن و خالی کردن شکم آنها یا کندن پر آنها، دستهای خود را با آب و صابون یا مواد ضدعفونی کاملاً تمیز کنند.
البته برای پیشگیری از چنین بیماری خطرناکی مطمئناً توصیههای بسیاری از سوی مسئولان بهداشت و ماموران سازمان دامپزشکی به مردم میشود که پذیرفتن آنها از جانب مردم، به کنترل و پیشگیری از آنفلوآنزای مرغی کمک فراوانی میکند.
تاکید میکنم همکاری و توجه مردم به گوشزدهای مسئولان و همچنین پذیرفتن و عمل به این توصیهها اولین و مهمترین قدم در راه ریشهکنی و کنترل این بیماری است.
برای نگهداری پرندههای خانگی مثل کبوتر، مرغ و خروس باید گفت: حتماً این پرندگان را داخل قفس نگهداری کنند. از تماس با آنها و در آغوش گرفتنشان جداص خودداری شود. این نکات را هم برای کودکان توضیح دهند تا رعایت شود. از تماس پرندگان خانگی با پرندگان وحشی جلوگیری شود. از تماس با گوشت خام، پر، مدفوع و سایر مواد زاید پرنده هم بپرهیزند.
علایم این بیماری چیست و مردم در صورت مشاهده چنین علایمی باید چه اقدامی انجام دهند؟
در مورد علایم بیماری باید تب خفیف، سردرد و درد مفاصل را مثال زد. سرفه و اسهال هم میتواند علایم این بیماری باشد. مردم ما باید چنانچه به تب، سردرد، گلودرد، سرفه یا اسهال دچار شوند از خوردن داروهایی که معمولاص سرخود تجویز میکنند پرهیز و به پزشک مراجعه کنند.
تشخیا این بیماری به دلیل شباهتش به آنفلوآنزای معمولی دشوار است و مراجعه نکردن به پزشک امکان دارد بعدها به صدمات جبرانناپذیری بینجامد.
البته علایم دیگری هم در این بیماری مشاهده میشود که اغلب به صورت ناگهانی بروز میکنند. این بیماری همانطور که گفتم با تب و لرز، سردرد، درد عضلات، بیحالی، بیاشتهایی، ریزش اشک، سوزش و قرمزی چشم، سرفه خشک، درد شدید گلو، انسداد و ترشح از بینی همراه میشود.
آیا واکسن آنفلوآنزای انسانی از ابتلای انسان به این بیماری جلوگیری میکند؟
به نکته خوبی اشاره کردید. واکسن آنفلوآنزای انسانی از ابتلا به آنفلوآنزای پرندگان جلوگیری نمیکند و تنها برای افرادی که در معرض خطر آنفلوآنزای انسانی یا عوارض شدید آن هستند تجویز میشود. بیماری آنفلوآنزای انسانی یک بیماری تنفسی بوده و از طریق ترشحات تنفسی هنگام سرفه، عطسه و ترشحات بینی منتقل میشود.
شکار هر نوع پرندهیی هم کار خطرناک و غیرایمنی است؟
مطمئناً. تاکید میکنم که مردم از شکار پرندگان و عرضه آن خودداری کنند. جلوگیری از تماس پرندگان شکاری که معمولاص وحشی هم هستند، باعث پیشگیری از انتشار ویروسهای بیماریزا در بین پرندگان اهلی میشود.
بطور کلی مهمترین اقدام کنترلی درخصوص این بیماری از نظر شما چیست؟
شاید مهمترین، شناسایی و معدوم کردن سریع کلیه پرندگان بیمار یا تماس یافته، دفع مناسب لاشهها و قرنطینه و ضدعفونی کردن مرغداریهاست.
ضمن اینکه با ضد عفونی کردن مرغداریها اطمینان مردم هم برای خرید و مصرف گوشت مرغ بیشتر خواهد شد.
منبع : روزنامه جوان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست